Κόσμος Παρασκευή 26/07/2024, 15:28
ΚΟΣΜΟΣ

Σαμποτάζ στη Γαλλία: Ταλαιπωρία και αγωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Σαμποτάζ στη Γαλλία: Ταλαιπωρία και αγωνία για τους Ολυμπιακούς Αγώνες

Μεγάλη αναταραχή, στο παρά ένα της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, έχουν προκαλέσει οι μαζικοί βανδαλισμοί στο σιδηροδρομικό δίκτυο της Γαλλίας, με την κυβέρνηση δια στόματος και του πρωθυπουργού Γκαμπριέλ Ατάλ να κάνει λόγο για «συντονισμένο σαμποτάζ». Προς το παρόν δεν έχει υπάρξει ανάληψη ευθύνης για τις δολιοφθορές και οι έρευνες βρίσκονται σε εξέλιξη, ενώ μεγάλο τμήμα του δικτύου έχει παραλύσει με αντίκτυπο και στην ευρύτερη αλυσίδα δρομολογίων και εκτός συνόρων.

«Συντονισμένες κακόβουλες ενέργειες στόχευσαν αρκετές γραμμές TGV χθες το βράδυ και θα διαταράξουν σοβαρά την κυκλοφορία μέχρι το Σαββατοκύριακο», έγραψε ο Γάλλος υπουργός Μεταφορών Πατρίς Βεργκριέτ σε ανάρτησή του στο κοινωνικό δίκτυο X. 

Συνέπεια είναι ότι τα τρένα TGV εκτρέπονται σε άλλες γραμμές, με αποτέλεσμα καθυστερήσεις έως και δύο ωρών και ορισμένες ακυρώσεις.

Πώς έγινε το σαμποτάζ

Πυρκαγιές εκδηλώθηκαν σε τρεις κρίσιμους κόμβους σιδηροδρομικών γραμμών, ενώ μάρτυρες είδαν κάποιους να φεύγουν από τα σημεία με φορτηγά, δήλωσε ο Jean-Pierre Farandou, επικεφαλής της εθνικής σιδηροδρομικής εταιρείας SNCF, στην τηλεόραση BFM. Τα σημεία επιλέχθηκαν για να έχουν σοβαρές συνέπειες στην κυκλοφορία, είπε. Η εταιρεία θα πρέπει να επισκευάσει το δίκτυό της καλώδιο προς καλώδιο, είπε, προσθέτοντας ότι πολλά δρομολόγια θα πρέπει να ακυρωθούν. Εκτιμάται ότι περίπου 800.000 επιβάτες θα επηρεαστούν.

Η SNCF κάλεσε, μάλιστα, όσους επιβάτες έχουν τη δυνατότητα να αναβάλουν το ταξίδι τους και να μη μεταβαίνουν στους σταθμούς, διευκρινίζοντας πως τα εισιτήρια είναι ανταλλάξιμα και επιστρέφονται.

Η SNCF δεν μπόρεσε να πει αμέσως αν πρόκειται για τη μεγαλύτερη διακοπή που έχει αντιμετωπίσει ποτέ η σιδηροδρομική εταιρεία, αν και δεν μπόρεσε να βρει περιστατικό που να έχει επηρεάσει περισσότερους ταξιδιώτες μέσα σε ένα Σαββατοκύριακο.

Πώς θα επηρεάσει τους Αγώνες

«Είναι απολύτως τρομακτικό», δήλωσε η Γαλλίδα υπουργός Αθλητισμού στην τηλεόραση BFM. «Το να ενεργείς εναντίον των Αγώνων είναι σαν να ενεργείς εναντίον της Γαλλίας, είναι σαν να ενεργείς εναντίον του ίδιου σου του στρατοπέδου, της ίδιας σου της χώρας. Δεν είναι οι Αγώνες μιας κυβέρνησης, είναι οι Αγώνες ενός έθνους».

Πάντως, η δήμαρχος του Παρισιού Αν Ινταλγκό διαβεβαίωσε ότι η επίθεση κατά σιδηροδρομικών γραμμών υψηλής ταχύτητας «δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή» έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων σήμερα το βράδυ, «διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών» της περιοχής του Παρισιού.

«Είναι δολιοφθορά», δήλωσε η δήμαρχος στα ισπανικά σε δημοσιογράφους, ύστερα από συνάντηση με τον Ισπανό βασιλιά Φελίπε. «Είναι απαράδεκτο αυτό που έγινε, αλλά δεν θα έχει αντίκτυπο στην τελετή σήμερα το βράδυ, διότι δεν έχει επιπτώσεις στο δίκτυο μεταφορών της περιοχής Ιλ-ντε-Φρανς», πρόσθεσε η ίδια.

Ο πρόεδρος της Διεθνούς Ολυμπιακής Επιτροπής (ΔΟΕ) Τόμας Μπαχ, μιλώντας σε δημοσιογράφους, δήλωσε ότι δεν ανησυχεί για την έκβαση των Αγώνων και ότι «έχουμε πλήρη εμπιστοσύνη στις γαλλικές αρχές».

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News