Κόσμος Σάββατο 6/07/2024, 09:30
ΚΟΣΜΟΣ

Γαλλικές εκλογές: Μετριοπαθείς ψηφοφόροι «ζυγίζουν» τις επιλογές τους

Γαλλικές εκλογές: Μετριοπαθείς ψηφοφόροι «ζυγίζουν» τις επιλογές τους

Ένα βροχερό πρωινό στο Arras, μια πόλη που αντιστάθηκε στο κύμα της Μαρίν Λεπέν που σαρώνει τη Βόρεια Γαλλία, ο Κουεντίν Ρουζέ είπε ότι δεν μπορεί να αποφασίσει αν θα λάβει μια τελική θέση εναντίον της.

Αριστερός καθηγητής Οικονομικών, ο Ρουζέ ψήφισε τον κεντρώο προεδρικό υποψήφιο Εμανουέλ Μακρόν χωρίς πολλή σκέψη το 2017. Τον υποστήριξε και πάλι απρόθυμα πέντε χρόνια αργότερα. Ωστόσο, δεν είναι σίγουρος ότι μπορεί να προσφέρει την υποστήριξή του στις βουλευτικές εκλογές της Κυριακής, ψηφίζοντας σε αυτήν την περιφέρεια για τον υπουργό Γεωργίας του προέδρου, Agnès Pannier-Runacher.

Η αναποφασιστικότητα του δείχνει γιατί – παρά τα polls που υποδηλώνουν ότι το κόμμα Εθνικό Συσπείρωση της Λεπέν δεν θα εξασφαλίσει την απόλυτη πλειοψηφία που χρειάζεται για να σχηματίσει την επόμενη κυβέρνηση – το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου είναι ακόμα εξαιρετικά αβέβαιο.

Στο σύστημα των δύο γύρων της Γαλλίας, η πρακτική απαιτεί από τους πιο αδύναμους υποψηφίους να αποσυρθούν μετά τον πρώτο γύρο για να ανοίξει ο δρόμος σε όποιον είναι σε καλύτερη θέση να νικήσει την ακροδεξιά στον δεύτερο. Τότε εναπόκειται στους μετριοπαθείς να συσπειρωθούν σε αυτό το άτομο.

Ο Μακρόν προκήρυξε πρόωρες βουλευτικές εκλογές σε έναν ελιγμό τακτικής και να ενισχύσει τη θέση του μετά τη συντριβή του κόμματός του στις ευρωεκλογές. Αλλά το στοίχημά του κινδυνεύει να αποτύχει. Εξοργισμένος από τις επιθέσεις του Γάλλου προέδρου προς στα αριστερά σε μια προσπάθεια να υποστηρίξει τη δική του βάση, ο Ρουζέ και πολλοί άλλοι σαν αυτόν, μπορεί απλώς να μείνει σπίτι.

«Θα αποφασίσω την Κυριακή», είπε. «Βαρέθηκα να βλέπω την αριστερά να προσβάλλεται από Μακρονιστές, παρόλο που εμείς είμαστε αυτοί που μπλοκάρουμε κάθε φορά την Εθνική Συσπείρωση».

Η πιθανότητα να καταρρεύσει το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο έχει ωθήσει τη Γαλλία είτε στην πολιτική παράλυση ενός διαλυμένου κοινοβουλίου είτε στην ενδυνάμωση ενός άλλοτε περιθωριακού κόμματος που είχε τις ρίζες του στην ξενοφοβία. Οι τρομοκρατημένοι επενδυτές έχουν ρευστοποιήσει γαλλικό ενεργητικό, αυξάνοντας το κόστος δανεισμού της χώρας και προκαλώντας κραδασμούς στις χρηματοπιστωτικές αγορές.

Αν και κρατά χαμηλό προφίλ τώρα, ο Μακρόν επιτέθηκε στην ακροαριστερή France Unbowed του Ζαν-Λικ Μελανσόν – χαρακτηρίζοντάς την «ακραία» και «μεταναστευτική», παίζοντας με την ανησυχία των ανθρώπων για πιο φιλόξενες μεταναστευτικές πολιτικές.

Ήταν μια προσπάθεια να δημιουργηθεί μια ευρεία κεντρώα συμμαχία που δεν λειτούργησε. Τα αριστερά κόμματα συγκεντρώθηκαν σε μια απροσδόκητη ένωση για να σχηματίσουν το Νέο Λαϊκό Μέτωπο και ήρθαν στη δεύτερη θέση πίσω από την Εθνική Συσπείρωση στις 30 Ιουνίου. Το κόμμα Ensemble του Μακρόν έπεσε στην τρίτη θέση και θα μπορούσε ακόμη και να είναι στα πρόθυρα ολικής εξάλειψης.

Στο Μέγαρο των Ηλυσίων μια μέρα αργότερα, δεξιά μέλη της ομάδας του Μακρόν – συμπεριλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Μπρινό Λεμέρ – αντιτάχθηκαν στο να ζητηθεί από τους υποψηφίους τους να αποχωρήσουν, όπου αυτό θα βοηθούσε τις πιθανότητες της France Unbowed, σύμφωνα με πηγές. Αλλά άλλοι είπαν ότι το Ρεπουμπλικανικό Μέτωπο πρέπει να κρατήσει πάση θυσία, με τον υπουργό Εμπορίου Φρανκ Ριστέρ να αστειεύεται ότι το 1944 η Γαλλία δεν είχε κανένα πρόβλημα να συνταχθεί με τον Στάλιν για να πολεμήσει τους Ναζί, είπε το πρόσωπο.

Το γραφείο Μακρόν δεν εξέδωσε ποτέ σαφείς οδηγίες. Έκτοτε έχουν αποσύρει αρκετούς υποψηφίους από το δεύτερο γύρο, αλλά σε ορισμένα μέρη, όπως η γενέτειρα του προέδρου, Aμιένη, οι βουλευτές του δεν έχουν υποκύψει.

Το συντηρητικό κόμμα των Ρεπουμπλικάνων αντιμετωπίζει παρόμοια κατάσταση μετά τη διάσπαση όταν ορισμένα μέλη ενώθηκαν με τη Λεπέν υπό την ηγεσία του Ερίκ Σιοτί. 

France’s Left Is Ready to Uphold Anti-Le Pen Front

Switching support between rounds is key factor in elections

Source: Elabe poll for BFM TV, La Tribune Dimanche

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News