Κόσμος Τρίτη 18/06/2024, 22:30
ΚΟΣΜΟΣ

Ουγγαρία: Το νέο της σλόγκαν λίγο προτού αναλάβει την προεδρία της ΕΕ

Ουγγαρία: Το νέο της σλόγκαν λίγο προτού αναλάβει την προεδρία της ΕΕ

Η ουγγρική κυβέρνηση δεν θα αναλάβει την προεδρία της ΕΕ πριν από την 1η Ιουλίου, αλλά ο πρωθυπουργός Βίκτορ Όρμπαν έχει ήδη ανταγωνιστεί ορισμένα μέλη της ένωσης με την επιλογή του σλόγκαν της Ουγγαρίας: «Κάνε την Ευρώπη Μεγάλη ξανά».

Η φράση, που θυμίζει το προεκλογικό δόγμα του πρώην προέδρου των ΗΠΑ και φίλου του Όρμπαν, Ντόναλντ Τραμπ, ειπώθηκε από τον υπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων της Ουγγαρίας, Γιάνος Μπόκα, σε συνέντευξη Τύπου πριν από την έναρξη της προεδρίας. Όταν ρωτήθηκε για την επιλογή, ο Μπόκα είπε ότι στόχος του υπουργικού συμβουλίου ήταν να ασκήσει μια «ενεργή προεδρία» για το δεύτερο εξάμηνο του έτους.

Εντός της ΕΕ, ο Όρμπαν έχει αυτοχαρακτηριστεί ως αντιρρησίας. Διατήρησε δεσμούς με τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και έχει ασκήσει βέτο ή σταμάτησε τις προγραμματισμένες κυρώσεις εναντίον της χώρας. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανέστειλε κονδύλια δισεκατομμυρίων ευρώ προς την Ουγγαρία για θέματα που αφορούν το κράτος δικαίου.

Ο Μπόκα απέφυγε να θίξει τον Τραμπ κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με αυτόν λέγοντας: «Δεν είμαι σίγουρος αν ο πρόεδρος Τραμπ ήθελε ποτέ να κάνει την Ευρώπη μεγάλη ξανά».

Κατά τη διάρκεια της προεδρίας της, η Ουγγαρία σκοπεύει να επικεντρωθεί στην ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας, στην άμυνα, στην ενεργειακή συνεργασία στα σύνορα, στη σύναψη εταιρικών συμφωνιών για τη μετανάστευση και στην εφαρμογή μιας επεκτατικής πολιτικής στα Δυτικά Βαλκάνια.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News