Κόσμος Δευτέρα 22/07/2024, 20:46
ΚΟΣΜΟΣ

G20: Αναζητείται συναίνεση πριν από τις αμερικανικές εκλογές

G20: Αναζητείται συναίνεση πριν από τις αμερικανικές εκλογές

Oι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες από τις χώρες της Ομάδας G20 θα συναντηθούν στις 25-26 Ιουλίου στο Ρίο ντε Τζανέιρο, προκειμένου να συζητήσουν για τις οικονομικές πολιτικές εν όψει των αμερικανικών εκλογών, με την προοπτική ωστόσο να αποφύγουν συζητήσεις σχετικά με τους πολέμους στην Ουκρανία και στη Γάζα, όπως ανέφεραν διπλωματικοί κύκλοι από τη Βραζιλία, που έχει την προεδρία του G20. 

Η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών στο Σάο Πάολο τον Φεβρουάριο δεν κατάφερε να καταλήξει σε κοινό ανακοινωθέν, αφότου η Ρωσία και οι μεγάλες δυνάμεις της Δύσης δεν συμφώνησαν στον τρόπο με τον οποία θα μπορούσαν να περιγράψουν τον πόλεμο στην Ουκρανία και στη Γάζα.

Τώρα, εν όψει της επικείμενης συνάντησης, οι υπουργοί Οικονομικών έχουν ετοιμάσει ένα ανακοινωθέν το οποίο αναφέρει ότι θα αποκλειστούν από τις συζητήσεις τα γεωπολιτικά θέματα. 

«Η προεδρία της Βραζιλίας θα καθοδηγήσει τις συζητήσεις και θα γίνουν ξεχωριστές συναντήσεις με διπλωμάτες τους επόμενους μήνες όπου θα συζητηθούν τα γεωπολιτικά ζητήματα», αναφέρεται στο προσχέδιο του ανακοινωθέντος. 

Αποφεύγοντας τα αδιέξοδα, η Βραζιλία ευελπιστεί ότι οι συζητήσεις θα εστιαστούν σε θέματα οικονομικής συνεργασίας, όπως κλιματική αλλαγή και αντιμετώπιση της φτώχειας. 

Επίσης, υπάρχει η προσδοκία να υπάρξει αυξημένη υποστήριξη σε έναν προτεινόμενο παγκόσμιο φόρο για τους υπερπλούσιους, κάτι που η Βραζιλία έχει αναγάγει σε θέμα προτεραιότητας στη διάρκεια της προεδρίας της. 

Η Βραζιλία έχει κερδίσει την υποστήριξη του Βελγίου, της Κολομβίας, της Γαλλίας και της Ισπανίας για την ιδέα αυτή, όπως επίσης και από την Αφρικανική Ένωση και τη Νότια Αφρική. 

Στόχος επίσης είναι να προωθήσει μία πρόταση για να γίνει το παγκόσμιο φορολογικό σύστημα περισσότερο προοδευτικό, ευθυγραμμιζόμενο με την ατζέντα του G20 για μείωση της ανισότητας. 

Η πρόταση της Βραζιλίας, η οποία προετοιμάστηκε από τον Γάλλο οικονομολόγο Γκαμπριέλ Ζουκμάν από το Φορολογικό Παρατηρήριο της ΕΕ, ζητά την επιβολή φόρου 2% στον πλούτο που ξεπερνά το 1 δισ.δολάρια, αντλώντας ετησίως 250 δισ.δολάρια από περίπου 3.000 ιδιώτες. 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από G20

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News