Κόσμος Δευτέρα 5/08/2024, 15:21
ΚΟΣΜΟΣ

Πολωνία: Ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά ελικοπτέρων Apache – Συμφωνίες με GE και Boeing

Πολωνία: Ένα βήμα πιο κοντά στην αγορά ελικοπτέρων Apache – Συμφωνίες με GE και Boeing

Το υπουργείο Άμυνας της Πολωνίας υπέγραψε αντισταθμιστικές συμφωνίες με την Boeing και την General Electric αξίας σχεδόν 1 δισ. ζλότυ (255 εκατ. δολάρια) σήμερα Δευτέρα, φέρνοντάς το πιο κοντά στην οριστικοποίηση μιας συμφωνίας ύψους 12 δισ. δολαρίων για την αγορά 96 ελικοπτέρων AH-64E Apache.

Οι συμφωνίες αντιστάθμισης έχουν σχεδιαστεί για να αντισταθμίζουν τη χώρα που αγοράζει όπλα από το εξωτερικό μέσω της συνεργασίας μεταξύ του προμηθευτή και των εγχώριων εταιρειών.

«Ο πολωνικός στρατός πρόκειται να αποκτήσει αυτά τα ελικόπτερα, τα οποία θα ενισχύσουν πραγματικά την ετοιμότητά μας, την ασφάλειά μας απέναντι σε ό,τι συμβαίνει πέρα από τα σύνορα της Δημοκρατίας της Πολωνίας, εννοώ τον πόλεμο στην Ουκρανία», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Pawel Bejda.

Η αντισταθμιστική συμφωνία με την Boeing ύψους 400 εκατομμυρίων ζλότυ (102 εκατομμύρια δολάρια) θα καλύψει την υποστήριξη συντήρησης των ελικοπτέρων και την εκπαίδευση συντήρησης των AH-64E.

Η συμφωνία με την General Electric αξίας 530 εκατομμυρίων ζλότυ (135 εκατομμύρια δολάρια) θα επικεντρωθεί στην υποστήριξη κινητήρων για τα Apache και για μονάδες ισχύος σε άλλα πολωνικά στρατιωτικά ελικόπτερα.

Οι συμφωνίες αποτελούν μέρος της αντισταθμιστικής στρατηγικής της Πολωνίας που σχετίζεται με την αγορά ελικοπτέρων Apache, η οποία χρονολογείται από τον Σεπτέμβριο του 2022, όταν ανακοίνωσε σχέδια για την αγορά 96 αεροσκαφών.

Τον Αύγουστο του 2023 οι ΗΠΑ ενέκριναν την πώληση 96 AH-64E Apache και συναφούς εξοπλισμού στην Πολωνία έναντι περίπου 12 δισεκατομμυρίων δολαρίων ενώ αργότερα το ίδιο έτος η Πολωνία είχε τις πρώτες αντισταθμιστικές συμφωνίες με τη Lockheed Martin, δίνοντας τη δυνατότητα στις εγχώριες εταιρείες να επισκευάζουν ραντάρ και συστήματα καθοδήγησης πυραύλων στο AH-64E.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News