Κόσμος Σάββατο 6/07/2024, 14:00
ΚΟΣΜΟΣ

Μελόνι – Λεπέν: Μπορούν να συμπλεύσουν; Είναι περίπλοκη αυτή η σχέση

Μελόνι – Λεπέν: Μπορούν να συμπλεύσουν;  Είναι περίπλοκη αυτή η σχέση

Ελάχιστοι άνθρωποι εκτός Γαλλίας δίνουν μεγαλύτερη προσοχή στην εκλογή της από την Ιταλίδα πρωθυπουργό Τζόρτζια Μελόνι και όποιος υποθέσει ότι αυτή και η ηγέτης του Εθνικής Συσπείρωσης Μαρί Λεπέν θα έβρισκαν κοινό έδαφος ως ακροδεξιά κόμματα, θα έκανε λάθος.

Στην πραγματικότητα, άνθρωποι που γνωρίζουν τον τρόπο σκέψης της Μελόνι λένε ότι έχει απόλυτη συνείδηση ​​ότι, αν το κόμμα της Λεπέν επικρατήσει στις 7 Ιουλίου – ακόμα και χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο – θα ήταν στην καλύτερη περίπτωση σύμμαχοι με ερωτηματικό. Η Γαλλίδα αποτελεί πρόκληση για τη σημερινή θέση της Μελόνι ως πρωταγωνίστριας και «αγαπημένου παιδιού» του νέουσυντηρητισμού που προσπαθεί να επιβληθεί σε ολόκληρη την ΕΕ.

Κοινό σημείο και για τις δύο πολιτικούς είναι ότι θέλουν να απαλλαγούν από το ακροδεξιό στίγμα, ενώ έχουν αντίθετες απόψεις για τη Ρωσία και συγκεκριμένα κοινωνικά ζητήματα όπως η άμβλωση – θέσεις που δεν είναι τόσο εύκολο να γεφυρωθούν. Η Μελόνι έχει επίσης κάνει στροφή προς το κέντρο, την ώρα που η Ευρώπη γέρνει προς τα δεξιά. Αυτή και ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν είχαν βρει έναν τρόπο μέχρι πρόσφατα να ανέχονται – ή ακόμη και να σέβονται απρόθυμα – ο ένας τον άλλον.

Η Μελόνι συνεχάρη τη Λεπέν για τη νίκη της στον πρώτο γύρο των εκλογών την περασμένη Κυριακή. Αλλά κατ΄ιδίαν είναι επιφυλακτική, σύμφωνα με πηγές.

Είναι η πρώτη γυναίκα πρωθυπουργός της Ιταλίας η οποία κατάφερε να ξεπεράσει μια σειρά από άνδρες αντιπάλους της,  ανάμεσά τους ο Ματέο Σαλβίνι, ο οποίος ήταν και παραμένει κοντά στη Λεπέν. Η Μελόνι αγωνιά μήπως ο ηγέτης της Λέγκα, ένας μικρότερος εταίρος στην κυβέρνησή της, θα μπορούσε να εκμεταλλευτεί αυτή τη σύνδεση για να προωθήσει τη δική του φιλοδοξία. 

Η Μελόνι είναι επίσης επικριτική για τη συμπάθεια της αρχηγού της Εθνικής Συσπείρωσης προς τη Ρωσία – μια άλλη κοινή θέση με τον Σαλβίνι – που της δίνει ακόμη λιγότερο κίνητρο να συμμαχήσει μαζί τους, ενώ προσπαθεί να τοποθετήσει το κόμμα της περισσότερο προς το κυρίαρχο ρεύμα της Ευρώπης.

Το γαλλικό σκηνικό προκαλεί μια ανεπιθύμητη ανησυχία, σύμφωνα με τις πηγές, οι οποίες επισημαίνουν ότι η προτεραιότητα της Μελόνι προς το παρόν είναι να εξασφαλίσει ανώτατο αξίωμα στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή – πιθανώς για τον σύμμαχό της Ραφαήλ Φίτο, σύμφωνα με τους περισσότερους αξιωματούχους – ενώ προσπαθεί να κρατά υποτονικές τις απαιτήσεις των Βρυξελλών για βελτίωση των δημοσιονομικών της Ιταλίας. Παρά τη νίκη της στις Ευρωεκλογές του Ιουνίου, η πρωθυπουργός έχει αποκλειστεί από συνομιλίες για τον διορισμό των κορυφαίων θέσεων της ΕΕ. 

