Κόσμος Κυριακή 14/07/2024, 10:26
ΚΟΣΜΟΣ

Τι σημαίνει για την εκλογική μάχη η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump

Τι σημαίνει για την εκλογική μάχη η απόπειρα δολοφονίας του Donald Trump

Σοκ στην παγκόσμια κοινή γνώμη αλλά και κλυδωνισμούς στο πολιτικό σκηνικό των ΗΠΑ, προκάλεσε η απόπειρα δολοφονίας χθες Σάββατο κατά του πρώην προέδρου και νυν υποψηφίου με τους Ρεπουμπλικανούς για τις προεδρικές εκλογές Ντόναλντ Τραμπ.

Οι εικόνες που έκαναν τον γύρο του διαδικτύου, με τον Τραμπ να σηκώνει τη γροθιά του στον αέρα, με αίμα στο πρόσωπό του, και να τον κατεβάζουν από τη σκηνή οι μυστικές υπηρεσίες, βάζουν νέα δεδομένα στην προεκλογική εκστρατεία, τα οποία μπορεί κάλλιστα να αλλάξουν την πορεία των προεδρικών εκλογών του Νοεμβρίου.

Ο γιος του Τραμπ Έρικ, ανήρτησε τη φωτογραφία του αιμόφυρτου πατέρα του με σηκωμένη τη γροθιά, στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γράφοντας: «Αυτός είναι ο μαχητής που χρειάζεται η Αμερική». 

Πόσο θα επηρεάσει η ιστορική αυτή στιγμή τη γνώμη των ψηφοφόρων υπέρ του πρώην προέδρου των ΗΠΑ;

Η αντίδραση του Μπάιντεν

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν εμφανίστηκε στην τηλεόραση λίγο μετά τους πυροβολισμούς και δήλωσε ότι δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για πολιτική βία όπως αυτή. Εξέφρασε την ανησυχία του για τον Ρεπουμπλικανό αντίπαλό του και δήλωσε ότι επιστρέφει στον Λευκό Οίκο παρακολουθώντας τις εξελίξεις.

Επιπλέον ο Μπάιντεν ανέστειλε όλες τις πολιτικές δηλώσεις και έδωσε εντολή να κατεβάσουν όλες τις τηλεοπτικές διαφημίσεις της προεκλογικής εκστρατείας του το συντομότερο δυνατό, καθώς πιστεύει ότι θα ήταν ακατάλληλο να επιτεθεί στον Ντόναλντ Τραμπ αυτή τη στιγμή και αντ’ αυτού επικεντρώθηκε στην καταδίκη των όσων συνέβησαν.

Παγκόσμια καταδίκη της επίθεσης

Πολιτικοί από όλο το πολιτικό φάσμα – άνθρωποι που συμφωνούν σε ελάχιστα άλλα – ενώνονται για να πουν ότι η βία δεν έχει θέση σε μια δημοκρατία.

Οι πρώην πρόεδροι Μπαράκ Ομπάμα, Τζορτζ Μπους, Μπιλ Κλίντον και Τζίμι Κάρτερ έσπευσαν να καταγγείλουν τη βία και δήλωσαν ανακουφισμένοι που ο Τραμπ δεν τραυματίστηκε σοβαρά.

Αξιωματούχοι της E.E. έσπευσαν να καταδικάσουν απερίφραστα την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ, δηλώνοντας σοκαρισμένοι.

Κατηγορίες στον Μπάιντεν

Εμπρηστικές δηλώσεις γίνονται ήδη από κάποιους από τους στενότερους συμμάχους και υποστηρικτές του Τραμπ, οι οποίοι κατηγορούν ήδη τον Μπάιντεν για τη βία, με έναν Ρεπουμπλικανό βουλευτή να κατηγορεί τον πρόεδρο ότι «υποκινεί μια δολοφονία», όπως έγραψε σε ανάρτησή του στο Χ.

Ο γερουσιαστής Τζέι Ντι Βανς, ο οποίος θεωρείται ότι βρίσκεται στη λίστα των υποψηφίων για την ανάδειξη του υποψήφιου αντιπροέδρου του Τραμπ, δήλωσε ότι η ρητορική της εκστρατείας του Μπάιντεν οδήγησε άμεσα σε αυτό το περιστατικό.

Άλλοι Ρεπουμπλικάνοι πολιτικοί προβαίνουν σε παρόμοιες εμπρηστικές δηλώσεις, σε μια επικίνδυνη στιγμή της αμερικανικής πολιτικής.

Την ίδια ώρα ερωτηματικά προκύπτουν για τα κενά ασφαλείας και τον τρόπο με τον οποίο προστατεύεται ο υποψήφιος των Ρεπουμπλικανών για τις προεδρικές εκλογές στην προεκλογική του εκστρατεία. 

Επιπλέον, λίγο μετά την απόπειρα δολοφονίας, o δισεκατομμυριούχος διαχειριστής hedge fund Bill Ackman δήλωσε ότι θα υποστηρίξει τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ στην κούρσα για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ απέναντι στον Τζο Μπάιντεν.

Το βαθιά σοκαριστικό περιστατικό έχει ήδη αρχίσει να διαταράσσει τις ισορροπίες, αναδιαμορφώνοντας την προεκλογική εκστρατεία των δύο υποψηφίων για τις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.

Διαβάστε επίσης:

FBI: Απόπειρα δολοφονίας η επίθεση εναντίον του Τραμπ

Μπάιντεν: Δεν υπάρχει χώρος στην Αμερική για αυτού του είδους τη βία

Η E.E. καταδικάζει την επίθεση κατά του Ντόναλντ Τραμπ

EIU: Πώς θα επηρεάσει την Ελλάδα μια κυβέρνηση Trump – Ο παγκόσμιος αντίκτυπος

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News