Κόσμος Παρασκευή 5/07/2024, 14:58
ΚΟΣΜΟΣ

Τουρκία: Νέα στροφή σε Ρωσία, Κίνα – Θέλει να γίνει μέλος του SCO

Τουρκία: Νέα στροφή σε Ρωσία, Κίνα – Θέλει να γίνει μέλος του SCO

Η Τουρκία -παρότι είναι μέλος του ΝΑΤΟ- επιθυμεί να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σαγκάης (SCO), όπως δήλωσε ο πρόεδρος της χώρα, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, κατά την παρουσία του στη συνεδρίαση του SCO στο Καζακστάν.

«Θέλουμε να αναπτύξουμε περαιτέρω τις σχέσεις μας με τη Ρωσία και την Κίνα στο πλαίσιο του Οργανισμού Συνεργασίας της Σαγκάης. Πιστεύουμε ότι θα πρέπει να μας αποδεχτούν όχι μόνο ως εταίρο διαλόγου, αλλά ως ισότιμο μέλος», δήλωσε ο Τούρκος πρόεδρος, σύμφωνα με τα πρακτικά της συνέντευξής του σε ομάδα δημοσιογράφων, όπως μετέδωσε το ειδησεογραφικό κανάλι NTV. Ο ίδιος ανέφερε ότι η ένταξη θα μπορούσε να πάρει κάποιο χρόνο. 

Ο Ερντογάν, ο οποίος εξέφρασε το 2022 για πρώτη φορά το ενδιαφέρον της Τουρκίας να γίνει το πρώτο μέλος του ΝΑΤΟ που θα ενταχθεί στον SCO, προσπαθεί να οικοδομήσει νέες οικονομικές συνεργασίες με την Ανατολή, ενισχύοντας παράλληλα τους δεσμούς άμυνας, ασφάλειας, εμπορίου και ενέργειας με τους δυτικούς συμμάχους του. 

Προσέγγιση των ομάδας των BRICS

Εξάλλου, η Τουρκία προσέγγισε πρόσφατα και την ομάδα των BRICS των μεγάλων αναδυόμενων χωρών, περιλαμβάνει επίσης τη Ρωσία και την Κίνα, σε μια κίνηση που ερμηνεύτηκε ως ένδειξη αυξανόμενης απογοήτευσης για την έλλειψη προόδου στις ενταξιακές συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Η χώρα συνδέεται με την SCO από το 2013 μέσω συμφωνίας εταιρικής σχέσης. Η πλήρης ένταξη στον Οργανισμό θα έδινε στον Ερντογάν περισσότερα περιθώρια επιρροής έναντι της Δύσης.

Η προσπάθειά του να ενταχθεί στον SCO ακολούθησε συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

Ο Οργανισμός Συνεργασίας της Σαγκάης έχει 9 μόνιμα μέλη, μεταξύ των οποίων το Ιράν και το Πακιστάν.

Πριν να εκφράσει την πρόθεση ένταξης στην SCO, ο Ερντογάν είχε πραγματοποιήσει συνομιλίες με τον Κινέζο πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ και τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν, ενόψει της συνάντησής του με τον πρόεδρο των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν στο περιθώριο της συνόδου κορυφής των ηγετών του ΝΑΤΟ στην Ουάσινγκτον την επόμενη εβδομάδα.

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Διαβάστε επίσης:

Τουρκία: Απογοητευμένη από την ΕΕ, στρέφεται στους BRICS

Ερντογάν: Η Τουρκία έχει στόχο να ενταχθεί στον Οργανισμό Συνεργασίας της Σανγκάης

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News