Κόσμος Κυριακή 4/08/2024, 17:30
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone

Υεμένη: Οι Χούθι κατέρριψαν αμερικανικό drone

Το κίνημα των Χούθι της Υεμένης, που πρόσκειται στο Ιράν, δήλωσε σήμερα Κυριακή ότι στόχευσε το πλοίο MV Groton στον Κόλπο του Άντεν κάνοντας λόγο για την πρώτη του επίθεση σε ναυτιλιακές γραμμές από τότε που το Ισραήλ πραγματοποίησε αεροπορική επιδρομή αντιποίνων στο λιμάνι της Χοντέιντα στις 20 Ιουλίου.

Ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Yahya Saree, ανέφερε σε τηλεοπτική δήλωση ότι το πλοίο δέχθηκε επίθεση από βαλλιστικούς πυραύλους.

Ο βρετανικός ναυτιλιακός οργανισμός UKMTO και η βρετανική εταιρεία ασφαλείας Ambrey δήλωσαν χθες Σάββατο ότι το πλοίο έγινε στόχος πυραύλου 125 ναυτικά μίλια ανατολικά του λιμανιού Άντεν της Υεμένης.

Και οι δύο δήλωσαν ότι το πλοίο δεν υπέστη ζημιές και ότι δεν παρατηρήθηκε είσοδος νερού ή διαρροή πετρελαίου.

Η επίθεση είναι η πρώτη μετά από μια φαινομενική ανάπαυλα μετά την επίθεση του Ισραήλ στη Χοντέιντα, η οποία σημειώθηκε μια ημέρα μετά την επίθεση ενός μη επανδρωμένου αεροσκάφους που εκτοξεύθηκε από την υποστηριζόμενη από το Ιράν ομάδα εναντίον του ισραηλινού οικονομικού κέντρου Τελ Αβίβ.

Επιπλέον οι Χούθι επιβεβαίωσαν ότι κατέρριψαν ένα αμερικανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος “MQ-9” πάνω από τη βόρεια επαρχία Saada της Υεμένης.

Οι μαχητές Χούθι εξαπολύουν επιθέσεις στη διεθνή ναυτιλία κοντά στην Υεμένη από τον περασμένο Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς.

Οι επιθέσεις έχουν προκαλέσει τα αντίποινα των ΗΠΑ και της Βρετανίας και έχουν διαταράξει το παγκόσμιο εμπόριο, καθώς οι πλοιοκτήτες ανακατευθύνουν τα πλοία μακριά από την Ερυθρά Θάλασσα και τη διώρυγα του Σουέζ για να διανύσουν τη μεγαλύτερη διαδρομή γύρω από το νότιο άκρο της Αφρικής.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News