Κόσμος Πέμπτη 11/07/2024, 19:39
ΚΟΣΜΟΣ

Φίτσο: Εγγυημένος ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

«Καταλαβαίνω τις επιθυμίες της Ουκρανίας, είναι μια κυρίαρχη χώρα, αλλά η ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι απλώς εγγύηση για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Σλοβάκος πρωθυπουργός

Φίτσο: Εγγυημένος ο 3ος Παγκόσμιος Πόλεμος αν η Ουκρανία ενταχθεί στο ΝΑΤΟ

Η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ θα μπορούσε να προκαλέσει παγκόσμια σύρραξη προειδοποίησε την Πέμπτη ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο. 

«Καταλαβαίνω τις επιθυμίες της Ουκρανίας, είναι μια κυρίαρχη χώρα, αλλά η ένταξή της στο ΝΑΤΟ είναι απλώς εγγύηση για τον 3ο Παγκόσμιο Πόλεμο», δήλωσε ο Φίτσο σε βίντεο που ανήρτησε στο Facebook.

Οι δηλώσεις του Φίτσο έγιναν λίγες ώρες αφότου η αντιπροσωπεία της Σλοβακίας στη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον υποστήριξε την κοινή θέση της στρατιωτικής συμμαχίας ότι η εμπόλεμη Ουκρανία βρίσκεται σε «μη αναστρέψιμη πορεία» προς την ένταξη στη συμμαχία. Στο πλαίσιο αυτό, ο Σλοβάκος πρωθυπουργός πρόσθεσε ότι έδωσε εντολή στους εκπροσώπους της χώρας του στη Σύνοδο να επαναλάβουν ότι η Ουκρανία μπορεί να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ μόνο εφόσον πληροί όλα τα κριτήρια ένταξης και αφού υπογράψουν όλες οι χώρες-μέλη.

Ο Φίτσο, ο οποίος διανύει την τέταρτη θητεία του ως πρωθυπουργός της χώρας από το 2006, δεσμεύτηκε να σταματήσει τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία και υποστήριξε ότι δεν υπάρχει «κανένας πόλεμος» στο Κίεβο. Δήλωσε επίσης ότι «θα ήθελε πολύ να συμμετάσχει» στο πρόσφατο ταξίδι του Ούγγρου πρωθυπουργού, Βίκτορ Ορμπαν στη Μόσχα όπου συναντήθηκε με τον Ρώσο πρόεδρο, Βλαντίμιρ Πούτιν. 

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας ανέλαβε μέσα στην εβδομάδα και πάλι καθήκοντα μετά την απόπειρα δολοφονίας σε βάρος του, στις 15 Μαΐου.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News