Κόσμος Παρασκευή 5/07/2024, 07:02
ΚΟΣΜΟΣ

Βρετανία: Οι Εργατικοί στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – «Η αλλαγή αρχίζει τώρα»

Βρετανία: Οι Εργατικοί στην εξουσία μετά από 14 χρόνια – «Η αλλαγή αρχίζει τώρα»

«Η αλλαγή αρχίζει τώρα», είπε ο επόμενος πρωθυπουργός της Βρετανίας, Κιρ Στάρμερ, μιλώντας στο κεντρικό Λονδίνο, αφότου το κόμμα των Εργατικών πέτυχε σαρωτική νίκη με 410 έδρες έναντι 131 των Συντηρητικών, σύμφωνα με το exit poll.

Είναι η πρώτη φορά μετά τον Γκόρντον Μπράουν (2007-2010), που ο αριθμός 10 της Ντάουνινγκ Στριτ θα έχει ένοικο έναν Εργατικό.

Ο Ρίσι Σούνακ αναγνώρισε νωρίς το πρωί την ήττα των Συντηρητικών και επικοινώνησε με τον Στάρμερ για να τον συγχαρεί.

Το εκλογικό αποτέλεσμα εκτιμάται ότι θα δώσει στους Εργατικούς μία πλειοψηφία 170 εδρών, κατεβάζοντας την αυλαία των συντηρητικών κυβερνήσεων, οι οποίες, για 14 χρόνια κυβέρνησαν τη Βρετανία.

Ηδη με βάση τα δεδομένα από τις 520 από τις 650, οι Εργατικοί έχουν κερδίσει 361 έδρες, οι Συντηρητικοί μόλις 80, και το Κόμμα των Φιλελεύθερων Δημοκρατών 49, ενώ στη Βουλή των Κοινοτήτων εισέρχεται για πρώτη φορά και το ακροδεξιό Κόμμα της Μεταρρύθμισης (Reform UK) του πρωταιτίου του Brexit, Νάιτζελ Φάρατζ που εκλέγεται στο βρετανικό κοινοβούλιο για πρώτη φορά ύστερα από επτά αποτυχημένες προσπάθειες.

Η πρωθυπουργική θητεία του Σούνακ ολοκληρώνεται με μια βαριά ήττα, καθώς οι Συντηρητικοί καταγράφουν μια από τις χειρότερες επιδόσεις τους από ιδρύσεως του κόμματος. Πρόκειται ουσιαστικά για ολική ανατροπή του εκλογικού σκηνικού σε σύγκριση με το 2019, όταν ο Μπόρις Τζόνσον είχε ευρεία πλειοψηφία στη Βουλή των Κοινοτήτων και ο Τζέρεμι Κόρμπιν είχε οδηγήσει τους Εργατικούς στη χειρότερη επίδοσή τους από το 1935.

Το εκλογικό αποτέλεσμα αντανακλά την πεποίθηση πολλών Βρετανών ότι οι κυβερνήσεις των Συντηρητικών δεν αντιμετώπισαν αποτελεσματικά ζητήματα όπως η κρίση του κόστους ζωής, το μεταναστευτικό, η υποβάθμιση του Εθνικού Συστήματος Υγείας και η άνοδος της εγκληματικότητας. 

Τι σημαίνει για την οικονομία και τις αγορές 

Σύμφωνα με τους αναλυτές της Citi, η σαρωτική νίκη του Keir Starmer επαναφέρει στα βρετανικά περιουσιακά στοιχεία τη «σφραγίδα» της σταθερότητας, κάτι που σημαίνει ότι αναμένεται τόνωση της στερλίνας, των μετοχών και γενικά του επενδυτικού κλίματος στη χώρα.

Ο Nuwan Goonetilleke, επικεφαλής περιουσιακών στοιχείων στην Phoenix Group, δήλωσε ότι τα βρετανικά assets προσελκύουν ήδη τεράστιο ενδιαφέρον και επενδύσεις. «Η Βρετανία θεωρείται πια όχι μόνο ένα ασφαλές καταφύγιο, αλλά το ασφαλέστερο καταφύγιο, ιδίως στην Ευρώπη», τόνισε.

Μια κυβέρνηση των Εργατικών αναμένεται να κάνει προσπάθειες για  τη βελτίωση των σχέσεων με την Ευρωπαϊκή Ένωση, εκτιμά η Eurasia Group. Συγκεκριμένα, οι αναλυτές περιμένουν μια αναβάθμιση των εμπορικών διευθετήσεων μετά το Brexit, κάτι που όπως επισημαίνουν αποτελεί μια ελκυστική επιλογή για τη βελτίωση των προοπτικών ανάπτυξης, με δεδομένους τους συνεχιζόμενους δημοσιονομικούς περιορισμούς που θα αντιμετωπίσει η κυβέρνηση.

Αυτό θα μπορούσε τελικά να περιλαμβάνει την επιδίωξη μιας τελωνειακής ένωσης και μιας ενιαίας αγοράς για αγαθά, ενδεχομένως και μέσα στην πρώτη θητεία των Εργατικών.

«Αν και ένα τέτοιο reset θα ήταν αμφιλεγόμενο και σε καμία περίπτωση δεν θα αποτελεί μια γρήγορη αντιστροφή του Brexit, θα μπορούσε να ενισχύσει περαιτέρω την εμπιστοσύνη και την προθυμία για επενδύσεις και να βελτιώσει τις προοπτικές για το εμπόριο και την οικονομική ανάπτυξη σε μακροπρόθεσμο ορίζοντα», καταλήγουν οι αναλυτές.

Διαβάστε επίσης: 

Βρετανικές εκλογές: Σφραγίδα σταθερότητας για τις αγορές ο Starmer

Eurasia Group: Τι θα φέρουν οι Εργατικοί στη Βρετανία – Το reset στις σχέσεις με την Ευρώπη

Βρετανία: Οι κάλπες στήνονται πάνω στην οικονομία

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News