Κόσμος Πέμπτη 1/08/2024, 18:58
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ρωσία απελευθερώνει τον Γκερσκόβιτς – Μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων

Η Ρωσία απελευθερώνει τον Γκερσκόβιτς – Μεγάλη ανταλλαγή κρατουμένων

Στην απελευθέρωση του δημοσιογράφου της Wall Street Journal, Εβαν Γκερσκόβιτς, προχώρησε η Ρωσία, στο πλαίσιο μεγάλης επιχείρησης για την ανταλλαγή 26 κρατουμένων.

Στις 19 Ιουλίου, ο Γκερσκόβιτς καταδικάστηκε με την κατηγορία της κατασκοπείας, την οποία αρνήθηκε. Του επιβλήθηκε ποινή φυλάκισης 16 ετών, ενώ η Μόσχα έχει ήδη επιβεβαιώσει συνομιλίες για πιθανή ανταλλαγή του.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο πλαίσιο της ανταλλαγής κρατουμένων, απελευθερώθηκαν επίσης ο πρώην Αμερικανός πεζοναύτης Πολ Γουίλαν αλλά και ο αντιφρονούντας Βλαντίμιρ Καρά-Μούρζα, οι οποίοι κατευθύνονται εκτός Ρωσίας.

Οι Γκερσκόβιτς, Γουίλαν, αλλά και η Ρωσοαμερικανίδα δημοσιογράφος Αλσού Κουρμάσεβα, αφήνονται ελεύθεροι στο πλαίσιο συμφωνίας με την κυβέρνηση Μπάιντεν, επιβεβαίωσε ανώτερος Αμερικανός αξιωματούχος, όπως αναφέρει το BBC.

Από την πλευρά τους, οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους θα επιστρέψουν στη Ρωσία κρατούμενους, στο πλαίσιο της ίδιας συμφωνίας. Η ανταλλαγή, η οποία αφορά συνολικά 26 κρατούμενους σε Ρωσία, ΗΠΑ, Γερμανία και άλλες δυτικές χώρες, αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί αργότερα την Πέμπτη.

Υπενθυμίζεται πως νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, ο ηγέτης της Λευκορωσίας, Αλεξάντερ Λουκασένκο απένειμε χάρη στον Γερμανό Ρίκο Κρίγκερ, ο οποίος είχε καταδικαστεί σε θάνατο, μεταξύ άλλων με κατηγορίες για τρομοκρατία.

Ο Κρίγκερ περιλαμβάνεται επίσης μεταξύ εκείνων που αφέθηκαν ελεύθεροι, όπως επίσης ο Ρώσος πολιτικός της αντιπολίτευσης Ιλιά Γιάσιν και ο αξιωματικός της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών (FSB) Βαντίμ Κράσικοφ, αναφέρει σε ανακοίνωσή της η τουρκική προεδρία.

Εφόσον ολοκληρωθεί η ανταλλαγή, θα πρόκειται για μία από τις μεγαλύτερες μεταξύ Ρωσίας και δυτικών χωρών.

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Ντμίτρι Πεσκόφ, ερωτηθείς σχετικά με τις αναφορές για την ανταλλαγή κρατουμένων, δήλωσε: «Εξακολουθώ να μην κάνω κανένα σχόλιο σχετικά με αυτό».

«Πιστεύω ότι όλοι οι εχθροί μας πρέπει να μείνουν στο εξωτερικό και όλοι όσοι δεν είναι εχθροί μας πρέπει να επιστρέψουν. Αυτή είναι η άποψή μου», ανέφερε, σύμφωνα με το TASS.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News