Κόσμος Δευτέρα 5/08/2024, 16:08
ΚΟΣΜΟΣ

Βουλγαρία: Οδεύει προς νέες πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Βουλγαρία: Οδεύει προς νέες πρόωρες εκλογές μετά την αποτυχία σχηματισμού κυβέρνησης

Σε νέες πρόωρες εκλογές προχωρά η Βουλγαρία, τις έβδομες κοινοβουλευτικές εκλογέςσε μόλις τρία χρόνια, αφού το τελευταίο από τα τρία πολιτικά κόμματα που ο πρόεδρος Ρούμεν Ράντεφ ανέθεσε να σχηματίσουν κυβέρνηση συνασπισμού, επέστρεψε την εντολή σήμερα Δευτέρα λόγω έλλειψης υποστήριξης.

Η βαλκανική χώρα μαστίζεται από πολιτική κρίση, από τότε που οι διαδηλώσεις κατά της δωροδοκίας το 2020 συνέβαλαν στην ανατροπή ενός συνασπισμού υπό την ηγεσία του κεντροδεξιού κόμματος GERB.

Το GERB, που είναι σήμερα το μεγαλύτερο κόμμα στο κοινοβούλιο, και το ρεφορμιστικό Συνεχίζουμε την Αλλαγή (PP) είχαν αποτύχει το καθένα με τη σειρά του να σχηματίσουν έναν σταθερό συνασπισμό μετά τις ατελέσφορες εκλογές της 8ης Ιουνίου. Σήμερα το μικρό κόμμα κατά της ελίτ ‘Υπάρχει και τέτοιος λαός’ (ITN) επέστρεψε την εντολή.

Μετά τη συνάντηση με τον Radev, ο Toshko Yordanov, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του ITN, δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι τα κόμματα δεν μπόρεσαν να βρουν κοινό έδαφος για τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης. Το κόμμα του Γιορντάνοφ είχε έρθει έκτο στις εκλογές, κερδίζοντας μόλις 16 έδρες στο 240μελές κοινοβούλιο.

Ο Ράντεφ πρέπει τώρα να διορίσει έναν υπηρεσιακό πρωθυπουργό και έχει μέρες στη διάθεσή του για να προκηρύξει νέες πρόωρες βουλευτικές εκλογές, τις έβδομες από το 2021, οι οποίες πρέπει στη συνέχεια να γίνουν εντός δύο μηνών.

«Το σπιράλ των ατελέσφορων εκλογών συνεχίζεται… και (αυτό) όχι μόνο προκαλεί εκνευρισμό, αλλά και ξεκλειδώνει μια σειρά από καταστροφικές διαδικασίες», δήλωσε ο Radev.

Η Βουλγαρία, το φτωχότερο κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ένα από τα πιο διεφθαρμένα, χρειάζεται μια περίοδο σταθερής διακυβέρνησης για να βελτιώσει τη ροή των κονδυλίων της ΕΕ στις υποδομές της.

Το πολιτικό αδιέξοδο παρεμποδίζει επίσης τις προσπάθειές της να ενταχθεί στο ευρώ και να συμμετάσχει πλήρως στον ευρωπαϊκό χώρο Σένγκεν με τα ανοικτά σύνορα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News