Κόσμος Σάββατο 15/06/2024, 17:58
ΚΟΣΜΟΣ

G. Meloni: Οι G7 στηρίζουν τη γαλλική πρόταση για Ολυμπιακή Εκεχειρία

G. Meloni: Οι G7 στηρίζουν τη γαλλική πρόταση για Ολυμπιακή Εκεχειρία

Οι ηγέτες της Ομάδας των Επτά υποστήριξαν ομόφωνα τη γαλλική πρόταση να συμπεριληφθεί στο τελικό ανακοινωθέν της συνόδου κορυφής τους ένα αίτημα για εκεχειρία στις παγκόσμιες συγκρούσεις κατά τη διάρκεια των επικείμενων Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός το Σάββατο.

Η γαλλική πρωτεύουσα θα φιλοξενήσει τους Θερινούς Αγώνες από τις 26 Ιουλίου έως τις 11 Αυγούστου και στη συνέχεια τους Παραολυμπιακούς Αγώνες από τις 28 Αυγούστου έως τις 8 Σεπτεμβρίου και οι ηγέτες της G7 κάλεσαν «όλες τις χώρες να τηρήσουν την Ολυμπιακή Εκεχειρία, ατομικά και συλλογικά», ανέφεραν στην ανακοίνωσή τους.

«Ήταν ένα γαλλικό αίτημα, ένα καλό αίτημα και συμπεριλήφθηκε ομόφωνα», δήλωσε η Ιταλίδα πρωθυπουργός Giorgia Meloni -η οποία προήδρευσε της G7- στους δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια της τελικής συνέντευξης Τύπου στο πολυτελές θέρετρο στη νότια Ιταλία που φιλοξένησε τη συνάντηση.

Η επιδίωξη της αναστολής των ένοπλων συγκρούσεων στο πλαίσιο μιας Ολυμπιακής Εκεχειρίας αποτελεί μακρόχρονη παράδοση και το τελικό ανακοινωθέν έκανε αναφορά σε ψήφισμα της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών για το θέμα που εγκρίθηκε τον Νοέμβριο.

Ο Γάλλος πρόεδρος Emmanuel Macron δήλωσε τον Απρίλιο ότι θα προσπαθήσει να επιτύχει εκεχειρία κατά τη διάρκεια των Ολυμπιακών Αγώνων στο Παρίσι, λέγοντας ότι έχει κατά νου τη Μέση Ανατολή, καθώς και την Ουκρανία και το Σουδάν.

Η Ρωσία αντέδρασε τότε ψυχρά στην πρόταση για προσωρινή διακοπή της επίθεσής της στην Ουκρανία, λέγοντας ότι το Κίεβο θα μπορούσε να το χρησιμοποιήσει ως ευκαιρία για ανασύνταξη και επανεξοπλισμό.

Moneyreview.gr με πληροφορίες από Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News