Κόσμος Κυριακή 7/07/2024, 21:01
ΚΟΣΜΟΣ

Έκπληξη στη Γαλλία: Πρώτη δύναμη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Τρίτη η Λεπέν

Έκπληξη στη Γαλλία: Πρώτη δύναμη το Νέο Λαϊκό Μέτωπο – Τρίτη η Λεπέν

Αποτέλεσμα – έκπληξη φαίνεται ότι διαμορφώνεται από την πρώτη εικόνα των exit polls στη Γαλλία, με την αριστερή συμμαχία να αναδεικνύεται σε πρώτη δύναμη στο κοινοβούλιο. Όπως όλα δείχνουν, οι Γάλλοι απέρριψαν την άκρα δεξιά, φέρνοντάς την στην τρίτη θέση. Ωστόσο, καθώς καμία πολιτική δύναμη δεν εξασφαλίζει την αυτοδυναμία, η Γαλλία οδεύει προς μήνες ακυβερνησίας. 

Ειδικότερα, το Νέο Λαϊκό Μέτωπο, ένας συνασπισμός που αποτελείται από 5 κόμματα και σχηματίστηκε αφότου ο Εμμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε τις πρόωρες εκλογές, προβλέπεται να κερδίσει 172 έως 192 έδρες.

Σημειώνεται ότι για να εξασφαλιστεί η απόλυτη πλειοψηφία απαιτούνται τουλάχιστον 289 έδρες.

Το κόμμα του προέδρου Μακρόν, Ensemble, προβλέπεται να είναι δεύτερο, με 150 έως 170 έδρες, ξεπερνώντας τις προσδοκίες.

Ο ακροδεξιός Εθνικός Συναγερμός της Λεπέν προβλέπεται να έρθει τρίτος με 132 έως 152 έδρες.

Ωστόσο, αυτό που είναι ξεκάθαρο είναι ότι η Γαλλία οδεύει προς ένα κοινοβούλιο χωρίς κανένα μπλοκ να ελέγχει την πλειοψηφία. Η εικόνα θα γίνει πιο ξεκάθαρη τις επόμενες ώρες καθώς τα πραγματικά αποτελέσματα θα ανακοινώνονται.

Γαλλία: Τι ξέρουμε για το Νέο Λαϊκό Μέτωπο

Η συμμαχία πέντε κομμάτων σχηματίστηκε μετά την προκήρυξη πρόωρων εκλογών από τον Emmanuel Macron και περιλαμβάνει τον τρεις φορές υποψήφιο για την προεδρία Jean-Luc Mélenchon, ηγέτη του κόμματος France Unbowed, τους Σοσιαλιστές, τους Κομμουνιστές, τους Οικολόγους και το Place Publique, με επικεφαλής τον δημοφιλή ευρωβουλευτή Raphaël Glucksmann.

Αυτά τα κόμματα είχαν επικρίνει το ένα το άλλο στο παρελθόν και έχουν κάποιες βασικές διαφορές στην ιδεολογία και την προσέγγισή τους. Αποφάσισαν όμως να σχηματίσουν μια συμμαχία για να κρατήσουν την ακροδεξιά εκτός κυβέρνησης.

Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο υποσχέθηκε να καταργήσει τις μεταρρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό και τη μετανάστευση που πέρασε η σημερινή κυβέρνηση, να δημιουργήσει μια υπηρεσία διάσωσης για μετανάστες χωρίς έγγραφα και να διευκολύνει τις αιτήσεις βίζας.

Θέλει επίσης να βάλει ανώτατα όρια στα βασικά αγαθά για την καταπολέμηση της κρίσης του κόστους ζωής και την αύξηση του κατώτατου μισθού.

Όπως γράφει το CNN, δεν είναι σαφές ποιον θα διόριζε το Νέο Λαϊκό Μέτωπο ως πρωθυπουργό.

Mélenchon: Ο Macron να παραδεχθεί την ήττα – Το Νέο Λαϊκό Μέτωπο έτοιμο να κυβερνήσει

Για νίκη του Νέου Λαϊκού Μετώπου στον δεύτερο γύρο των γαλλικών εκλογών μιλά ο Jean-Luc Mélenchon, ηγέτης του ριζοσπαστικού αριστερού κόμματος France Unbowed, που είναι το μεγαλύτερο κόμμα στον αριστερό συνασπισμό Νέο Λαϊκό Μέτωπο (NFP).

«Η ακροδεξιά απέχει πολύ από την πλειοψηφία απόψε… Το εκλογικό αποτέλεσμα είναι το αποτέλεσμα μιας υπέροχης προσπάθειας κινητοποίησης», είπε ο Mélenchon.

«Ο πρόεδρος πρέπει να υποχωρήσει και να παραδεχτεί ότι πρόκειται για ήττα… Ο πρωθυπουργός πρέπει να φύγει».

«Ο πρόεδρος έχει τη δύναμη και το καθήκον να καλέσει το NFP να κυβερνήσει», πρόσθεσε, καταχειροκροτούμενος. «Το NFP είναι έτοιμο».

