Κόσμος Δευτέρα 10/06/2024, 22:15
ΚΟΣΜΟΣ

Χούθι: Εντοπίσαμε «αμερικανοϊσραηλινό πυρήνα κατασκοπείας»

Σύμφωνα με δήλωση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των φιλοϊρανών μαχητών, το φερόμενο κατασκοπευτικό δίκτυο περιλαμβάνει πρώην μέλη του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας στην Υεμένη

Χούθι: Εντοπίσαμε «αμερικανοϊσραηλινό πυρήνα κατασκοπείας»

Για εξάρθρωση «αμερικανοϊσραηλινού πυρήνα κατασκοπείας» έκαναν λόγο τη Δευτέρα οι φιλοϊρανοί Χούθι της Υεμένης, λίγες ημέρες αφότου συνέλαβαν περίπου 12 εργαζόμενους σε υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

Σύμφωνα με τηλεοπτική δήλωση του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών των Χούθι, Αμπντελ Χακίμ Αλ Χαϊουάνι, στον υποτιθέμενο πυρήνα μετείχαν πρώην εργαζόμενοι στην πρεσβεία των ΗΠΑ στην Υεμένη.

«Ο αμερικανοϊσραηλινός κατασκοπευτικός πυρήνας διεξήγαγε δραστηριότητες κατασκοπείας και δολιοφθοράς σε επίσημους και μη θεσμούς υπέρ του εχθρού, επί δεκαετίες», δήλωσε ο Αμπντέλ Χακίμ Αλ Χαϊβάνι.

Πρόσθεσε δε πως «τα μέλη του κατασκοπευτικού πυρήνα και οι Αμερικανοί αξιωματούχοι εκμεταλλεύονταν τις θέσεις τους για να πραγματοποιούν ενέργειες δολιοφθοράς. Μετά την αποχώρηση της αμερικανικής πρεσβείας από τη Σαναά… τα μέλη του κατασκοπευτικού πυρήνα συνέχισαν να υλοποιούν την ατζέντα τους, υπό την κάλυψη διεθνών οργανισμών και του ΟΗΕ».

Σημειώνεται πως ούτε εκπρόσωποι της ισραηλινής κυβέρνησης ούτε του ΟΗΕ και του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, έχουν σχολιάσει, μέχρι στιγμής, τις εν λόγω αναφορές.

Το τηλεοπτικό δίκτυο Al Masirah που πρόσκειται στους Χούθι ανήρτησε σειρά από βίντεο στο κανάλι του στο Telegram, τα οποία φέρονται να αποτυπώνουν ομολογίες ορισμένων από τους συλληφθέντες. Το Reuters δεν μπόρεσε να επαληθεύσει από ανεξάρτητη πηγή τη γνησιότητα των βίντεο.

Ο εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ, είπε ότι καταβάλλονται προσπάθειες για την απελευθέρωση των 11 εργαζομένων που απασχολούνται σε πέντε διαφορετικές υπηρεσίες του ΟΗΕ, καθώς και για τον ειδικό απεσταλμένο του Οργανισμού στην Υεμένη.

Ενοπλοι αξιωματικοί της υπηρεσίας πληροφοριών των Χούθι συνέλαβαν επίσης τρεις εργαζομένους της οργάνωσης «Εθνικό Δημοκρατικό Ινστιτούτο» που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ και στόχος της είναι η προώθηση της δημοκρατίας, καθώς και τρεις εργαζόμενους μιας τοπικής ανθρωπιστικής οργάνωσης.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News