Κόσμος Σάββατο 3/08/2024, 21:16
ΜΕΣΑΝΑΤΟΛΙΚΟ

ΗΠΑ: Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μ. Ανατολή 

ΗΠΑ: Ενισχύουν τη στρατιωτική παρουσία τους στη Μ. Ανατολή 

Ο αμερικανικός στρατός θα στείλει επιπλέον μαχητικά αεροσκάφη και πολεμικά πλοία του Πολεμικού Ναυτικού στη Μέση Ανατολή, ανακοίνωσε το Πεντάγωνο, καθώς η Ουάσινγκτον επιδιώκει να ενισχύσει τις άμυνες μετά τις απειλές του Ιράν και των συμμάχων του, Χαμάς και Χεζμπολάχ.

Οι ΗΠΑ προετοιμάζονται για το ενδεχόμενο το Ιράν προβεί σε αντίποινα για τη δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια πριν από δύο ημέρες στην Τεχεράνη, καθώς μαίνεται ο πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς στη Γάζα.

Ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είχε εγκρίνει την αποστολή επιπλέον καταδρομικών και αντιτορπιλικών Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία μπορούν να καταρρίψουν βαλλιστικούς πυραύλους, στη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη.

Στέλνει επίσης μια επιπλέον μοίρα μαχητικών αεροσκαφών στη Μέση Ανατολή.

«Ο Όστιν διέταξε προσαρμογές στη στρατιωτική στάση των ΗΠΑ με σκοπό να βελτιώσει την προστασία των αμερικανικών δυνάμεων, να αυξήσει την υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ και να διασφαλίσει ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι έτοιμες να ανταποκριθούν σε διάφορα ενδεχόμενα», ανέφερε το Πεντάγωνο σε ανακοίνωσή του.

Υπήρχαν εικασίες ότι το Πεντάγωνο ενδέχεται να μην αντικαταστήσει την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Theodore Roosevelt στη Μέση Ανατολή μόλις ολοκληρώσει την τρέχουσα ανάπτυξή της. Όμως ο Όστιν αποφάσισε να τοποθετήσει εκ περιτροπής την ομάδα κρούσης αεροπλανοφόρων USS Abraham Lincoln για να την αντικαταστήσει.

Σύμφωνα με το Πεντάγωνο θα αυξηθεί η ετοιμότητα για την ανάπτυξη περισσότερων χερσαίων αμυντικών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων.

Ο αμερικανικός στρατός είχε προχωρήσει σε ενισχύσεις πριν από τις 13 Απριλίου, όταν το Ιράν εξαπέλυσε επίθεση στο ισραηλινό έδαφος με μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους. Παρόλα αυτά, η απειλή από τη Χεζμπολάχ στο Λίβανο θα μπορούσε να είναι πρόκληση σε οποιεσδήποτε προσπάθειες των Ηνωμένων Πολιτειών να αναχαιτίσουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους, δεδομένου του τεράστιου οπλοστασίου της ομάδας και της άμεσης γειτνίασης με το Ισραήλ.

Τότε, το Ισραήλ κατέρριψε με επιτυχία σχεδόν όλα τα περίπου 300 μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους με τη βοήθεια των Ηνωμένων Πολιτειών και άλλων συμμάχων.

Ο Μπάιντεν, σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχε την Πέμπτη με τον Νετανιάχου, συζήτησε νέες αμυντικές στρατιωτικές αναπτύξεις των ΗΠΑ για την υποστήριξη του Ισραήλ έναντι απειλών όπως οι πύραυλοι και τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη, δήλωσε ο Λευκός Οίκος.

Τόσο το Ιράν όσο και η Χαμάς κατηγόρησαν το Ισραήλ για τη δολοφονία και δεσμεύτηκαν να προβούν σε αντίποινα εναντίον του εχθρού τους. Το Ισραήλ δεν ανέλαβε την ευθύνη για τον θάνατο ούτε τον διέψευσε.

Ο θάνατος του Χανίγια εντάσσεται σε σειρά δολοφονιών ανώτερων στελεχών της Χαμάς, καθώς ο πόλεμος στη Γάζα μεταξύ της Χαμάς και του Ισραήλ πλησιάζει στον 11ο μήνα του και η ανησυχία αυξάνεται ότι η σύγκρουση εξαπλώνεται σε όλη τη Μέση Ανατολή.

Νωρίτερα, η εκπρόσωπος του Πενταγώνου Σαμπρίνα Σινγκ δήλωσε ότι οι ΗΠΑ δεν πιστεύουν ότι η κλιμάκωση είναι αναπόφευκτη αν και υπέδειξε ως την έξοδο από την κρίση, τη συμφωνία για κατάπαυση του πυρός.
Ισραηλινή αντιπροσωπεία μεταβαίνει στο Κάιρο για διαπραγματεύσεις ως προς την επίτευξη συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός στη Γάζα και απελευθέρωσης ομήρων, όπως είχε ανακοινωθεί από το γραφείο του Ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν Νετανιάχου.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Διαβάστε επίσης:

Πρεσβεία των ΗΠΑ: Καλεί σε φυγή από τον Λίβανο με «το πρώτο εισιτήριο»

Ιράν: Προβλέπει ότι η Χεζμπολάχ θα πλήξει σε “βάθος” το Ισραήλ

Ιράν: Ο Χανίγια σκοτώθηκε από βλήμα μικρού βεληνεκούς

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News