Κόσμος Τρίτη 4/06/2024, 18:42
ΚΟΣΜΟΣ

Μπάιντεν: Πολιτικοί οι λόγοι του Νετανιάχου για τον παρατεταμένο πόλεμο στη Γάζα

Μπάιντεν: Πολιτικοί οι λόγοι του Νετανιάχου για τον παρατεταμένο πόλεμο στη Γάζα

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε ότι ο Ισραηλινός ηγέτης Μπενιαμίν Νετανιάχου ενδέχεται να καθυστερεί τον τερματισμό του πολέμου στη Γάζα για πολιτικούς λόγους, σύμφωνα με συνέντευξη στο περιοδικό Time που δημοσιεύθηκε σήμερα Τρίτη

Η συνέντευξη δόθηκε στις 28 Μαΐου λίγες ημέρες προτού ο Μπάιντεν αναπτύξει μια πρόταση για κατάπαυση του πυρός στη Γάζα και καθώς ο Ισραηλινός πρωθυπουργός έχει να αντιμετωπίσει βαθιές πολιτικές διαιρέσεις στο εσωτερικό.

Ερωτηθείς αν πιστεύει ότι ο Νετανιάχου παρατείνει τον πόλεμο για τους δικούς του πολιτικούς λόγους, ο Μπάιντεν απάντησε χαρακτηριστικά: «οι άνθρωποι έχουν κάθε λόγο να καταλήξουν σε αυτό το συμπέρασμα». 

Ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι προειδοποίησε το Ισραήλ να μην κάνει το ίδιο λάθος που είχαν διαπράξει οι ΗΠΑ μετά τις επιθέσεις της 11ης Σεπτεμβρίου 2001 με αποτέλεσμα «ατελείωτους πολέμους».

Ο Μπάιντεν, ο οποίος πιέζει για τον τερματισμό του σχεδόν οκτάμηνου, πλέον, πολέμου, χαρακτήρισε «αβέβαιο» το ενδεχόμενο οι ισραηλινές δυνάμεις να έχουν διαπράξει εγκλήματα πολέμου στη Γάζα.

Τον περασμένο μήνα ο εισαγγελέας του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου στη Χάγη ζήτησε την έκδοση ενταλμάτων σύλληψης σε βάρος του Νετανιάχου και του Ισραηλινού υπουργού Άμυνας, καθώς και τριών ηγετών της Χαμάς, για εγκλήματα πολέμου.

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News