Κόσμος Πέμπτη 20/06/2024, 16:29
ΚΟΣΜΟΣ

Ο Μαρκ Ρούτε επόμενος γγ του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε επόμενος γγ του ΝΑΤΟ

Ο Μαρκ Ρούτε επελέγη ως συμβιβαστικός υποψήφιος για την κορυφαία θέση του γενικού γραμματέα του ΝΑΤΟ, η οποία απαιτεί την ομόφωνη συμφωνία των 32 μελών της αμυντικής συμμαχίας, όπως αναφέρει ο Guardian.

Επιλέχθηκε σε μεγάλο βαθμό επειδή θεωρείται έμπειρος πολιτικός στη διεθνή σκηνή, φιλοουκρανός αλλά όχι ακραίος όσο οι πιθανοί υποψήφιοι από την ανατολική πτέρυγα της συμμαχίας.

Ωστόσο, αντιμετώπισε κάποια εμπόδια, όπως η αρχική αντίθεση του πρωθυπουργού της Ουγγαρίας, Βίκτορ Όρμπαν, και μια αντίπαλη υποψηφιότητα του προέδρου της Ρουμανίας, Κλάους Γιοχάνις.

Ο Ρούτε, η κυβέρνηση του οποίου ήταν μια φωνή που υποστήριζε τον σεβασμό των κανόνων του κράτους δικαίου στην ΕΕ, συναντήθηκε με τον Όρμπαν στο περιθώριο ενός δείπνου των ηγετών της ΕΕ νωρίτερα αυτή την εβδομάδα.

Μετά τη συνάντηση, ο Όρμπαν απέσυρε τις αντιρρήσεις του και με αντάλλαγμα γραπτές διαβεβαιώσεις από τον Ολλανδό ηγέτη.

Εξηγώντας την απόφασή του, ο Όρμπαν έγραψε «καταλήξαμε σε μια σημαντική συμφωνία με τον Γενικό Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ. Συμφωνήσαμε ότι κανένα ουγγρικό προσωπικό δεν θα συμμετέχει στις δραστηριότητες του ΝΑΤΟ στην Ουκρανία και κανένα ουγγρικό κονδύλι δεν θα χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξή τους. Το επόμενο βήμα μας αυτή την εβδομάδα ήταν να διασφαλίσουμε ότι αυτή η συμφωνία μπορεί να αντέξει στο χρόνο. Μετά τη χθεσινή συνάντηση στις Βρυξέλλες, ο πρωθυπουργός Mark Rutte επιβεβαίωσε ότι υποστηρίζει πλήρως τη συμφωνία αυτή και θα συνεχίσει να το κάνει, εάν γίνει ο επόμενος Γενικός Γραμματέας του ΝΑΤΟ. Υπό το πρίσμα της δέσμευσής του, η Ουγγαρία είναι έτοιμη να υποστηρίξει την υποψηφιότητα του πρωθυπουργού Rutte για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ».

moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News
TAGS