Κόσμος Δευτέρα 15/07/2024, 07:18
ΚΟΣΜΟΣ

Μπορεί μία σφαίρα να επηρεάσει τις εκλογές; Οι περιπτώσεις των Trump, Reagan, Roosevelt

Θα μπορέσει ο Trump να αξιοποιήσει καλύτερα από τους προηγούμενους την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και να οδηγηθεί σε μια επιτυχημένη επανεκλογή;

Μπορεί μία σφαίρα να επηρεάσει τις εκλογές; Οι περιπτώσεις των Trump, Reagan, Roosevelt

Λίγα λεπτά αφότου τραυματίστηκε στο αυτί από σφαίρα σε προεκλογική συγκέντρωση στην Πενσιλβάνια το Σάββατο, ο Donald Trump ήταν και πάλι όρθιος, με το αίμα να τρέχει στο πλάι του προσώπου του, χτυπώντας τη γροθιά του και προτρέποντας τους υποστηρικτές του να “πολεμήσουν”!

Η φωτογραφία εκείνης της στιγμής είναι ήδη ένα σύμβολο της εποχής μας. Και οι ειδικοί λένε ότι η επιβίωση από την απόπειρα δολοφονίας με τόσο δραματικό τρόπο μπορεί μόνο να βοηθήσει τον Trump στις εκλογές, δημιουργώντας μια έντονη αντίθεση με τον εμφανώς γηρασμένο Joe Biden και περιπλέκοντας την υπόθεση των Δημοκρατικών ότι ο ίδιος ο Trump αποτελεί μοναδική απειλή για την αμερικανική δημοκρατία.

Αλλά, όπως αναφέρει και ο πρόεδρος του Eurasia Group και του GZERO, Ian Bremmer, ο Trump δεν είναι ο πρώτος (εν ενεργεία ή πρώην) πρόεδρος των ΗΠΑ που επέζησε από σφαίρα δολοφόνου. Υπήρξαν άλλα δύο αξιοσημείωτα παραδείγματα στην ιστορία. Τους βοήθησε πολιτικά η εξαπάτηση του θανάτου εν ώρα εργασίας;

Τον Μάρτιο του 1981, ο πρόεδρος Ronald Reagan πυροβολήθηκε από τον John Hinckley Jr. αφού έφυγε από μια ομιλία στην Ουάσινγκτον. Ένας αστυνομικός, ένας πράκτορας της Μυστικής Υπηρεσίας και ο εκπρόσωπος Τύπου του Λευκού Οίκου James Brady χτυπήθηκαν επίσης. Ο Reagan επέζησε και επέστρεψε στη δουλειά του μέσα σε δύο εβδομάδες. Ο Brady έμεινε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι για το υπόλοιπο της ζωής του.

Το κίνητρο του Hinckley δεν ήταν, στην πραγματικότητα, ιδεολογικό. Ήταν ψυχικά άρρωστος και ήθελε απλώς να τραβήξει την προσοχή της διάσημης ηθοποιού Jodie Foster. Αλλά το δράμα βοήθησε ή έβλαψε πολιτικά τον Reagan;

Τα ποσοστά αποδοχής του αυξήθηκαν κατά οκτώ μονάδες σε σχεδόν 70% μετά τους πυροβολισμούς. Αλλά η οικονομική δυστοκία θα τα έριχνε περισσότερο από 40 μονάδες αργότερα μέσα στη χρονιά. Παρόλα αυτά, είχε περισσότερα από τρία ολόκληρα χρόνια για να ανακάμψει πριν από τις εκλογές του 1984, τις οποίες κέρδισε πανηγυρικά.

