Κόσμος Σάββατο 22/06/2024, 22:07
ΚΟΣΜΟΣ

Αίγυπτος: Κυρώσεις σε 16 τουριστικές εταιρείες για τους θανάτους προσκυνητών στη Μέκκα

Αίγυπτος: Κυρώσεις σε 16 τουριστικές εταιρείες για τους θανάτους προσκυνητών στη Μέκκα

Η Αίγυπτος ανακάλεσε τις άδειες λειτουργίας 16 τουριστικών εταιρειών και τις παρέπεμψε στον εισαγγελέα, κατηγορώντας τις ότι ευθύνονται για τους θανάτους Αιγυπτίων προσκυνητών στη Μέκκα, ανακοίνωσε το Σάββατο η ειδική ομάδα διαχείρισης κρίσεων που έχει αναλάβει την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Ιατρικές πηγές και πηγές ασφαλείας αναφέρουν ότι τουλάχιστον 530 Αιγύπτιοι έχασαν τη ζωή τους κατά τη διάρκεια του φετινού προσκυνήματος Χατζ στη Μέκκα, ενώ η ανακοίνωση της ομάδας, που συγκροτήθηκε την Πέμπτη και της οποίας ηγείται ο πρωθυπουργός Mostafa Madbouly, αναφέρει ότι 31 θάνατοι επιβεβαιώθηκαν ως αποτέλεσμα χρόνιων ασθενειών.

Όπως αναμεταδίδει το Reuters, οι τουριστικές εταιρείες που διευκόλυναν το ταξίδι όσων πέθαναν δεν τους παρείχαν κανενός είδους υπηρεσίες, συμπεριλαμβανομένων των ιατρικών, αναφέρει η ανακοίνωση χωρίς να κατονομάζει τις εμπλεκόμενες εταιρείες.

Τα γραφεία κατηγορούνται ότι έστελναν προσκυνητές στη Σαουδική Αραβία με προσωπική βίζα επίσκεψης και όχι με βίζα χατζ που επιτρέπει την πρόσβαση στη Μέκκα, όπου πραγματοποιούνται οι τελετές χατζ.

Οι ιατρικές υπηρεσίες που προσφέρονται από τις σαουδαραβικές αρχές για την ανακούφιση από τις κακουχίες του προσκυνήματος δεν προσφέρονται σε όσους ταξιδεύουν με προσωπική βίζα. Οι προσκυνητές που έχασαν τη ζωή τους έπρεπε να περπατήσουν μέσα από την έρημο προς τη Μέκκα για να αποφύγουν τη σύλληψη ή την απέλαση, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Οι αιγυπτιακές αρχές λένε επίσης ότι τα εν λόγω ταξιδιωτικά γραφεία δεν παρείχαν στους προσκυνητές κατάλληλο κατάλυμα, προσθέτοντας ότι αυτό προκάλεσε την εξάντληση των προσκυνητών λόγω των υψηλών θερμοκρασιών.

Τις τελευταίες ημέρες εκατοντάδες άνθρωποι από διάφορες χώρες έχουν πεθάνει σε τιμωρητικές συνθήκες για το προσκύνημα Χατζ στην πόλη της Σαουδικής Αραβίας, όπου οι θερμοκρασίες ξεπέρασαν κατά τόπους τους 51 βαθμούς Κελσίου (124 Φαρενάιτ).

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News