Κόσμος Δευτέρα 22/07/2024, 21:15
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορέλ κατά Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η σύνοδος των ΥΠΕΞ

Μπορέλ κατά Όρμπαν: Στις Βρυξέλλες και όχι Βουδαπέστη η σύνοδος των ΥΠΕΞ

Ο Ύπατος Εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Εξωτερική Πολιτική Ζοσέπ Μπορέλ δήλωσε ότι αποφάσισε να συγκαλέσει την επόμενη σύνοδο των υπουργών Εξωτερικών και Άμυνας της Ε.Ε. τον Αύγουστο στις Βρυξέλλες και όχι στη Βουδαπέστη, προκειμένου να διαμαρτυρηθεί για τις διπλωματικές πρωτοβουλίες του Βίκτορ Όρμπαν.

Ο Μπορέλ είπε ότι αιτία για την απόφασή του είναι η στάση της Ουγγαρίας στο ζήτημα της Ουκρανίας. 

Η συνάντηση συγκαλείται παραδοσιακά στην χώρα που κατέχει την εξάμηνη εκ περιτροπής προεδρία της ΕΕ, αλλά τα κράτη μέλη της ΕΕ έχουν εξοργιστεί από τις επισκέψεις που έκανε ο Ούγγρος πρωθυπουργός τις τελευταίες εβδομάδες στη Μόσχα, το Πεκίνο και το θέρετρο Mar-a-Lago του Ντόναλντ Τραμπ στη Φλόριντα.

Σε δηλώσεις που έκανε μετά από υπουργική συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο Μπορέλ ανέφερε ότι έλαβε την απόφαση αφότου η πλειονότητα των υπουργών επέκριναν την Ουγγαρία και ζήτησαν να επιβληθούν «συμβολικές κυρώσεις» μετά την επίσκεψη του Όρμπαν στη Μόσχα.

Υπενθυμίζεται ότι η Ουγγαρία έχει αναλάβει την εκ περιτροπής πρεοδρία της Ε.Ε. για το δεύτερο εξάμηνο. 

Την προηγούμενη εβδομάδα 63 ευρωβουλευτές, με επικεφαλής τον Eσθονο Ρίχο Τέρας (Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα), ζήτησαν αναστολή του δικαιώματος ψήφου της Ουγγαρίας στην ΕΕ, σύμφωνα με το άρθρο 7 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Πρόκειται για «κατάχρηση εξουσίας, που υπονομεύει τις κοινές ευρωπαϊκές θέσεις», ανέφεραν οι συνυπογράφοντες ευρωβουλευτές. «Δεν επιτρέπεται να συνεχιστεί αυτό», πρόσθεσαν στην επιστολή τους που απηύθυναν προς την ηγεσία της ΕΕ: την πρόεδρο της Κομισιόν Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και την πρόεδρο του Ευρωκοινοβουλίου Ρομπέρτα Μέτσολα.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News