Κόσμος Δευτέρα 15/07/2024, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Ισραήλ: Κυρώσεις της ΕΕ κατά πέντε προσώπων και τριών οντοτήτων

Ισραήλ: Κυρώσεις της ΕΕ κατά πέντε προσώπων και τριών οντοτήτων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση ανακοίνωσε τη Δευτέρα την επιβολή κυρώσεων κατά πέντε ισραηλινών φυσικών προσώπων και τριών οντοτήτων, χαρακτηρίζοντάς τους υπεύθυνους για “σοβαρές και συστηματικές παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων” κατά των Παλαιστινίων στη Δυτική Όχθη και την Ανατολική Ιερουσαλήμ.

Ο κατάλογος περιελάμβανε την Tzav 9, μια ομάδα η οποία, σύμφωνα με την ίδια, μπλόκαρε τακτικά φορτηγά ανθρωπιστικής βοήθειας που παρέδιδαν τρόφιμα, νερό και καύσιμα στη Λωρίδα της Γάζας.

Στον κατάλογο περιλαμβάνονταν επίσης ο Ben-Zion Gopstein, ιδρυτής και ηγέτης της οργάνωσης Lehava, και ο Isaschar Manne, τον οποίο η ΕΕ περιέγραψε ως ιδρυτή ενός μη εγκεκριμένου φυλακίου στην κατεχόμενη από το Ισραήλ Δυτική Όχθη.

Και στους δύο έχουν επιβληθεί κυρώσεις και από τις Ηνωμένες Πολιτείες, όπως και στην Tzav 9, η οποία, σύμφωνα με την Ουάσινγκτον, την περασμένη εβδομάδα είναι αντίθετη στην εβραϊκή αφομοίωση των μη Εβραίων και ξεσηκώνεται εναντίον των Αράβων στο όνομα της θρησκείας και της εθνικής ασφάλειας.

Δεν υπήρξε άμεσο σχόλιο από τους κυρωθέντες.

Ο ισραηλινός υπουργός Οικονομικών Bezalel, υπέρμαχος των εποικισμών, χαρακτήρισε τις κυρώσεις “ακατάλληλο και απαράδεκτο βήμα μεταξύ φίλων” και αντιδημοκρατική παρέμβαση στην ισραηλινή δημοκρατία που βλάπτει την ελευθερία έκφρασης και διαμαρτυρίας των ισραηλινών πολιτών.

“Η επιβολή κυρώσεων σε ισραηλινούς πολίτες σε οικισμούς ή μεταξύ δεξιών οργανώσεων ξεπερνά μια κόκκινη γραμμή”, δήλωσε ο Smotrich, ο οποίος επιδιώκει την ακύρωση των κυρώσεων αυτών.

Οι κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο πλαίσιο του καθεστώτος παγκόσμιων κυρώσεων της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα, περιλαμβάνουν πάγωμα περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών σε χώρες της ΕΕ.

Συμπεριλαμβανομένων των καταλόγων της Δευτέρας, 113 φυσικά και νομικά πρόσωπα και 31 οντότητες από διάφορες χώρες έχουν υποστεί κυρώσεις στο πλαίσιο του καθεστώτος.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News