Κόσμος Πέμπτη 18/07/2024, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλία: Στο κόμμα του Μακρόν ξανά η προεδρία της Βουλής

Την τρίτη θέση κατέλαβε ο Σεμπαστιάν Σενού για λογαριασμό του ακροδεξιού Εθνικού Συναγερμού της Μαρίν Λεπέν

Γαλλία: Στο κόμμα του Μακρόν ξανά η προεδρία της Βουλής

Η προερχόμενη από το κόμμα του Εμανουέλ Μακρόν, Γιαέλ Μπρον-Πιβέ, επανεξελέγη σήμερα πρόεδρος της γαλλικής Εθνοσυνέλευσης, ανανεώνοντας έτσι τη θητεία της στη θέση την οποία κατείχε από το καλοκαίρι του 2022.

Στη δεύτερη θέση, μόλις 13 ψήφους πιο κάτω, ακολούθησε ο υποψήφιος του Νέου Λαϊκού Μετώπου (NFP) Αντρέ Σασέν.

Στους πρώτους δύο γύρους των ψηφοφοριών που πραγματοποιήθηκαν σήμερα, κανένας υποψήφιος δεν κατάφερε να συγκεντρώσει την απόλυτη πλειοψηφία επί του συνόλου των 577 βουλευτών, με αποτέλεσμα έτσι να ακολουθήσει κι ένας τρίτος γύρος στον οποίο ήρθε πρώτη συγκεντρώνοντας περισσότερες ψήφους από τους άλλους υποψηφίους η Γιαέλ Μπρον-Πιβέ.

Η 53χρονη στον πρώτο γύρο είχε έρθει τρίτη με 124 ψήφους και στον δεύτερο γύρο πρώτη με 210 ψήφους. Στον τρίτο γύρο τελικώς εξελέγη λαμβάνοντας 220 ψήφους, ενώ ο προερχόμενος από το κομμουνιστικό κόμμα Αντρέ Σασέν ακολούθησε πιο πίσω με 207.

«Πλήγμα για τη γαλλική Αριστερά», βλέπει από την πλευρά του το πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας το αποτέλεσμα. 

Για να εξασφαλίσει την εκλογή του στον πρώτο ή στον δεύτερο γύρο, ο νέος πρόεδρος της γαλλικής εθνοσυνέλευσης των 577 βουλευτών χρειάζεται τη στήριξη της απόλυτης πλειοψηφίας. Εάν όμως δεν βγουν τα νούμερα έπειτα από τους πρώτους δύο γύρους ψηφοφορίας, τότε στον τρίτο γύρο εκλέγεται απλώς όποιος συγκεντρώσει τις πιο πολλές ψήφους.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News