Κόσμος Τετάρτη 31/07/2024, 12:03
ΚΟΣΜΟΣ

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Σε τεντωμένο σχοινί η Μέση Ανατολή μετά τον θάνατο του ηγέτη της Χαμάς

Νέα αιτία κλιμάκωσης της έντασης στη Μέση Ανατολή, όπου τα τελευταία 24ωρα καταγράφονται αλλεπάλληλες εστίες ανάφλεξης με επίκεντρο και τον Λίβανο, αποτελεί η δολοφονία του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς, Ισμαήλ Χανίγια, στην Τεχεράνη.

Η Χαμάς κατηγορεί το Ισραήλ, κάνοντας λόγο για «άνανδρη» ενέργεια και «πολύ σοβαρή κλιμάκωση» η οποία «δεν θα μείνει ατιμώρητη», όπως λέει, με τους φόβους γενίκευσης της σύγκρουσης να αυξάνονται. 

Ο γραμματέας του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, σκοτώθηκε σε επιδρομή στην Τεχεράνη, όπως ανακοίνωσε το παλαιστινιακό ισλαμιστικό κίνημα, κατηγορώντας το Ισραήλ, με το οποίο βρίσκεται σε πόλεμο στη Λωρίδα της Γάζας για σχεδόν δέκα μήνες, πως τον δολοφόνησε.

Ο επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς, ο Ισμαήλ Χανίγια, 62 ετών, είχε βάση τη Ντόχα. Παραβρέθηκε χθες Τρίτη στην Τεχεράνη στην τελετή ορκωμοσίας του νέου ιρανού προέδρου, του μεταρρυθμιστή Μασούντ Πεζεσκιάν. Σύμφωνα με ιρανικά ΜΜΕ, δολοφονήθηκε περί τις 02:00, ενώ βρισκόταν σε «ειδική κατοικία για βετεράνους πολέμου» στο βόρειο τμήμα της ιρανικής πρωτεύουσας.

Παράλληλα, το Ισραήλ δήλωσε ότι σκότωσε έναν κορυφαίο διοικητή της Χεζμπολάχ μετά από αεροπορική επιδρομή σε νότιο προάστιο της πρωτεύουσας του Λιβάνου, Βηρυτού. Ο ισραηλινός στρατός λέει ότι ο Φουάντ Σουκρ ήταν ο στόχος μιας «εξόντωσης βάσει πληροφοριών».

Απειλές για αντίποινα

Από την πλευρά της, η ένοπλη πτέρυγα της Χαμάς δήλωσε, σύμφωνα με το Reuters, ότι η δολοφονία του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια στην Τεχεράνη θα «οδηγήσει τη σύγκρουση σε νέες διαστάσεις» και θα έχει σημαντικές επιπτώσεις. 

Αλλά και ο ανώτατος ηγέτης του Ιράν, ο αγιατολάχ Αλί Χαμενεΐ, ορκίστηκε «αυστηρή τιμωρία» στο Ισραήλ, που κατηγορείται από την Τεχεράνη για τον θάνατο του πολιτικού ηγέτη της Χαμάς Ισμαΐλ Χανίγε.

«Με την πράξη αυτή, το σιωνιστικό εγκληματικό και τρομοκρατικό καθεστώς προετοίμασε το έδαφος για μία βαριά τιμωρία για το ίδιο και θεωρούμε ότι αποτελεί υποχρέωσή μας να εκδικηθούμε το αίμα που χύθηκε στο έδαφος της Ισλαμικής Δημοκρατίας του Ιράν», αναφέρεται σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Irna.

Καταδίκη από την Τουρκία

Η Τουρκία καταδίκασε την «ειδεχθή δολοφονία» του ηγέτη της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια, πολιτικού ιδεολογικά κοντινού στον τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, με ανακοίνωση Τύπου που δημοσιοποίησε το υπουργείο Εξωτερικών στην Άγκυρα.

«Ο Θεός ας συμπονέσει τον αδελφό μου Ισμαΐλ Χανίγε, που έπεσε μάρτυρας έπειτα από αυτήν την αποτρόπαιη επίθεση» έγραψε ο Ερντογάν στο Χ καταγγέλλοντας την «σιωνιστική βαρβαρότητα».

«Καταδικάζουμε τη δολοφονία του επικεφαλής του πολιτικού γραφείου της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια», αυτή την «ειδεχθή πράξη στην Τεχεράνη», ανέφερε η τουρκική διπλωματία, για την οποία «σκοπός της επίθεσης ήταν να εξαπλωθεί ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας», να αποκτήσει «περιφερειακή διάσταση».

«Αποκαλύφθηκε για ακόμη μια φορά ότι η κυβέρνηση του (ισραηλινού πρωθυπουργού Μπενιαμίν) Νετανιάχου δεν έχει καμιά πρόθεση» να επιτρέψει να υπάρξει ειρήνη, έκρινε ακόμη το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Διαβάστε επίσης:

Νεκρός ο ηγέτης της Χαμάς – Δολοφονήθηκε στο Ιράν

Χτύπημα Ισραήλ στη Βηρυτό – Στόχος διοικητής της Χεζμπολάχ

Νετανιάχου: Θα είναι σκληρή η απάντηση για την επίθεση στο Γκολάν

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News