Κόσμος Σάββατο 15/06/2024, 22:50
ΚΟΣΜΟΣ

Ανήσυχοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης Χεζμπολάχ-Ισραήλ αξιωματούχοι του ΟΗΕ

Ανήσυχοι για κλιμάκωση της σύγκρουσης Χεζμπολάχ-Ισραήλ αξιωματούχοι του ΟΗΕ

Υπάρχει ένας «πολύ πραγματικός» κίνδυνος ότι ένας λάθος υπολογισμός κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου θα μπορούσε να προκαλέσει μια ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ της Χεζμπολάχ και του ισραηλινού στρατού, προειδοποίησαν το Σάββατο δύο αξιωματούχοι του ΟΗΕ στο Λίβανο.

Η ειδική συντονίστρια των Ηνωμένων Εθνών για τον Λίβανο, Jeanine Hennis-Plasschaert, και ο επικεφαλής των ειρηνευτικών δυνάμεων του ΟΗΕ στον Λίβανο, Aroldo Lazaro, δήλωσαν ότι «ανησυχούν βαθιά» για την πρόσφατη κλιμάκωση κατά μήκος των συνόρων του Λιβάνου.

Η υποστηριζόμενη από το Ιράν Χεζμπολάχ εξαπέλυσε την περασμένη εβδομάδα τις μεγαλύτερες ομοβροντίες ρουκετών και μη επανδρωμένων αεροσκαφών κατά τους οκτώ μήνες που ανταλλάσσει πυρά με τον ισραηλινό στρατό, παράλληλα με τον πόλεμο στη Γάζα.

«Ο κίνδυνος λανθασμένου υπολογισμού που θα οδηγήσει σε μια ξαφνική και ευρύτερη σύγκρουση είναι πολύ πραγματικός», ανέφεραν οι δύο αξιωματούχοι σε γραπτή δήλωση το Σάββατο.

Οι Ηνωμένες Πολιτείες και η Γαλλία εργάζονται για τη διευθέτηση των εχθροπραξιών με διαπραγματεύσεις κατά μήκος των νότιων συνόρων του Λιβάνου. Η Χεζμπολάχ λέει ότι δεν θα σταματήσει τα πυρά αν δεν σταματήσει η στρατιωτική επίθεση του Ισραήλ στη Γάζα.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News