Κόσμος Σάββατο 3/08/2024, 11:30
ΚΟΣΜΟΣ

Σαν Φρανσίσκο: Διώχνει τους αστέγους από την πόλη με δικαστική απόφαση

Σαν Φρανσίσκο: Διώχνει τους αστέγους από την πόλη με δικαστική απόφαση

Τα συνεργεία εργασίας σάρωσαν τους δρόμους του Σαν Φρανσίσκο αυτή την εβδομάδα, γκρεμίζοντας αυτοσχέδιες σκηνές και καθαρίζοντας καταυλισμούς σε μια νέα δυναμική ώθηση για την αντιμετώπιση της κρίσης των αστέγων της πόλης.

Ο κυβερνήτης της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ προχώρησε σε μία αυστηρή προσέγγιση μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ τον Ιούνιο που επιτρέπει πόλεις να απαγορεύουν σε ανθρώπους να κοιμούνται σε δημόσιους χώρους.

Η πόλη, η οποία επικρίνεται εδώ και καιρό για το μεγάλο άστεγο πληθυσμό της και την αχαλίνωτη χρήση ναρκωτικών σε δημόσιους χώρους, τηρεί την υπόσχεση της δημάρχου Λόντον Μπριντ να οργανώσει μια «πολύ επιθετική» εκστρατεία προκειμένου να αναγκάσει τους ανθρώπους να φύγουν από τους δρόμους. Καθώς οι χώροι στέγασης αστέγων σπανίζουν, η Μπριντ παρουσίασε μια άλλη επιλογή για τους άστεγους αυτή την εβδομάδα: να φύγουν από το Σαν Φρανσίσκο. Διέταξε τους εργάτες της πόλης να προσφέρουν στους αστέγους εισιτήρια για να φύγουν από την πόλη πριν τους προσφέρουν χώρο στέγης. 

«Ενώ έχουμε κάνει σημαντικές επεκτάσεις σε χώρους στέγασης και αντιμετωπίζουμε το θέμα με ευαισθησία, δεν μπορούμε να λύσουμε τις ατομικές ανάγκες στέγασης και συμπεριφορικής υγείας του καθενός», δήλωσε η Μπριντ.

Πίσω από την έμφαση που δίνει στην αγορά εισιτηρίων λεωφορείου ή ακόμα και θέσεων αεροπλάνου για να φύγουν οι άστεγοι κρύβεται ένα επιχείρημα ότι πολλοί από τους 8.300 αστέγους της πόλης έχουν έρθει από αλλού. Το ποσοστό των αστέγων στο Σαν Φρανσίσκο που προέρχονται από άλλες κομητείες της Καλιφόρνια ή διαφορετικές πολιτείες έχει αυξηθεί στο 40%, από 28% το 2019, σύμφωνα με στοιχεία που παρέχονται από το γραφείο της δημάρχου.

Το θέμα έχει λάβει ωστόσο εθνικές διαστάσεις στην προεκλογική εκστρατεία των ΗΠΑ, με τους Ρεπουμπλικάνους να κατηγορούν τις φιλελεύθερες πολιτικές για τον μεγάλο πληθυσμό αστέγων της Καλιφόρνια και την αύξηση της εγκληματικότητας στους δρόμους. 

Ο πληθυσμός των αστέγων της πολιτείας έχει αυξηθεί κατά 20% κατά τη διάρκεια της θητείας του Νιούσομ σε περισσότερους από 180.000, τον μεγαλύτερο μακράν στις ΗΠΑ, τροφοδοτούμενος από λόγους όπως το υπερβολικό κόστος στέγασης, ο εθισμός στα ναρκωτικά και οι ψυχικές ασθένειες. Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου έχει υποκινήσει μια πολιτική κίνηση προς τα δεξιά ακόμη και από ισχυρούς Δημοκρατικούς όπως οι Νιούσομ και Μπριντ.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

 

Διαβάστε επίσης:

Στη δίνη στεγαστικής κρίσης η Ευρώπη

Ιρλανδία: Τώρα έχει μία νέα ομάδα ψηφοφόρων, τους αστέγους

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News