Κόσμος Κυριακή 21/07/2024, 23:21
ΚΟΣΜΟΣ

Διεθνείς αντιδράσεις για την αποχώρηση Biden

Διεθνείς αντιδράσεις για την αποχώρηση Biden

Σεβόμαστε την απόφαση του Joe Biden να αποσυρθεί από την εκστρατεία διεκδίκησης της επανεκλογής του δηλώνουν ηγέτες από διάφορες χώρες στις πρώτες αντιδράσεις της ανακοίνωσης του Αμερικανού προέδρου.

Ακολουθούν ορισμένες αντιδράσεις από αυτές:

Ο Βρετανός Πρωθυπουργός Keir Starmer:

«Σέβομαι την απόφαση του προέδρου Biden και ανυπομονώ να συνεργαστούμε κατά τη διάρκεια της υπόλοιπης προεδρίας του», ανέφερε ο Starmer σε δήλωσή του.

«Γνωρίζω ότι, όπως έχει κάνει σε όλη τη διάρκεια της αξιοσημείωτης καριέρας του, ο Πρόεδρος Biden θα έχει λάβει την απόφασή του με βάση αυτό που πιστεύει ότι είναι προς το συμφέρον του αμερικανικού λαού».

Ο Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sanchez

«Όλος ο θαυμασμός και η αναγνώρισή μου για τη γενναία και αξιοπρεπή απόφαση του προέδρου @JoeBiden. Χάρη στην αποφασιστικότητα και την ηγεσία του, οι ΗΠΑ ξεπέρασαν την οικονομική κρίση μετά την πανδημία και τη σοβαρή επίθεση στο Καπιτώλιο και υπήρξαν υποδειγματικές στην υποστήριξή τους προς την Ουκρανία απέναντι στη ρωσική επιθετικότητα του Putin. Μια σπουδαία χειρονομία από έναν σπουδαίο πρόεδρο που πάντα αγωνιζόταν για τη δημοκρατία και την ελευθερία», ανέφερε ο Ισπανός Πρωθυπουργός Pedro Sanchez σε ανάρτησή του στο Χ

Ο Ιρλανδός Πρωθυπουργός Simon Harris:

«Με αφορμή την ανακοίνωσή σας ότι δεν θα είστε υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ το 2024, εγώ, ως Taoiseach και εκ μέρους του λαού και της κυβέρνησης της Ιρλανδίας θα ήθελα να σας ευχαριστήσω κ. Πρόεδρε για την παγκόσμια ηγεσία σας και τη φιλία σας».

«Ο κόσμος έχει αλλάξει από τη νίκη του Προέδρου Biden το 2020 και είχαμε να αντιμετωπίσουμε εξαιρετικές προκλήσεις, από μια παγκόσμια πανδημία μέχρι την επιστροφή του πολέμου στην ευρωπαϊκή ήπειρο με τη φρικτή εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία από τη Ρωσία, η οποία έχει σκοπίμως στοχεύσει και σκοτώσει αθώους πολίτες.

«Ο πρόεδρος Biden υπήρξε μια φωνή υπέρ της λογικής, της αποτελεσματικής πολυμέρειας και των κοινών λύσεων».

Ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov, μιλώντας στο πρακτορείο ειδήσεων SHOT:

«Οι εκλογές απέχουν ακόμη τέσσερις μήνες και αυτό είναι ένα μεγάλο χρονικό διάστημα στο οποίο πολλά μπορούν να αλλάξουν. Πρέπει να είμαστε υπομονετικοί και να παρακολουθούμε προσεκτικά τι θα συμβεί. Η προτεραιότητα για εμάς είναι η ειδική στρατιωτική επιχείρηση», δήλωσε ο Peskov, αναφερόμενος στον πόλεμο στην Ουκρανία.

Ο Νορβηγός Πρωθυπουργός Jonas Gahr Stoere:

«Σέβομαι την απόφαση του Joe Biden να μην θέσει υποψηφιότητα για επανεκλογή. Αυτή η απόφαση χρήζει σεβασμού», δήλωσε ο Stoere στον εθνικό ραδιοτηλεοπτικό φορέα NRK.

«Ο Biden υπήρξε ένας από τους πιο εξέχοντες πολιτικούς της Αμερικής επί πολλές δεκαετίες και ένας πρόεδρος που πραγματοποίησε αρκετές σημαντικές μεταρρυθμίσεις».

Ο Πολωνος Πρωθυπουργος Donald Tusk:

«Κύριε Πρόεδρε JoeBiden, πολλές φορές έχετε λάβει δύσκολες αποφάσεις που έκαναν την Πολωνία, την Αμερική και τον κόσμο πιο ασφαλείς και τη δημοκρατία και την ελευθερία ισχυρότερες. Γνωρίζω ότι καθοδηγήθηκες από τις ίδιες αρχές όταν ανακοίνωσες την τελευταία σου απόφαση. Ίσως την πιο δύσκολη στη ζωή σας».

Ο Πρωθυπουργός Της Τσεχίας Petr Fiala:

«Πρόκειται αναμφίβολα για την απόφαση ενός πολιτικού άνδρα που έχει υπηρετήσει τη χώρα του επί δεκαετίες. Είναι ένα υπεύθυνο και προσωπικά δύσκολο βήμα, αλλά είναι ακόμη πιο πολύτιμο. Εύχομαι στις ΗΠΑ να αναδειχθεί ένας καλός πρόεδρος από τον δημοκρατικό ανταγωνισμό δύο ισχυρών και ισότιμων υποψηφίων».

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News