Κόσμος Παρασκευή 28/06/2024, 22:40
ΚΟΣΜΟΣ

Οι Δημοκρατικοί θα αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν; Πώς θα πορευθούν

Οι Δημοκρατικοί θα αντικαταστήσουν τον Μπάιντεν; Πώς θα πορευθούν

Οι επιδόσεις του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν στο σημερινό ντιμπέιντ εγείρουν νέα ερωτήματα σχετικά με το εάν οι Δημοκρατικοί έχουν άλλες επιλογές το Νοέμβριο, καθώς και εάν ο 81χρονος πρόεδρος δεν είναι πλέον σε θέση να κάνει εκστρατεία.

Μιλώντας βραχνά και υποφέροντας από αυτό που συνεργάτες του είπαν ότι ήταν κρυολόγημα, ο Μπάιντεν μίλαγε ασταμάτητα και μερικές φορές με ασύνδετο τρόπο, μια επίδοση που απλώς αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για την ικανότητά του να υπηρετήσει άλλα τέσσερα χρόνια. Ο Μπάιντεν είπε αργότερα στους δημοσιογράφους ότι θα παραμείνει στην κούρσα των εκλογών.

«Έγινε όντως ισχυρότερος όσο συνεχιζόταν η συζήτηση, αλλά μέχρι εκείνη τη στιγμή, νομίζω ότι είχε επικρατήσει πανικός», δήλωσε στο CNN ο Ντέιβιντ Άξελροντ, πρώην επικεφαλής της εκστρατείας του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. «Και νομίζω ότι θα ακούσετε συζητήσεις – που δεν ξέρω ότι θα οδηγήσουν σε κάτι – αλλά θα υπάρξουν συζητήσεις για το αν θα πρέπει να συνεχίσει».

Υπάρχει προηγούμενο;

Ναι. Ο πρόεδρος Λίντον Τζόνσον αποφάσισε να μην επιδιώξει εκ νέου υποψηφιότητα για δεύτερη θητεία το 1968, καθώς οι διαδηλώσεις για τον πόλεμο του Βιετνάμ αυξάνονταν. Σε ομιλία του στο Οβάλ Γραφείο, ο Τζόνσον έκανε την αιφνιδιαστική ανακοίνωση ότι «δεν θα επιδιώξω, και δεν θα δεχτώ, την υποψηφιότητα του κόμματός μου για άλλη μια θητεία».

Αλλά αυτό έγινε στα τέλη Μαρτίου – εξαιρετικά αργά, ακόμη και πριν το σύγχρονο ημερολόγιο υποψηφιοτήτων γίνει τόσο εμπροσθοβαρές όσο είναι σήμερα. Σε αντίθεση με τον Τζόνσον, ο Μπάιντεν έχει ήδη εξασφαλίσει αρκετούς αντιπροσώπους για την υποψηφιότητα.

Μπορεί ο Μπάιντεν να αποχωρήσει;

Θα ήταν δύσκολο. Ο Μπάιντεν αντιμετώπισε ελάχιστη αντίθεση στις προκριματικές εκλογές του κόμματός του και έχει εξασφαλίσει το 99% των δεσμευμένων αντιπροσώπων στη συνέλευση. Αυτοί οι εκπρόσωποι θα επιλεγούν σε μεγάλο βαθμό για την πίστη τους στον πρόεδρο. Ελλείψει έκτακτων περιστάσεων – και εφεδρικού σχεδίου – είναι απίθανο να τον βγάλουν από την κούρσα. 

Οποιοσδήποτε αμφισβητίας του Μπάιντεν θα έπρεπε να ανακοινώσει την υποψηφιότητά του πριν από την επίσημη ψηφοφορία, αμφισβητώντας δημοσίως τον Μπάιντεν σε μια απόπειρα κομματικού πραξικοπήματος υψηλού κινδύνου.

Πόσο σύντομα πρέπει να ληφθεί μια απόφαση;

Σύντομα. Η Εθνική Επιτροπή των Δημοκρατικών είχε ήδη σχεδιάσει να προωθήσει την υποψηφιότητα Μπάιντεν μέσω τηλεφωνικής ονομαστικής κλήσης πριν από το συνέδριο, προκειμένου να ικανοποιηθεί η προθεσμία για τις κάλπες στις 7 Αυγούστου στο Οχάιο.

Επομένως, το συνέδριο – που ξεκινά στις 19 Αυγούστου – γίνεται μια απλή τυπική διαδικασία.

Τι θα συμβεί αν ο Μπάιντεν παραιτηθεί μετά το συνέδριο;

Την απόφαση για την αντικατάστασή του θα έπαιρναν τα μέλη του DNC. Αλλά τότε το κόμμα θα αντιμετώπιζε ένα άλλο εμπόδιο: Έντυπα ψηφοδέλτια με ήδη το όνομα του Μπάιντεν.

Οι νόμοι διαφέρουν ανάλογα με την πολιτεία σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο θα καταμετρηθεί η ψήφος για τον Μπάιντεν εάν δεν είναι πλέον υποψήφιος, αλλά οι ψήφοι του πιθανότατα θα πήγαιναν στον αντικαταστάτη του όταν συνεδριάσει το Εκλογικό Σώμα.

Ποιοι είναι οι πιθανοί διάδοχοι;

Η αντιπρόεδρος Καμάλα Χάρις είναι η πιο πιθανή διάδοχος, αλλά η διαδικασία δεν γίνεται αυτόματα.

Άλλοι υποψήφιοι που περιμένουν στη σειρά – οι οποίοι παρέμειναν στον Μπάιντεν και συνεχίζουν να τον υποστηρίζουν δημοσίως – περιλαμβάνουν τον κυβερνήτη της Καλιφόρνια Γκάβιν Νιούσομ, τον κυβερνήτη του Ιλινόις Πρίτζκερ και τον κυβερνήτη του Μίσιγκαν Γκρέτσεν Γουίτμερ.

Τι γίνεται με τα χρήματα;

Οι σύγχρονες προεδρικές εκστρατείες είναι εξαιρετικά δαπανηρές διαδικασίες και οι οικονομικοί παράγοντες δεν θα έπαιζαν μικρό ρόλο.

Η εκστρατεία και το κόμμα του Μπάιντεν διέθεταν 212 εκατ. δολάρια μετρητά στα τέλη Μαΐου και αυτά τα χρήματα θα ήταν διαθέσιμα στη Χάρις εάν αναλάβει τα σκήπτρα. Οποιοσδήποτε άλλος υποψήφιος θα έπρεπε πιθανότατα να ξεκινήσει από το μηδέν.

Η εκστρατεία του Μπάιντεν και το Δημοκρατικό Κόμμα έχουν ήδη ξοδέψει περίπου 346 εκατ. δολάρια προσπαθώντας να επανεκλέξουν τον Μπάιντεν. Η επιλογή ενός άλλου υποψηφίου θα μπορούσε να απαιτήσει ακόμη περισσότερα χρήματα.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News