Υπήρξε, ωστόσο, ένας πιο μακροχρόνιος αντίκτυπος της πράξης του Hinckley. Ο Brady και η σύζυγός του αφιέρωσαν τη ζωή τους στην προάσπιση του ελέγχου της οπλοκατοχής, σε μια εποχή που η Δεύτερη Τροποποίηση (Second Amendment, το συνταγματικά κατοχυρωμένο δικαίωμα της οπλοκατοχής) δεν ήταν ούτε κατά διάνοια τόσο κομματική όσο σήμερα. Οι προσπάθειές τους είχαν ως αποτέλεσμα το νομοσχέδιο Brady Bill του 1994, το πρώτο ομοσπονδιακό μέτρο που απαιτούσε έλεγχο του ιστορικού για τις αγορές όπλων.

Εβδομήντα χρόνια προτού ο Reagan γλιτώσει από τη συνάντησή του με τη σφαίρα ενός δολοφόνου, ο πρώην πρόεδρος Teddy Roosevelt πυροβολήθηκε στο στήθος ενώ έκανε εκστρατεία για μια άνευ προηγουμένου τρίτη θητεία στις εκλογές του 1912.

Ένας παραληρηματικός Γερμανός μετανάστης ονόματι John Schrank είχε τραβήξει τη σκανδάλη, όπως είπε, για να εκδικηθεί το φάντασμα του πρώην προέδρου William McKinley, η δική του δολοφονία είχε ανοίξει τον δρόμο στον Roosevelt, που ήταν αντιπρόεδρος του McKinley, για να αναλάβει για πρώτη φορά την κορυφαία θέση 10 χρόνια νωρίτερα.

Το πιο διάσημο μέρος της ιστορίας, βέβαια, είναι ότι η σφαίρα επιβραδύνθηκε από τη θήκη των γυαλιών του Ρούσβελτ και ένα αντίγραφο της ομιλίας του, την οποία συνέχισε να εκφωνεί.

«Δεν ξέρω αν καταλαβαίνετε πλήρως ότι μόλις με πυροβόλησαν», είπε στο εμβρόντητο πλήθος, «αλλά χρειάζεται κάτι περισσότερο από αυτό για να σκοτώσεις ένα ‘Bull Moose’!». 

Παρόλα αυτά, το επεισόδιο αυτό δεν είχε το προσδοκώμενο πολιτικό αποτέλεσμα για τον Roosevelt. Παρόλο που κατάφερε να κερδίσει περισσότερες ψήφους από τον εν ενεργεία πρόεδρο William Howard Taft -η αντιπαλότητά τους είχε χωρίσει το Ρεπουμπλικανικό Κόμμα στα δύο- και οι δύο ξεπεράστηκαν από τον Woodrow Wilson των Δημοκρατικών.

Θα μπορέσει ο Trump να αξιοποιήσει καλύτερα την αποτυχημένη απόπειρα δολοφονίας και να οδηγηθεί σε μια επιτυχημένη επανεκλογή; Σε αντίθεση με τον Reagan, έχει να αντιμετωπίσει τους ψηφοφόρους σε λιγότερο από τέσσερις μήνες, πράγμα που σημαίνει ότι η όποια αύξηση της συμπάθειας του κόσμου θα μπορούσε να διαρκέσει αρκετά ώστε να τον βοηθήσει την ημέρα των εκλογών, σύμφωνα με το GZERO. Και σε αντίθεση με τον Roosevelt, έχει τη στήριξη ολόκληρου του κόμματος του- απέναντι σε έναν αντίπαλο του οποίου η δική του υποψηφιότητα παραμένει αμφίβολη.

Αλλά πολλά θα εξαρτηθούν από το τι θα μάθουμε για τα κίνητρα του δράστη. Και φυσικά, τέσσερις μήνες είναι ακόμα μια αιωνιότητα στον σημερινό κύκλο ειδήσεων. Σε λίγο καιρό, η «μάχη!» στην οποία βρίσκεται ο Trump θα μπορούσε ακόμη να μοιάζει πολύ διαφορετική.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης: 

Απόπειρα δολοφονίας Trump: Τι θα συμβεί στη συνέχεια;

Απόπειρα δολοφονίας Τραμπ: Οι πρώτες αντιδράσεις από επενδυτές

Bill Ackman: Υποστηρίζω επίσημα τον Τραμπ για πρόεδρο των ΗΠΑ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News