Κόσμος Τετάρτη 10/07/2024, 20:39
ΚΟΣΜΟΣ

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απόσυρση Μπάιντεν – Μεταξύ αυτών Πελόζι και Κλούνεϊ

ΗΠΑ: Πληθαίνουν οι φωνές που ζητούν την απόσυρση Μπάιντεν – Μεταξύ αυτών Πελόζι και Κλούνεϊ

Η πιο ισχυρή φωνή προς το παρόν είναι αυτή της Νάνσι Πελόζι, πρώην πρόεδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων και μακροχρόνιας σύμμαχου του Μπάιντεν. Η Πελόζι τόνισε ότι ο πρόεδρος θα μπορούσε να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του, υπονοώντας ότι «ο χρόνος τελειώνει» για να πάρει μια απόφαση.

Ακολούθησε σειρά πολιτικών και λοιπών προσωπικοτήτων.

Ο Πατ Ράιαν, βουλευτής από τη Νέα Υόρκη, κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποχωρήσει από την προεδρική υποψηφιότητα του κόμματός του «για το καλό της χώρας», προειδοποιώντας ότι η συνέχιση της υποψηφιότητάς του θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο στον πρώην πρόεδρο Ντόναλντ Τραμπ να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο. Χαρακτήρισε τον κ. Τραμπ «υπαρξιακή απειλή» για την αμερικανική δημοκρατία και δήλωσε ότι δεν πιστεύει πλέον ότι ο κ. Μπάιντεν είναι ικανός να νικήσει τον πρώην πρόεδρο. Προέτρεψε το κόμμα του να εξετάσει το ενδεχόμενο μίας σύντομης και ανοικτής διαδικασίας για την αντικατάσταση του κ. Μπάιντεν στο ψηφοδέλτιο.

Από την πλευρά του, ο γερουσιαστής Ρίτσαρντ Μπλούμενθαλ πρόσθεσε τη φωνή του στους Δημοκρατικούς που ανησυχούν για την υποψηφιότητα Μπάιντεν. «Ανησυχώ βαθύτατα για τη νίκη του Τζο Μπάιντεν αυτόν τον Νοέμβριο, διότι αποτελεί υπαρξιακή απειλή για τη χώρα αν κερδίσει ο Ντόναλντ Τραμπ. Επομένως, πιστεύω ότι πρέπει να καταλήξουμε σε ένα συμπέρασμα το συντομότερο δυνατό», δήλωσε σε δημοσιογράφους.

Ο Κλούνεϊ καλεί τον Μπάιντεν να αποσυρθεί

O Αμερικανός ηθοποιός Τζορτζ Κλούνεϊ, ένας ένθερμος Δημοκρατικός που εμπλέκεται ενεργά στη συγκέντρωση χρημάτων για το κόμμα, κάλεσε τον πρόεδρο Μπάιντεν να αποσυρθεί από την κούρσα για τις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, λόγω των αμφιβολιών για την κατάσταση της υγείας του. 

«Τα πρωτοκλασάτα στελέχη των Δημοκρατικών (…), οι γερουσιαστές, τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων και οι άλλοι υποψήφιοι, που κινδυνεύουν να χάσουν τον Νοέμβριο, πρέπει να ζητήσουν από αυτόν τον πρόεδρο να αποσυρθεί οικειοθελώς», έγραψε ο ηθοποιός σε ένα άρθρο που δημοσίευσαν οι New York Times, με τίτλο «Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ομως χρειαζόμαστε έναν άλλο υποψήφιο». «Δεν θα νικήσουμε τον Νοέμβριο με αυτόν τον πρόεδρο», σημείωσε. 

«Αγαπώ τον Τζο Μπάιντεν. Ως γερουσιαστή. Αντιπρόεδρο και πρόεδρο. Τον θεωρώ φίλο και πιστεύω σε εκείνον. Πιστεύω στον χαρακτήρα του, την ηθική του. Κατά τη διάρκεια των τελευταίων τεσσάρων ετών, κέρδισε πολλές μάχες, τις οποίες έπρεπε να αντιμετωπίσει», είπε και πρόσθεσε: «Ομως, η μοναδική μάχη που δεν μπορεί να κερδίσει είναι εκείνη ενάντια στον χρόνο». «Ο Τζο Μπάιντεν είναι ένας ήρωας, έσωσε τη Δημοκρατία το 2020. Εχουμε ανάγκη να τη σώσει εκ νέου το 2024», κατέληξε.

Υπενθυμίζεται ότι υπέρ της απόσυρσης της υποψηφιότητας Μπάιντεν έχουν ταχθεί πολλοί επιδραστικοί αρθρογράφοι που στηρίζουν το δημοκρατικό κόμμα.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News