Κόσμος Δευτέρα 5/08/2024, 19:04
ΚΟΣΜΟΣ

Ιορδανία: Ζητά από τις αεροπορικές να έχουν εφεδρικά καύσιμα 

Ιορδανία: Ζητά από τις αεροπορικές να έχουν εφεδρικά καύσιμα 

Ως προληπτικό μέτρο σε περίπτωση επίθεσης του Ιράν κατά του Ισραήλ μεταφράζουν οι ειδική την έκκληση της Ιορδανίας προς τις αεροπορικές εταιρείες που προσγειώνονται στο έδαφός της, να έχουν εφεδρικά καύσιμα διάρκειας 45 λεπτών.

Ορισμένες αεροπορικές εταιρείες αποφεύγουν ήδη τον ιρανικό και λιβανέζικο εναέριο χώρο και ακυρώνουν πτήσεις προς το Ισραήλ και τον Λίβανο, καθώς αυξάνονται οι ανησυχίες για πιθανή σύγκρουση στην περιοχή μετά τη δολοφονία ανώτερων μελών των μαχητικών ομάδων Χαμάς και Χεζμπολάχ την περασμένη εβδομάδα.

Την Κυριακή εκδόθηκε NOTAM από τις αρχές της Ιορδανίας, ζητώντας από όλες τις αεροπορικές εταιρείες να μεταφέρουν το εφεδρικό καύσιμο για «επιχειρησιακούς λόγους». Η ΝΟΤΑΜ ισχύει μέχρι τις 22:00 ώρα Ελλάδας την Τρίτη.

Σε ένα δελτίο, η OPSGROUP, ένας οργανισμός για τον κίνδυνο πτήσεων, δήλωσε ότι η κίνηση αυτή έγινε πριν από το αναμενόμενο κλείσιμο του ιορδανικού εναέριου χώρου, μια προληπτική κίνηση σε περίπτωση επίθεσης στο Ισραήλ από το Ιράν.

«Τα 45 λεπτά θα είχαν ως στόχο να παρέχουν αρκετά πρόσθετα καύσιμα για ένα αεροσκάφος να εγκαταλείψει τον εναέριο χώρο της Ιορδανίας και να προσγειωθεί αλλού», σημειώνει.

«Μια επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ θα είχε ως αποτέλεσμα το κλείσιμο ορισμένων από τις πιο πολυσύχναστες αεροπορικές διαδρομές στον κόσμο», δήλωσε ο Ian Petchenik, εκπρόσωπος του FlightRadar24, που παρακολουθεί τις πτήσεις. 

Νωρίτερα σήμερα και το Ιράν εξέδωσε NOTAM για το κέντρο, τα δυτικά και τα βορειοδυτικά της χώρας, συμβουλεύοντας τα αεροσκάφη να αλλάξουν τα δρομολόγιά τους.

Οι φόβοι για περιφερειακό πόλεμο εντείνονται στη Μέση Ανατολή καθώς σύμφωνα με όσα δήλωσε και ο Αμερικανός ΥΠΕΞ Μπλίνκεν, μία επίθεση από το Ιράν εναντίον του Ισραήλ μπορεί να πραγματοποιηθεί ακόμα και εντός 48 ωρών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Ενταση στη Μέση Ανατολή: Το Ιράν εξέδωσε NOTAM- Καλεί τα αεροσκάφη να αλλάξουν δρομολόγιο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News