Κόσμος Παρασκευή 12/07/2024, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

«Κακή απόφαση» για το 60% των Γάλλων η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν

«Κακή απόφαση» για το 60% των Γάλλων η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον Μακρόν

Tο  60% των Γάλλων κρίνουν ότι η διάλυση της Εθνοσυνέλευσης από τον πρόεδρο Μακρόν ήταν μια «κακή απόφαση», ενώ δηλώνουν «δυσαρεστημένοι» και από τη νέα διαμόρφωση της Εθνοσυνέλευσης, που κατά τη γνώμη τους καθιστά πολύ δύσκολο τον σχηματισμό κυβέρνησης πλειοψηφίας. Αυτό προκύπτει από τα αποτελέσματα δημοσκόπησης που δημοσιεύει η γαλλική εφημερίδα Le Figaro, σύμφωνα με τα οποία το 73% των Γάλλων είναι αντίθετο με το σχηματισμό μονοκομματικής κυβέρνησης της αριστεράς, ενώ μόνο 29% εγκρίνει την υπόθεση μιας «κυβέρνησης τεχνοκρατών».

Σύμφωνα με την ίδια δημοσκόπηση αναφορικά με το πρόσωπο του νέου πρωθυπουργού το 34% δηλώνει πως θα προτιμούσε τον σοσιαλιστή Ραφαέλ Γκλιουξμάν, έναντι 30%που θα προτιμούσε τον υπουργό Εσωτερικών Ζεράλντ Νταρμανέν και 29% που θα προτιμούσε τον επικεφαλής του Σοσιαλιστικού κόμματος Ολιβιέ Φορ, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ. Ως προς τον Ζαν Λυκ Μελανσόν μόνο το 15% των ερωτηθέντων απάντησε ότι θα τον ήθελε πρωθυπουργό. Σύμφωνα εξάλλου με άλλη δημοσκόπηση που δημοσιεύεται στη γαλλική εφημερίδα Les Echos οι δημοφιλέστεροι αριστεροί πολιτικοί στη Γαλλία είναι εκτός από τον Γκλιουξμάν, οι Φρανσουά Ολάντ, Φρανσουά Ρουφέν και Φαμπιέν Ρουσέλ καθώς και η Μαριν Τοντελιέ από τον χώρο των οικολόγων.

Τέλος το 76% των Γάλλων πιστεύει ότι ο Εμανουέλ Μακρόν δεν τήρησε την υπόσχεσή του να αλλάξει τη γαλλική πολιτική ζωή. Μεταξύ των ψηφοφόρων της ακροδεξιάς και της αριστεράς αυτό το ποσοστό κινείται περί το 90% ενώ μεταξύ των ψηφοφόρων της παράταξης Μακρόν συμμερίζονται αυτή την άποψη ο ένας στους δύο.

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News