Κόσμος Δευτέρα 22/07/2024, 18:19
ΚΟΣΜΟΣ

Απόπειρα κατά Τραμπ: «H μεγαλύτερη αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες»

Απόπειρα κατά Τραμπ: «H μεγαλύτερη αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες»

Ενώπιον επιτροπής για ακρόαση βρέθηκε η διευθύντρια των Μυστικών Υπηρεσιών, Κίμπερλι Τσιτλ σχετικά με τις ευθύνες της εν λόγω υπηρεσίας στην απόπειρα δολοφονίας που σημειώθηκε στην Πενσιλβάνια κατά του πρώην προέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών, Ντόναλντ Τραμπ. 

Η Τσιτλ δήλωσε ότι αναλαμβάνει «την πλήρη ευθύνη για κάθε ολίσθημα ασφαλείας της υπηρεσίας» αποκαλώντας την απόπειρα δολοφονίας κατά του Τραμπ ως «την πιο σημαντική επιχειρησιακή αποτυχία της Μυστικής Υπηρεσίας εδώ και δεκαετίες». «Η βασική αποστολή της Μυστικής Υπηρεσίας είναι να προστατεύει τους ηγέτες του έθνους μας. Στις 13 Ιουλίου, αποτύχαμε», ανέφερε σε άλλο σημείο.

«Μια απόπειρα δολοφονίας εναντίον ενός προστατευόμενου της Μυστικής Υπηρεσίας είναι ο χειρότερος εφιάλτης για τους άνδρες και τις γυναίκες που εργάζονται νυχθημερόν για να αποτρέψουν τέτοιες επιθέσεις», είπε χαρακτηριστικά. 

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της επιτροπής, Τζέιμς Κόμερ αποκάλεσε την 13η Ιουλίου μια «τρομακτική στιγμή στην αμερικανική ιστορία» και τόνισε ότι οι σφαίρες ήθελαν «λιγότερο από μια ίντσα για να αφαιρέσουν» τη ζωή του Τραμπ. Στο πλαίσιο αυτό, ο Κόμερ κάλεσε τη διευθύντρια της υπηρεσίας να παραιτηθεί. 

Η Μυστική Υπηρεσία βρίσκεται υπό ολοένα και μεγαλύτερη πίεση μετά την απόπειρα δολοφονίας, μολονότι ο Αμερικανός πρόεδρος, Τζο Μπάιντεν έχει δηλώσει μέσω εκπροσώπου του ότι έχει εμπιστοσύνη στη διευθύντρια της υπηρεσίας. 

Η επιφορτισμένη, μεταξύ άλλων, με την προστασία των προέδρων και των πρώην προέδρων Μυστική Υπηρεσία συνεργάζεται «με όλες τις τοπικές, κρατικές και ομοσπονδιακές υπηρεσίες για να γίνει κατανοητό τι συνέβη, ο τρόπος που συνέβη και ο τρόπος με τον οποίο μπορούμε να αποτρέψουμε να επαναληφθεί ένα τέτοιο γεγονός», δήλωσε την προηγούμενη βδομάδα η Τσιτλ.

«Κενά» στην ασφάλεια

Η Μυστική Υπηρεσία οφείλει κυρίως να δώσει εξηγήσεις μετά τη μετάδοση βίντεο ανθρώπων που παρευρίσκονταν στην προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια και προσπαθούσαν να ειδοποιήσουν τις δυνάμεις της τάξης.

Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, μετά τις πρώτες αυτές προειδοποιήσεις από τον κόσμο, πέρασαν 86 δευτερόλεπτα έως ότου ο δράστης αρχίσει να πυροβολεί κατά του Τραμπ.

Το ειδησεογραφικό δίκτυο CNN μετέδωσε ότι το κτίριο, στο οποίο βρισκόταν ο δράστης, δεν είχε ελεγχθεί εξονυχιστικά από τη Μυστική Υπηρεσία, η οποία είχε στηριχθεί, σύμφωνα με την ίδια, στις τοπικές δυνάμεις της τάξης για την εγγύηση της ασφάλειας του μέρους αυτού.

Επίσης, σύμφωνα με το NBC News, η στέγη αυτή είχε χαρακτηριστεί από τη Μυστική Υπηρεσία ως «δυνητικά τρωτό σημείο».

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News