Κόσμος Δευτέρα 12/08/2024, 21:49
ΚΟΣΜΟΣ

Προειδοποίηση ΕΕ στον Musk για αποφυγή ρητορικής μίσους στη συνέντευξη Trump

Προειδοποίηση ΕΕ στον Musk για αποφυγή ρητορικής μίσους στη συνέντευξη Trump

Ο υπεύθυνος για την επιβολή της ψηφιακής νομοθεσίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης απέστειλε τη Δευτέρα ανοιχτή επιστολή στον μεγιστάνα της τεχνολογίας Elon Musk για να του υπενθυμίσει τους κανόνες της ΕΕ σχετικά με την προώθηση της ρητορικής μίσους, λίγο πριν από την προγραμματισμένη συνέντευξη του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Donald Trump.

Ο Trump ανακοίνωσε την περασμένη εβδομάδα ότι θα καθίσει με τον Musk για μια “σημαντική συνέντευξη”, η οποία θα μεταδοθεί σε ζωντανή ροή στο X.

Ο Επίτροπος Ψηφιακής Πολιτικής της Ευρώπης Thierry Breton υπενθύμισε στον πλουσιότερο άνθρωπο του κόσμου τη νομική του υποχρέωση να σταματήσει την “ενίσχυση επιβλαβούς περιεχομένου”.

Η ΕΕ απήγγειλε τον Ιούλιο κατηγορίες στην X, την οποία ο Musk αγόρασε το 2022, επειδή δεν τηρούσε τους νόμους της για τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Η πλατφόρμα αντιμετωπίζει πρόστιμα πολλών εκατομμυρίων ευρώ.

“Καθώς το σχετικό περιεχόμενο είναι προσβάσιμο σε χρήστες της ΕΕ και ενισχύεται επίσης στη δικαιοδοσία μας, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε πιθανές δευτερογενείς επιπτώσεις στην ΕΕ”, ανέφερε ο Breton σε δήλωση που αναρτήθηκε στο X.

Ο Breton πρόσθεσε ότι “οποιαδήποτε αρνητική επίδραση του παράνομου περιεχομένου” θα μπορούσε να οδηγήσει την ΕΕ να λάβει περαιτέρω μέτρα κατά του X, χρησιμοποιώντας “την πλήρη εργαλειοθήκη μας, μεταξύ άλλων με τη λήψη προσωρινών μέτρων, εφόσον αυτό δικαιολογείται για την προστασία των πολιτών της ΕΕ από ενδεχόμενη ζημία”.

Ο Trump ανεστάλη από την X, τότε γνωστή ως Twitter, μετά τις ταραχές της 6ης Ιανουαρίου 2021 στο Καπιτώλιο των ΗΠΑ “λόγω του κινδύνου περαιτέρω υποκίνησης βίας”, δήλωσε η εταιρεία. Μετά την ανάληψη της X από τον Musk, επανέφερε τον λογαριασμό του πρώην προέδρου.

Ο λογαριασμός του Trump που αποκαταστάθηκε παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό ανενεργός μέχρι τη Δευτέρα, όταν απροσδόκητα άρχισε να δημοσιεύει διαφημίσεις για την προεκλογική εκστρατεία, να δυσφημεί την αντιπρόεδρο Kamala Harris και να αναδημοσιεύει διαφημιστικό υλικό για τη συνέντευξη με τον Musk.

Στο πλαίσιο αυτής της συνέντευξης ο Breton έκανε την παρέμβασή του, δημοσιεύοντας έναν σύνδεσμο για την επιστολή στο ίδιο το X, με τη λεζάντα: “Με το μεγάλο ακροατήριο έρχεται και μεγαλύτερη ευθύνη #DSA”.

“Καθώς υπάρχει κίνδυνος ενίσχυσης δυνητικά επιβλαβούς περιεχομένου στην [Ευρωπαϊκή Ένωση] σε σχέση με εκδηλώσεις με μεγάλο κοινό σε όλο τον κόσμο, έστειλα αυτή την επιστολή στον @elonmusk”.

 

 

Ο Musk έχει επίσης προκαλέσει την οργή των νομοθέτων στο Ηνωμένο Βασίλειο την περασμένη εβδομάδα για τον ρόλο της πλατφόρμας του στις φυλετικές ταραχές που συγκλόνισαν τη χώρα, την κοινοποίηση ψευδών πληροφοριών ότι το Ηνωμένο Βασίλειο επρόκειτο να ανοίξει στρατόπεδα κράτησης για τους ταραξίες και τον λεκτικό του πόλεμο με τον μουσουλμάνο πρώην πρωθυπουργό της Σκωτίας Humza Yousaf, στον οποίο ο Musk είπε για τον Yousaf: “Η Σκωτία του έδωσε τα πάντα και παρόλα αυτά απεχθάνεται τους λευκούς”.

Η πρόσφατη πορεία του Musk προς την ανάρτηση υπονοούμενων, μισών αληθειών και ξεκάθαρων ψεμάτων στην πλατφόρμα έχει προκαλέσει ανησυχία στους νομοθέτες σε όλο τον κόσμο.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Politico

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News