Κόσμος Κυριακή 7/07/2024, 12:15
ΚΟΣΜΟΣ

Νευροεπιστήμονας: Η φυσική άσκηση το πιο δυνατό «φάρμακο» για την υγεία του εγκεφάλου

Νευροεπιστήμονας: Η φυσική άσκηση το πιο δυνατό «φάρμακο» για την υγεία του εγκεφάλου

Για να διατηρήστε την υγεία του εγκεφάλου σας σε καλή κατάσταση, θα πρέπει να κάνετε σωματική δραστηριότητα όσο πιο συχνά μπορείτε.

«Η σωματική δραστηριότητα είναι τόσο ισχυρή για τον εγκέφαλό μας», δήλωσε η Δρ Wendy Suzuki, νευροεπιστήμονας και πρύτανης του NYU College of Arts and Science, στο πλαίσιο συζήτησης με νευροεπιστήμονες και ψυχιάτρους που μοιράζονται συμβουλές για βέλτιστη υγεία του εγκεφάλου.

Η Suzuki ανέφερε πώς το περπάτημα 10 λεπτών την ημέρα μπορεί να κάνει θαύματα στη διάθεση των ανθρώπων και ότι στρατηγικά αθλήματα όπως το ποδόσφαιρο και το μπάσκετ εμπλέκουν τον προμετωπιαίο φλοιό περισσότερο από άλλες ασκήσεις. Αλλά η προπόνηση στην εβδομαδιαία ρουτίνα της Suzuki είναι πολύ διαφορετική από τις περισσότερες άλλες.

«Αποσύρθηκα ξανά στην άσκηση από τον καναπέ με αυτή την καταπληκτική μορφή προπόνησης», είπε η Suzuki. «Λέγεται intenSati».

Το μπροστινό μισό του ονόματος «inten» προέρχεται από τη λέξη «πρόθεση», είπε η Suzuki. “Το Sati είναι μια λέξη που σημαίνει επίγνωση”.

Το Cardio plus mantras είναι η άσκηση που προτιμά η συγκεκριμένη νευροεπιστήμονας για την υγεία του εγκεφάλου
Το IntenSati περιλαμβάνει την κίνηση του σώματός ενώ επιβεβαιώνεται δυνατά ορισμένες φράσεις, είπε η Suzuki. Δημιουργήθηκε από την Patricia Moreno το 2002.

«Αυτή η προπόνηση συνδυάζει καρδιοκινήσεις υψηλής ενέργειας με μάντρα υψηλών συναισθημάτων που θα σας αφήσουν ανεβασμένους, συνδεδεμένους και δυνατούς», σύμφωνα με την επίσημη ιστοσελίδα του intenSati.

Το να λες θετικές επιβεβαιώσεις δυνατά μπορεί να επηρεάσει έντονα την προοπτική σου για τη ζωή και τη συνολική σου διάθεση, είπε η Suzuki.

«Αν φωνάξεις ότι πιστεύεις ότι θα πετύχεις, εμπνέεσαι, είσαι δυνατός, για μια ολόκληρη ώρα με ένα σωρό άλλους ιδρωμένους ανθρώπους που φωνάζουν επιβεβαιώσεις, βγαίνεις από αυτή την τάξη νιώθοντας καταπληκτικά».

Μια πρόσφατη μελέτη που έγινε στο Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνια στο Μπέρκλεϋ ενθάρρυνε 135 προπτυχιακούς φοιτητές να πουν συμπονετικά πράγματα στον εαυτό τους για 20 δευτερόλεπτα την ημέρα, σε συνδυασμό με συμπονετικό άγγιγμα όπως το να βάλουν ένα χέρι στην καρδιά τους. Μετά από ένα μήνα που έκαναν με συνέπεια αυτή την πρακτική, οι μαθητές ανέφεραν ότι αισθάνονταν λιγότερο άγχος και είδαν βελτιώσεις στην ψυχική τους υγεία.

«Αλλά όποια και αν είναι η μορφή της προπόνησης που κάνετε, οποιαδήποτε ώρα της ημέρας μπορείτε να γυμναστείτε είναι η καλύτερη ώρα της ημέρας για προπόνηση, επειδή οι ζωές μας είναι τόσο απασχολημένες», είπε η Suzuki.

Μια μελέτη του 2022 που εξέτασε τις πληροφορίες για την υγεία περισσότερων από 500.000 ανθρώπων διαπίστωσε ότι όσοι ασχολούνταν τακτικά με έντονη σωματική δραστηριότητα όπως η άσκηση και ο αθλητισμός μείωσαν τον κίνδυνο να αναπτύξουν άνοια κατά 35%.

Αλλά ακόμη και η τακτική οικιακή εργασία μείωσε τον κίνδυνο ενός ατόμου κατά 21%.

«Κάθε σταγόνα ιδρώτα μετράει για τον εγκέφαλό σου», είπε, «Και αυτά είναι καλά νέα».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από CNBC

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS