Κόσμος Δευτέρα 5/08/2024, 11:50
ΚΟΣΜΟΣ

Χωρίς διαβατήριο: Η Σιγκαπούρη εγκαινιάζει τον βιομετρικό έλεγχο

Χωρίς διαβατήριο: Η Σιγκαπούρη εγκαινιάζει τον βιομετρικό έλεγχο

Χωρίς διαβατήριο θα μπορούν από σήμερα Δευτέρα, ορισμένοι επιβάτες που φτάνουν στο αεροδρόμιο Τσάνγκι της Σιγκαπούρης να περάσουν τον έλεγχο.

Στο πλαίσιο δοκιμής, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης που φθάνουν στον τερματικό σταθμό 3 και χρησιμοποιούν τις λωρίδες που έχουν οριστεί για το νέο πρόγραμμα μπορούν να εισέρχονται στη χώρα χρησιμοποιώντας βιομετρική επεξεργασία με τα μάτια και το πρόσωπο, αντί για διαβατήρια, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Ελέγχου της χώρας.

Οι «κάτοικοι», όπως ορίζονται από το πρόγραμμα, περιλαμβάνουν τους πολίτες, τους μόνιμους κατοίκους και τους κατόχους μακροχρόνιων διαβατηρίων.

Σύμφωνα με τις αρχές της Σιγκαπούρης, το πρόγραμμα θα επεκταθεί σε όλους τους τερματικούς σταθμούς του αεροδρομίου Changi μέχρι τον Σεπτέμβριο, καθώς και στο αεροδρόμιο Seletar της Σιγκαπούρης και στο κέντρο κρουαζιέρας Marina Bay μέχρι τον Δεκέμβριο του 2024.

Ποιοι είναι επιλέξιμοι;

Στο πλαίσιο του νέου προγράμματος, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης δεν θα χρειάζεται να επιδεικνύουν το διαβατήριό τους για να φτάνουν και να αναχωρούν στα σημεία ελέγχου σε αέρα και θάλασσα.

Οι αλλοδαποί είναι επίσης επιλέξιμοι για το πρόγραμμα, αλλά μόνο κατά την αναχώρηση από τη Σιγκαπούρη. Οι αλλοδαποί ταξιδιώτες πρέπει επίσης να εγγράψουν τα βιομετρικά στοιχεία της ίριδας, του προσώπου και των δακτυλικών αποτυπωμάτων τους στα χειροκίνητα γκισέ μετανάστευσης, σύμφωνα με την Αρχή Μετανάστευσης και Ελέγχου της Σιγκαπούρης.

Ωστόσο, τα παιδιά ηλικίας κάτω των έξι ετών δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν τη βιομετρική εκκαθάριση ή τις αυτοματοποιημένες λωρίδες για να περάσουν τον έλεγχο, σύμφωνα με τις αρχές.

Αλλαγή παραδείγματος

Το νέο πρόγραμμα εντάσσεται στη λεγόμενη «νέα έννοια ταυτοποίησης» της Σιγκαπούρης που ανακοινώθηκε τον Μάιο, η οποία αποσκοπεί στον εκσυγχρονισμό και την αυτοματοποίηση των υπηρεσιών μετανάστευσης στη χώρα.

Η ιδέα, την οποία οι αρχές αποκάλεσαν «αλλαγή παραδείγματος στην εκκαθάριση των συνόρων», τερματίζει ουσιαστικά την εποχή των ελέγχων διαβατηρίων που διενεργούνται από ανθρώπους, μια διαδικασία από την οποία η πόλη-κράτος απομακρύνεται σταδιακά εδώ και χρόνια.

Μέχρι τις αρχές του 2026, οι αξιωματούχοι της υπηρεσίας μετανάστευσης της Σιγκαπούρης αναμένουν ότι το 95% των ταξιδιωτών θα μπορούν να περάσουν τον έλεγχο μέσω αυτοματοποιημένων λωρίδων. Το υπόλοιπο 5% είναι όσοι δεν πληρούν τις προϋποθέσεις, όπως τα μικρά παιδιά.

Αν και η βιομετρική επεξεργασία βρίσκει αντίσταση από ορισμένους, αποτελεί μέρος των προσπαθειών της Σιγκαπούρης να ενισχύσει την ασφάλεια των συνόρων της και παράλληλα να αναβαθμίσει την εμπειρία των ταξιδιωτών, σύμφωνα με τις αρχές. Η βιομετρική επεξεργασία αναμένεται να μειώσει τους χρόνους αναμονής της μετανάστευσης κατά 40%, σύμφωνα με τους αξιωματούχους της μετανάστευσης.

Περίπου το 85% των αεροδρομίων θα χρησιμοποιούν κάποια μορφή βιομετρικής επεξεργασίας τα επόμενα τρία έως πέντε χρόνια, δήλωσε ο Sumesh Patel, πρόεδρος της SITA στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, στο “Squawk Box Asia” τον Μάρτιο.

Δύο τύποι διαβατηρίων

Η έναρξη της επεξεργασίας μόνο με βιομετρικά στοιχεία είναι η δεύτερη μορφή διαβατηρίου ‘χωρίς διαβατήριο’ που είναι πλέον διαθέσιμη στη Σιγκαπούρη.

Τον Μάιο, το νησί άρχισε να επιτρέπει στους ταξιδιώτες να χρησιμοποιούν αυτοδημιουργούμενους κωδικούς QR για την είσοδο και την έξοδο από τη Σιγκαπούρη σε δύο χερσαία σημεία ελέγχου που συνδέουν τη Σιγκαπούρη με τη Μαλαισία.

Ένα διακριτικό – όπως ένας κωδικός QR – είναι απαραίτητο στα χερσαία σύνορα, δήλωσαν οι αρχές, επειδή δεν έχουν εκ των προτέρων ειδοποίηση για το ποιος σκοπεύει να εισέλθει ή να εξέλθει από τη Σιγκαπούρη.

Και τα δύο προγράμματα αποτελούν μέρος μιας ευρύτερης ώθησης για τον εκσυγχρονισμό των διαδικασιών ελέγχου των συνόρων στην πόλη-κράτος για τη διαχείριση του υψηλότερου όγκου ταξιδιωτών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από cnbc

Διαβάστε επίσης:

Η ευρωπαϊκή «απόβαση» των Αμερικανών τουριστών και οι παρενέργειες

Τα διαβατήρια σε μερικά χρόνια θα είναι άχρηστα- Πώς θα ταξιδεύουμε;

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News