Jordan Bardella: Ο γαλλικός λαός στερήθηκε τη νίκη του Εθνικού Συναγερμού

Για «αφύσικη» και «άτιμη συμμαχία», που «στέρησε από τον γαλλικό λαό» τη νίκη του Εθνικού Συναγερμού, μίλησε ο επικεφαλής του ακροδεξιού κόμματος, Jordan Bardella, αναφερόμενος στο Νέο Λαϊκό Μέτωπο που σύμφωνα με τα πρώτα αποτελέσματα, είναι πρώτη δύναμη στο γαλλικό κοινοβούλιο.

«Απόψε, αυτές οι συμμαχίες ρίχνουν τη Γαλλία στην αγκαλιά της άκρας αριστεράς του Jean-Luc Mélenchon», είπε ο Bardella, που ήλπιζε να γίνει πρωθυπουργός εάν το κόμμα της Marine Le Pen ερχόταν πρώτο, όπως έδειχναν οι δημοσκοπήσεις.

Όπως είπε ο Bardella, ο πρόεδρος Macron ώθησε τη χώρα προς την «αβεβαιότητα και την αστάθεια».

«Όλοι καταλαβαίνουν σήμερα ότι οι ρυθμίσεις που ενορχηστρώθηκαν από το Μέγαρο των Ηλυσίων δεν θα καταλήξουν πουθενά», σημείωσε.

Και δήλωσε ότι κατανοεί την «απογοήτευση» των Γάλλων, αλλά «εδώ και μήνες έχει δυναμώσει ένας άνεμος ελπίδας και δεν θα σταματήσει ποτέ να φυσά».

«Όλα ξεκινούν απόψε», είπε.

Marine Tondelier (Οικολόγοι): Απόψε κέρδισε ο κόσμος. Και μόλις ξεκίνησε!

H Marine Tondelier των Οικολόγων πανηγύρισε τα αποτελέσματα που δίνουν τα exit polls.

«Απόψε κέρδισε η κοινωνική δικαιοσύνη. Απόψε κέρδισε η περιβαλλοντική δικαιοσύνη. Απόψε κέρδισε ο κόσμος. Και μόλις ξεκίνησε!», είπε.

Ο πρόεδρος Macron «αναλύει τα αποτελέσματα»

Ο πρόεδρος Emmanuel Macron αναλύει επί του παρόντος τα τελευταία εκλογικά αποτελέσματα και θα περιμένει να προκύψει η πλήρης εικόνα στο κοινοβούλιο πριν λάβει τις απαραίτητες επόμενες αποφάσεις, ανέφερε η γαλλική προεδρία σε δήλωσή της.

«Ο πρόεδρος, ως εγγυητής των θεσμών μας, θα σεβαστεί την επιλογή των Γάλλων», προστίθεται.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει το περιβάλλον του, ο Macron δεν αναμένεται να μιλήσει απόψε.

Gabriel Attal: Θα προσφέρει την παραίτησή του ο Γάλλος πρωθυπουργός

Την πρόθεσή του να προσφέρει την παραίτησή του ανακοίνωσε ο Γάλλος πρωθυπουργός και σύμμαχος του Emmanuel Macron,  Gabriel Attal. 

«Απόψε κανένα από τα άκρα δεν μπορεί να διεκδικήσει πλειοψηφία» και αυτό οφείλεται στο «γαλλικό πνεύμα», είπε.

Και πρόσθεσε ότι πολλά μέλη της συμμαχίας Ensemble του προέδρου Macron έχουν επανεκλεγεί. «Το να είμαι πρωθυπουργός είναι η τιμή της ζωής μου», σημείωσε.

«Απόψε, αν και το Ensemble κέρδισε τριπλάσιο αριθμό εδρών από ό,τι είχε προβλεφθεί, δεν έχουμε πλειοψηφία. Και έτσι αύριο το πρωί θα υποβάλω την παραίτησή μου στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας».

Marine Le Pen: Η νίκη μας απλά καθυστέρησε

Η νίκη του κόμματός της «μόνο καθυστέρησε», δήλωσε η Marine Le Pen, αφότου τα exit polls του δεύτερου γύρου των γαλλικών εκλογών δείχνουν το κόμμα της, τον Εθνικό Συναγερμό, να έρχεται στην τρίτη  θέση, κόντρα στις δημοσκοπήσεις που το ήθελαν να είναι πρώτο κόμμα.

Η Le Pen είπε ότι «βλέπει τους σπόρους της αυριανής νίκης στο σημερινό αποτέλεσμα», καθώς όπως σημείωσε, το κόμμα της έχασε μόνο λόγω της συμμαχίας μεταξύ των Νέου Λαϊκού Μετώπου και του στρατοπέδου του Macron για να μπλοκάρουν τους υποψηφίους του RN.

Πρόσθεσε, δε, ότι ο Emmanuel Macron βρίσκεται σε μία  «αβάσταχτη» κατάσταση.

moneyreview.gr

Το κείμενο ανανεώνεται… 

Διαβάστε επίσης: 

Δεύτερος γύρος εκλογών στη Γαλλία: Τα σενάρια για την οικονομία

Scope: Όλα τα σενάρια για τις εκλογές απειλούν την αξιολόγηση της Γαλλίας

Εκλογές στη Γαλλία: Ένα χρόνο αδιεξόδου και ακυβερνησίας βλέπει η Eurasia Group

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News