Κόσμος Κυριακή 9/06/2024, 12:00
ΚΟΣΜΟΣ

Ευρωεκλογές: Θα κρίνουν πώς η ΕΕ θα χειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα

Ευρωεκλογές: Θα κρίνουν πώς η ΕΕ θα χειριστεί τα κρίσιμα ζητήματα

Οι εκλογές για το Ευρωκοινοβούλιο που ολοκληρώνονται σήμερα το βράδυ δεν θα κρίνουν μόνο τους 720 βουλευτές που θα υπηρετήσουν στη συνέλευση της ΕΕ για τα επόμενα πέντε χρόνια. Θα δώσει επίσης μια ένδειξη για το πώς η ΕΕ θα χειριστεί κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένου του πολέμου στην Ουκρανία, και στο πως θα ανταποκριθεί σε μια πιθανή δεύτερη προεδρία του Ντόναλντ Τραμπ.

Οι ηγέτες της ΕΕ ζήτησαν τον περασμένο μήνα να υπάρξει μια «επείγουσα αλλαγή παραδείγματος» για την αντιμετώπιση των γεωπολιτικών εντάσεων και για πιο δυναμικές ενέργειες από χώρες εκτός της ένωσης. Ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν παρουσίασε τις εκλογές ως υπαρξιακό αγώνα για την ήπειρο και κομβικό για τη μάχη της Ουκρανίας εναντίον του Βλαντιμίρ Πούτιν.

Παρά μια σειρά πρόσφατων οπισθοδρομήσεων, τα ακροδεξιά κόμματα στοχεύουν σε εκλογική άνοδο εξέλιξη που θα μπορούσε να φέρει τη μετανάστευση στην κορυφή της πολιτικής ατζέντας και να περιπλέξει την πρόοδο στους φιλόδοξους στόχους της ΕΕ για το κλίμα. Οι προβλέψεις δείχνουν ότι οι εθνικιστικές ομάδες πρόκειται να πάρουν έδρες σε σύγκριση με τις εκλογές πριν από πέντε χρόνια, όμως την ίδια στιγμή ο κατακερματισμός μεταξύ των κομμάτων θα μπορούσε να κάνει ένα δεξιό μπλοκ άπιαστο.

Διακυβεύονται κρίσιμα ζητήματα που πρέπει να αποφασιστούν κατά την επόμενη κοινοβουλευτική περίοδο, όπως πώς να γίνουν οι ευρωπαϊκές βιομηχανίες πιο ανταγωνιστικές, πώς να ενισχυθούν οι αμυντικές δαπάνες και πώς η ΕΕ να ανταγωνιστεί την Κίνα. Οι μελλοντικές δαπάνες για την Ουκρανία χρειάζονται επίσης την έγκριση του Ευρωκοινοβουλίου. 

Νικητές και χαμένοι

Το κεντροδεξιό Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) αναμένεται να κερδίσει και, μαζί με τους κεντροαριστερούς Σοσιαλιστές και Δημοκράτες και τους κεντρώους Φιλελεύθερους, θα μπορέσει να αποκτήσει μια άνετη πλειοψηφία στο κοινοβούλιο.

Το ΕΛΚ προβλέπεται να συγκεντρώσει 180 έδρες, το S&D 138 και οι Φιλελεύθεροι 86, σύμφωνα με έναν μέσο όρο δημοσκοπήσεων που καταρτίστηκε από το Europe Elects. Αυτό θα έδινε στην κύρια συμμαχία 404 έδρες στο κοινοβούλιο των 720 εδρών. Αυτό το αποτέλεσμα παρότι θα δώσει στον συνασπισμό λίγη ανάσα, θα μπορούσε να τεθεί σε κίνδυνο από ένα ισχυρό αποτέλεσμα από τις εθνικιστικές ομάδες.

Οι Πράσινοι ανέλαβαν βασικό ρόλο στη διαπραγμάτευση της υιοθέτησης του πρώτου πακέτου πολιτικής της ΕΕ για την κλιματική ουδετερότητα, αλλά οι φιλοδοξίες τους κατέρρευσαν με την ενεργειακή κρίση που ακολούθησε την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία και το αυξανόμενο κόστος ζωής. Προβλέπεται ότι θα εξασφαλίσουν 56 έδρες, από 72 στο απερχόμενο κοινοβούλιο

European Parliament Seat Projection

Source: Europe Elects

Ακροδεξιά

Even though the far right is expected to pick up seats on Sunday, infighting and scandal have left some nationalist groups in disarray, potentially limiting their political influence. The German Alternative for Germany has been struck particularly hard, with its lead candidate Maximilian Krah having stepped away from campaigning amid a spying affair scandal.

Χωρίς το AfD, το ID προβλέπεται να κερδίσει 68 έδρες στη συνέλευση, σύμφωνα με το Europe Elects. Αυτό θα ήταν χαμηλότερο από την πρόβλεψη του Δεκεμβρίου, όταν φαινόταν σε καλό δρόμο για να κερδίσει 93. Η δεξιά συμμαχία Ευρωπαίων Συντηρητικών και Μεταρρυθμιστών (ECR)  – η οποία περιλαμβάνει το κόμμα της Ιταλίδας πρωθυπουργού Τζόρτζια Μελόνι «Αδέλφια της Ιταλίας» – αναμένεται να λάβει 75 έδρες.

Κορυφαία αξιώματα

Η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν χρειάζεται την έγκριση του κοινοβουλίου για να σφραγίσει την υποψηφιότητά της για δεύτερη θητεία και την τελευταία φορά εξασφάλισε την υποστήριξη της συνέλευσης με μόλις εννέα ψήφους. Έχοντας χάσει την υποστήριξη πολλών βουλευτών από τις τελευταίες εκλογές, μπορεί να χρειαστεί να συνεργαστεί με κόμματα με τα οποία το ΕΛΚ είχε αρνηθεί στο παρελθόν να συνεργαστεί. 

Ορισμένοι πολιτικοί, συμπεριλαμβανομένου του Όλαφ Σολτς της Γερμανίας, την έχουν προειδοποιήσει να μην ζητήσει την υποστήριξη των λαϊκιστών, διακινδυνεύοντας μια διάσπαση στον συνασπισμό. «Δεν πρέπει να υπάρχουν ακροδεξιά ή δεξιά λαϊκιστικά κόμματα», είπε σε εκδήλωση του κόμματος την περασμένη εβδομάδα στο Βερολίνο. Ο κορυφαίος υποψήφιος των Σοσιαλιστών Νικολά Σμιτ προχώρησε παραπέρα, προειδοποιώντας τη φον ντερ Λάιεν να μην συνεργαστεί με το κόμμα των Αδελφών της Ιταλίας της Μελόνι.

Η φον ντερ Λάιεν φαινόταν να προσπαθεί να περιορίσει τη διαμάχη κατά τη διάρκεια της προεκλογικής εκστρατείας την περασμένη εβδομάδα. «Για να οικοδομήσουμε μια ισχυρή Ευρώπη χρειαζόμαστε μια ισχυρή πλειοψηφία στο πολιτικό κέντρο – αυτό σημαίνει υπέρ της ΕΕ, υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ του κράτους δικαίου», είπε σε δημοσιογράφους.

 

moneyreview.gr με πληροφορίες από Bloomberg

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News