Κόσμος Κυριακή 4/08/2024, 21:30
ΚΟΣΜΟΣ

Οι G7 καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Οι G7 καλούν σε αποκλιμάκωση της έντασης στη Μέση Ανατολή

Οι υπουργοί Εξωτερικών της Ομάδας των Επτά (G7) μεγάλων δημοκρατιών κάλεσαν όλα τα μέρη που εμπλέκονται στην τρέχουσα σύγκρουση στη Μέση Ανατολή να αποφύγουν ενέργειες που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε κλιμάκωση, όπως δήλωσε σήμερα Κυριακή ο υπουργός Εξωτερικών της Ιταλίας.

Κατά τη διάρκεια τηλεδιάσκεψης υπό την προεδρία του υπουργού Εξωτερικών Αντόνιο Ταγιάνι, οι υπουργοί της G7 εξέφρασαν «έντονη ανησυχία για τα πρόσφατα γεγονότα που θα μπορούσαν να οδηγήσουν σε μια ευρύτερη περιφερειακή εξάπλωση της κρίσης, ξεκινώντας από τον Λίβανο», αναφέρεται σε ανακοίνωση.

«Καλούμε τα ενδιαφερόμενα μέρη να απέχουν από κάθε πρωτοβουλία που θα μπορούσε να εμποδίσει την πορεία του διαλόγου και της μετριοπάθειας και να ενθαρρύνει μια νέα κλιμάκωση», αναφέρουν.

Σημειώνεται ότι η Ιταλία ασκεί την εκ περιτροπής προεδρία της G7.

Οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή, που έχουν φουντώσει από τον πολύμηνο πόλεμο στη Γάζα, κλιμακώθηκαν τις τελευταίες ημέρες μετά τη δολοφονία του Ισμαήλ Χανίγια, ηγέτη της μαχητικής παλαιστινιακής οργάνωσης Χαμάς, στην Τεχεράνη την Τετάρτη, μια ημέρα μετά τη δολοφονία του Φουάντ Σουκρ, κορυφαίου στρατιωτικού διοικητή της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ, από ισραηλινό πλήγμα στη Βηρυτό.

Οι G7 ζήτησαν επίσης τη σύναψη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και την απελευθέρωση των ομήρων εκεί, καθώς και την επαναβεβαίωση της δέσμευσης των χωρών της G7 για εντατικοποίηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς τους κατοίκους του παλαιστινιακού θύλακα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομείο

ΥΠΕΞ: Τηλ. γραμμή εκτάκτου ανάγκης για προξενική αρωγή σε Έλληνες για το Λίβανο

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News