Κόσμος Κυριακή 11/08/2024, 21:20
ΚΟΣΜΟΣ

Ιράν και ΕΕ σε συνομιλίες για τη Γάζα και την πυρηνική συμφωνία

Ιράν και ΕΕ σε συνομιλίες για τη Γάζα και την πυρηνική συμφωνία

Τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel είχε την Κυριακή, ο πρόεδρος του Ιράν, Masoud Pezeshkian στο επίκεντρο της οποίας βρέθηκε η Γάζα, ενώ παράλληλα έδειξε την προθυμία της Τεχεράνης να ξεκινήσει εκ νέου τις διαπραγματεύσεις για την πυρηνική συμφωνία του 2015.

Ο Masoud Pezeshkian περιέγραψε το Ισραήλ ως σημαντική απειλή για την περιφερειακή και παγκόσμια ειρήνη και ασφάλεια, σύμφωνα με το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων της Ισλαμικής Δημοκρατίας.

“Τα διπλά πρότυπα των ΗΠΑ και ορισμένων δυτικών χωρών έχουν κάνει το σιωνιστικό καθεστώς πιο θρασύ”, ανέφερε ο Pezeshkian σύμφωνα με το IRNA.

Οι παρατηρήσεις έρχονται στον απόηχο των κατηγοριών του Ιράν ότι το Ισραήλ βρίσκεται πίσω από την πρόσφατη δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ismail Haniyeh στην Τεχεράνη. Το Ιράν έχει υποσχεθεί αντίποινα.

Ο Ιρανός πρόεδρος “συζήτησε επίσης τρόπους για την επανάληψη των διαπραγματεύσεων” για την αποκατάσταση της πυρηνικής συμφωνίας, η οποία καταργήθηκε από την κυβέρνηση Trump το 2018 και έκτοτε παραμένει σε εκκρεμότητα.

“Εάν και οι δύο πλευρές τηρήσουν όλες τις δεσμεύσεις τους και οικοδομηθεί εμπιστοσύνη, μπορούν να συζητηθούν και άλλα θέματα εκτός από την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας”, δήλωσε ο Pezeshkian.

Η συμφωνία, επίσημα γνωστή ως Κοινό Ολοκληρωμένο Σχέδιο Δράσης, περιόρισε τις πυρηνικές δραστηριότητες του Ιράν σε αντάλλαγμα για κάποια ελάφρυνση των κυρώσεων.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News