Κόσμος Παρασκευή 21/06/2024, 22:20
ΚΟΣΜΟΣ

Μονακό: Θα μπει στην «γκρίζα λίστα» για ξέπλυμα χρήματος

Μονακό: Θα μπει στην «γκρίζα λίστα» για ξέπλυμα χρήματος

Το Μονακό, έδρα της μεγαλύτερης συγκέντρωσης εκατομμυριούχων και δισεκατομμυριούχων στον πλανήτη, κινδυνεύει να προστεθεί σε μια διεθνή χρηματοοικονομική «γκρίζα λίστα» την επόμενη εβδομάδα, επειδή δεν έχει σημειώσει αρκετή πρόοδο στην αντιμετώπιση των παράνομων ροών χρημάτων.

Η Ειδική Ομάδα Χρηματοοικονομικής Δράσης (FATF) αναμένεται να διαμηνύσει και επίσημα στο πριγκιπάτο ότι θα χρειαστεί να μπει σε αυξημένη παρακολούθηση για την αντιμετώπιση στρατηγικών ελλείψεων στο ξέπλυμα βρώμικου χρήματος στις 28 Ιουνίου, την τελευταία ημέρα της ολομέλειάς της στη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με άτομα που γνωρίζουν το θέμα.

Παρά την πρόοδο που έχει σημειωθεί τους τελευταίους μήνες, οι πηγές ανέφεραν ότι εξακολουθούν να υπάρχουν σημαντικές αδυναμίες από τότε που οι Ευρωπαίοι επιθεωρητές επέπληξαν το Μονακό στα τέλη του 2022 για την αναποτελεσματική δίωξη του ξεπλύματος βρώμικου χρήματος. Δεν έχουν ληφθεί τελικές αποφάσεις και οι καταχωρίσεις αποφασίζονται βάσει συναίνεσης μεταξύ των μελών της FATF.

Οι συστάσεις της FATF λαμβάνονται σοβαρά υπόψη επειδή καμία χώρα δεν θέλει να επισημανθεί για ελλείψεις που θα μπορούσαν να θέσουν υπό αμφισβήτηση την ακεραιότητα του τραπεζικού της συστήματος. Αυτά που προστέθηκαν στη λίστα απαιτούν στενότερη παρακολούθηση και ο προσδιορισμός μπορεί να κάνει τους ξένους επενδυτές πιο επιφυλακτικούς να δραστηριοποιηθούν εκεί. Μια έκθεση του ΔΝΤ του 2021 διαπιστώνει ότι οι χώρες που περιλαμβάνονται στην γκρίζα λίστα παρουσίασαν «μεγάλη και στατιστικά σημαντική μείωση στις εισροές κεφαλαίων».

Μία τέτοια εξέλιξη θα έπληττε την οικονομία του Μονακό. Τα χρηματοπιστωτικά του ιδρύματα είχαν περίπου 160 δισ. ευρώ υπό διαχείριση στα τέλη του 2023, περίπου 20 φορές το ΑΕΠ της χώρας. Η αγορά ακινήτων του Μονακό, η οποία είναι μικρότερη σε μέγεθος από το Central Park της Νέας Υόρκης, είναι η πιο ακριβή στον κόσμο.

Όλα αυτά συμβαίνουν σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μονακό, η οποία έχει αντιμετωπίσει μια σειρά από κρίσεις. Μετά από πολλά πολιτικά σκάνδαλα την τελευταία μισή δεκαετία, ο πρίγκιπας Αλβέρτος Β’ διέκοψε τους δεσμούς του με αρκετούς από τους στενότερους συνεργάτες του πέρυσι και τώρα είναι εγκλωβισμένος σε δημόσια διαμάχη με έναν από αυτούς. Το πριγκιπάτο αντιμετωπίζει έλεγχο όχι μόνο από την FATF αλλά και από την Ομάδα Κρατών κατά της Διαφθοράς η οποία αναμένεται να εκδώσει έκθεση εντός του καλοκαιριού που θα εξετάζει την ικανότητα της κυβέρνησης να εξαλείψει τη δωροδοκία.

 

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News