Κόσμος Σάββατο 13/07/2024, 12:30
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Τρία πιθανά κρούσματα λοίμωξης από γρίπη των πτηνών

ΗΠΑ: Τρία πιθανά κρούσματα λοίμωξης από γρίπη των πτηνών

Τρία πιθανά κρούσματα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης των πτηνών Η5 σε εργαζόμενους πουλερικών, ανέφερε το Κολοράντο των ΗΠΑ, ανακοίνωσε το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Τα τρία άτομα παρουσίασαν ήπια συμπτώματα, ανέφερε το CDC σε ανακοίνωσή του. Οι λοιμώξεις σημειώθηκαν σε εργαζόμενους που ήρθαν σε επαφή με μολυσμένα ζώα σε εγκατάσταση πουλερικών η οποία αντιμετώπιζε έξαρση της γρίπης των πτηνών H5N1.

Τα συμπτώματα περιλάμβαναν επιπεφυκίτιδα, ή ροζ μάτι, και κοινά συμπτώματα αναπνευστικής λοίμωξης, ανέφεραν οι αξιωματούχοι του Κολοράντο σε ανακοίνωσή τους, προσθέτοντας ότι κανένας από τους ανθρώπους δεν νοσηλεύτηκε.

Το CDC δήλωσε ότι στέλνει ομάδα στο Κολοράντο για να υποστηρίξει την έρευνα και ότι ο κίνδυνος για το ευρύ κοινό παραμένει χαμηλός.

Οι ανθρώπινες λοιμώξεις από τη γρίπη των πτηνών H5N1 είναι ανησυχητικές λόγω της δυνατότητας να προκαλέσουν σοβαρή ασθένεια και ενδεχομένως να πυροδοτήσουν μια πανδημία εάν ο ιός αλλάξει και αποκτήσει την ικανότητα να μεταδίδεται εύκολα από άτομο σε άτομο, δήλωσε το CDC.

Τα κρούσματα αποτελούν μέρος μιας εκτεταμένης επιδημίας της γρίπης των πτηνών Η5Ν1 που εξαπλώνεται παγκοσμίως σε άγρια πτηνά, μολύνει πουλερικά και διάφορα είδη θηλαστικών και προκαλεί επιδημία στις γαλακτοπαραγωγές αγελάδες των ΗΠΑ.

«Δεν υπάρχουν ενδείξεις απροσδόκητης αύξησης της δραστηριότητας της γρίπης κατά τα άλλα στο Κολοράντο ή σε άλλες πολιτείες που έχουν πληγεί από τα κρούσματα της γρίπης των πτηνών Η5 σε αγελάδες και πουλερικά», δήλωσε το CDC.

Οι προκαταρκτικές εξετάσεις των αξιωματούχων του Κολοράντο έδειξαν ότι οι τρεις είχαν μολυνθεί από έναν νέο τύπο γρίπης και πιθανολογείται ότι πάσχουν από γρίπη των πτηνών. Τα δείγματα έχουν σταλεί στο CDC για επιβεβαίωση.

Εάν είναι θετικά, θα αποτελούν το τέταρτο κρούσμα γρίπης των πτηνών στο Κολοράντο και το έβδομο κρούσμα του ιού στις ΗΠΑ από τον Μάρτιο.

Το ΚΕΕΛΠΝΟ δήλωσε ότι από τα ευρήματα της έρευνάς του θα ενημερώσει το κοινό για το αν απαιτούνται αλλαγές στις οδηγίες. Η ανάλυση των αλληλουχιών του ιού από αυτό το ξέσπασμα θα είναι επίσης σημαντική για να καθοριστεί εάν δικαιολογείται αλλαγή στην εκτίμηση κινδύνου.

Το CDC δήλωσε ότι οι συστάσεις του όσον αφορά τον H5N1 παραμένουν αμετάβλητες και προέτρεψε τους ανθρώπους να αποφεύγουν τη στενή, παρατεταμένη ή απροστάτευτη έκθεση σε άρρωστα ή νεκρά ζώα, συμπεριλαμβανομένων των άγριων πτηνών, των πουλερικών, άλλων οικόσιτων πτηνών και άλλων άγριων ή οικόσιτων ζώων όπως οι αγελάδες.

Οι άνθρωποι θα πρέπει επίσης να αποφεύγουν την έκθεση χωρίς την απαραίτητη προστασία σε περιττώματα ζώων, απορρίμματα, μη παστεριωμένο ή νωπό γάλα ή υλικά που έχουν βρεθεί κοντά ή έχουν αγγίξει ζώα με ύποπτη ή επιβεβαιωμένη γρίπη των πτηνών.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News