Κόσμος Κυριακή 4/08/2024, 18:19
ΚΟΣΜΟΣ

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομείο

Γάζα: Δεκάδες νεκροί από ισραηλινές επιθέσεις σε σχολεία και νοσοκομείο

Ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε δύο σχολεία στην πόλη της Γάζας σήμερα Κυριακή, σκοτώνοντας τουλάχιστον 25 ανθρώπους, μεταξύ των οποίων και παιδιά, ανέφερε το επίσημο παλαιστινιακό πρακτορείο ειδήσεων, ενώ ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε ένα στρατιωτικό συγκρότημα της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένο στα σχολεία.

Νωρίτερα μια ισραηλινή αεροπορική επιδρομή έπληξε έναν καταυλισμό σκηνών μέσα σε ένα νοσοκομείο στο κέντρο της Γάζας. Αξιωματούχοι του τομέα υγείας της περιοχής δήλωσαν ότι τουλάχιστον 44 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν σήμερα, την επομένη της λήξης ενός γύρου συνομιλιών στο Κάιρο που δεν κατέληξαν σε αποτέλεσμα.

Το παλαιστινιακό επίσημο πρακτορείο ειδήσεων WAFA και τα μέσα ενημέρωσης της Χαμάς ανέφεραν ότι δεκάδες τραυματίστηκαν εκτός από τους 25 νεκρούς στα σχολεία Χασάν Σαλάμα και Αλ Νάσερ, στα οποία φιλοξενούνται οικογένειες εκτοπισμένων Παλαιστινίων. Είπαν ότι το χτύπημα κατέστρεψε αρκετές κατασκευές στο εσωτερικό των εγκαταστάσεων.

Ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι έπληξε μαχητές μέσα σε μια διοίκηση της Χαμάς που ήταν ενσωματωμένη στα σχολεία, κατηγορώντας τη Χαμάς ότι δρα μέσα από μη στρατιωτική ιδιοκτησία. Η Χαμάς αρνείται ότι χρησιμοποιεί πολιτικά ιδρύματα για στρατιωτικούς σκοπούς.

Το κυβερνητικό γραφείο μέσων ενημέρωσης της Χαμάς δήλωσε ότι το Ισραήλ είχε πλήξει 172 καθορισμένα καταφύγια, κυρίως σχολεία, στα οποία στεγάζονται χιλιάδες εκτοπισμένες οικογένειες από τις 7 Οκτωβρίου.

Νωρίτερα μέσα στην ημέρα, ένα ισραηλινό χτύπημα εντός του συγκροτήματος του νοσοκομείου Αλ Άκσα προκάλεσε πυρκαγιά κατά την οποία έχασαν τη ζωή τους πέντε άτομα και τραυματίστηκαν τουλάχιστον 18, δήλωσαν οι ιατρικές αρχές.

Σε άλλο σημείο της Deir Al-Balah, τρεις Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν όταν ισραηλινός πύραυλος έπληξε σπίτι. Από ξεχωριστά ισραηλινά πλήγματα σκοτώθηκαν άλλοι οκτώ μέσα στο σπίτι τους στον καταυλισμό Τζαμπάλια στο βόρειο τμήμα της πόλης της Γάζας και τρεις μέσα σε ένα αυτοκίνητο.

Κλιμακώνει το Ισραήλ

Σειρήνες χτύπησαν στην περιοχή του Άσντοντ, πιο βόρεια από ό,τι έχει παρατηρηθεί τις τελευταίες εβδομάδες, και ο ισραηλινός στρατός δήλωσε ότι πέντε ρουκέτες εκτοξεύθηκαν από τη νότια Γάζα. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί. Η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς υποστήριξε ότι η εκτόξευση των ρουκετών ήταν απάντηση στις ισραηλινές σφαγές κατά των αμάχων.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ Μπενιαμίν Νετανιάχου, ο οποίος έχει επιμείνει ότι το Ισραήλ πρέπει να διατηρήσει τον έλεγχο των περιοχών στα σύνορα με την Αίγυπτο και να είναι σε θέση να ελέγχει την είσοδο στη βόρεια Γάζα, δήλωσε ότι η Χαμάς δεν έχει ακόμη συμφωνήσει σε μια προτεινόμενη συμφωνία κατάπαυσης του πυρός και απελευθέρωσης ομήρων.

Το Ισραήλ επιδιώκει την επιστροφή 115 Ισραηλινών και ξένων ομήρων που εξακολουθούν να κρατούνται μετά την απαγωγή τους κατά τη διάρκεια της επίθεσης της Χαμάς στο Ισραήλ στις 7 Οκτωβρίου.

Η Χαμάς κατηγόρησε τον Νετανιάχου για την έλλειψη προόδου, λέγοντας ότι δεν ενδιαφέρεται για συμφωνία και πως οδηγεί την ευρύτερη περιοχή σε μια άνευ προηγουμένου σύγκρουση.

Η περιφερειακή ένταση έχει εκτοξευθεί μετά τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη την Τετάρτη, μία ημέρα μετά το ισραηλινό χτύπημα στη Βηρυτό που σκότωσε τον Φουάντ Σουκρ, κορυφαίο στρατιωτικό διοικητή της λιβανέζικης ένοπλης οργάνωσης Χεζμπολάχ.

Ο θάνατος του Haniyeh ήταν ένας από μια σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα πλησιάζει στον 11ο μήνα του.

Η Χαμάς και το Ιράν κατηγόρησαν αμφότερα το Ισραήλ για τη δολοφονία του Χανίγια και δεσμεύτηκαν να προβούν σε αντίποινα. Το Ισραήλ δεν έχει αναλάβει ούτε αρνηθεί την ευθύνη για τον θάνατο.

Η Χεζμπολάχ, όπως και η Χαμάς, υποστηρίζεται από το Ιράν και έχει επίσης ορκιστεί εκδίκηση μετά τη δολοφονία του Σουκρ.

Τουλάχιστον 39.550 Παλαιστίνιοι έχουν σκοτωθεί από την ισραηλινή στρατιωτική εκστρατεία στη Γάζα, σύμφωνα με αξιωματούχο της υγειονομικής υπηρεσίας της Γάζας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Διαβάστε επίσης:

ΗΠΑ: Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μ. Ανατολή 

Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News