Ωστόσο, η προσοχή της Μελόνι στη Γαλλία δείχνει πώς τα γεγονότα εκεί αποδεικνύονται κρίσιμα για το πολιτικό τοπίο της Ευρώπης. Εκτός από τις πιέσεις των αγορών, η αίσθηση ότι οι τεκτονικές πλάκες μπορεί να αρχίσουν να μετατοπίζονται γίνεται αισθητή στις πρωτεύουσες από τη Ρώμη έως τις Βρυξέλλες.

«Μια νίκη της Λεπέν θα μπορούσε να προκαλέσει πρόβλημα στη Μελόνι, αλλά και ευκαιρία ταυτόχρονα – μετακινώντας τον ευρωπαϊκό πολιτικό άξονα πιο δεξιά και βάζοντας την Μελόνι σε ένα πιο κεντρικό σημείο μεταξύ μετριοπαθών και λαϊκιστών», δήλωσε ο Τζιοβάνι Ορσίνα, επικεφαλής του τμήματος πολιτικής στο πανεπιστήμιο LUISS στο Ρώμη. «Η Μελόνι βρίσκεται, όπως οποιοσδήποτε άλλος, σε αυτή τη δίνη. Μεγάλες αλλαγές είναι δυνατές μαζί με μεγάλες ανταμοιβές – αλλά υπάρχουν και κίνδυνοι».

Η Μελόνι, η οποία γενικώς έχει την τάση να μην εμπιστεύεται κανέναν, έχει πει στους κοντινούς συνεργάτες της ότι ανησυχεί για πιθανή νίκη της Λεπέν, σύμφωνα με πηγή. 

Στο εσωτερικό, η πιο πιεστική ανησυχία της Μελόνι είναι το ενισχυμένο προφίλ της Λεπέν να ωθήσει τον Σαλβίνι να γίνει πιο διεκδικητικός, παρόλο που η ευρωπαϊκή ψηφοφορία του περασμένου μήνα δεν βελτίωσε το ποσοστό δημοτικότητάς του σε σύγκριση με τις εθνικές εκλογές της Ιταλίας το 2022.

Ο Σαλβίνι θεωρείτο κάποτε το ανερχόμενο αστέρι της Δεξιάς της Ιταλίας, αλλά έχει επισκιαστεί σε μεγάλο βαθμό από τη Μελόνι. Προσπάθησε να το αλλάξει αυτό υπερασπιζόμενος τον εαυτό του ως συνομιλητή με τον προεδρικό υποψήφιο Ντόναλντ Τραμπ, ανακοινώνοντας ακόμη και σχέδια να επισκεφθεί τις ΗΠΑ πριν από τις εκλογές του Νοεμβρίου.

Αυτό είναι ένα αδύναμο σημείο της Μελόνι, η οποία – παρά το γεγονός ότι υποστήριξε την ίδια τον Τραμπ στο παρελθόν – έχει υποστηρίξει την ορθοδοξία στην εξωτερική πολιτική και ευχαρίστησε τους δυτικούς ηγέτες, συμπεριλαμβανομένου του αντιπάλου του για το αξίωμα, Τζο Μπάιντεν. Μια νίκη Τραμπ τον Νοέμβριο φαίνεται επίσης ότι θα προκαλέσει ακόμη περισσότερες τριβές – και θα ενθαρρύνει περαιτέρω τον σύμμαχο της Λεπέν Σαλβίνι.

French and Italian Debt Levels Are Going in Wrong Direction

Source: IMF WEO April 2024

Η Ιταλία και η Γαλλία αντιμετωπίζουν αντίστοιχα δημοσιονομικά προβλήματα, με τους αξιωματούχους ωστόσο της Ρώμης παραδοσιακά να αποτιμούν το έλλειμμα της χώρας τους ελαφρώς χαμηλότερο από αυτό της Γαλλίας.

Ανεξάρτητα από το ποιο κοινό έδαφος μπορεί να έχουν, η επικράτηση της Λεπέν παραμένει μια μακροχρόνια απειλή για τη θέση της Μελόνι ως ενός από τους πιο δυναμικούς πολιτικούς της ένωσης, σύμφωνα με τις πηγές. 

Η εκλογική επιτυχία της Λεπέν «θα άνοιγε επίσης έναν διαγωνισμό για τη θέση του ηγέτη της ευρωπαϊκής δεξιάς, όπου η Μελόνι ήταν μέχρι στιγμής πρώτη μεταξύ ίσων», σημείωσε η Ορσίνα του πανεπιστημίου LUISS. «Υπάρχουν πολλές ομοιότητες μεταξύ των δύο ηγετών. Αλλά όταν υπάρχει μεγάλη ομοιότητα, υπάρχει και ανταγωνισμός».

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News