Κόσμος Κυριακή 21/07/2024, 21:32
ΚΟΣΜΟΣ

Biden: Αποχωρώ και υποστηρίζω την Kamala για υποψήφια των Δημοκρατικών

Biden: Αποχωρώ και υποστηρίζω την Kamala για υποψήφια των Δημοκρατικών

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Joe Biden έβαλε τέλος στην προεκλογική του εκστρατεία για την επανεκλογή του την Κυριακή, αφού οι υπόλοιποι Δημοκρατικοί έχασαν την πίστη τους στην πνευματική του οξύτητα και την ικανότητά του να νικήσει τον Donald Trump, ενώ υποστήριξαν την αντιπρόεδρο Kamala Harris για να τον αντικαταστήσει ως υποψήφιο του κόμματος.

Ο 81χρονος Biden, σε ανάρτησή του στο X, δήλωσε ότι θα παραμείνει στον ρόλο του ως πρόεδρος και επικεφαλής μέχρι τη λήξη της θητείας του τον Ιανουάριο του 2025 και θα απευθυνθεί στο έθνος αυτή την εβδομάδα.

«Ήταν η μεγαλύτερη τιμή της ζωής μου να υπηρετήσω ως πρόεδρός σας. Και ενώ ήταν πρόθεσή μου να διεκδικήσω την επανεκλογή μου, πιστεύω ότι είναι προς το συμφέρον του κόμματός μου και της χώρας να παραιτηθώ και να επικεντρωθώ αποκλειστικά στην εκπλήρωση των καθηκόντων μου ως Προέδρου για το υπόλοιπο της θητείας μου», έγραψε ο Biden.

 

 

 

Η αρχική του δήλωση δεν περιλάμβανε υποστήριξη της Harris, αλλά ακολούθησε λίγα λεπτά αργότερα με μια έκφραση υποστήριξης.

Η 59χρονη Harris θα γινόταν η πρώτη μαύρη γυναίκα που θα έθετε υποψηφιότητα στην κορυφή ενός ψηφοδελτίου μεγάλου κόμματος στην ιστορία της χώρας.

Δεν ήταν σαφές αν άλλοι ανώτεροι Δημοκρατικοί θα διεκδικούσαν την υποψηφιότητα της Harris -η ίδια θεωρούνταν ευρέως ως η επιλογή πολλών στελεχών του κόμματος- ή αν το ίδιο το κόμμα θα επέλεγε να ανοίξει το πεδίο των υποψηφιοτήτων.

Η ανακοίνωση του Biden ακολουθεί ένα κύμα δημόσιων και ιδιωτικών πιέσεων από Δημοκρατικούς νομοθέτες και στελέχη του κόμματος να εγκαταλείψει την κούρσα μετά την συγκλονιστικά κακή του απόδοση σε τηλεοπτικό ντιμπέιτ στις 27 Ιουνίου τον περασμένο μήνα εναντίον του Ρεπουμπλικάνου αντιπάλου του Trump, 78 ετών.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News