Κόσμος Τρίτη 4/06/2024, 07:19
ΚΟΣΜΟΣ

Pew Research: Τι πιστεύουν οι Ισραηλινοί για τον πόλεμο στη Γάζα

Pew Research: Τι πιστεύουν οι Ισραηλινοί για τον πόλεμο στη Γάζα

Διχασμένη είναι η ισραηλινή κοινωνία απέναντι στον πόλεμο, σχετικά με το τι θα πρέπει να γίνει έπειτα και για την εμπλοκή των ΗΠΑ.

Όπως προέκυψε από ευρεία δημοσκόπηση του έγκριτου αμερικανικού think tank Pew Research Center, το 39% του συνόλου των Ισραηλινών πιστεύει πως ο τρόπος με τον οποίο αντέδρασε ο στρατός στην επίθεση της Χαμάς είναι «λίγο-πολύ σωστός», ενώ ένα 34% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει κλιμακωθεί όσο θα έπρεπε. Απεναντίας, ένα 19% των Ισραηλινών υποστήριξε ότι ο στρατός έχει ξεφύγει υπερβολικά σε ό,τι αφορά την «απάντηση» στη Χαμάς. Το υπολειπόμενο 7% των ερωτηθέντων δήλωσε πως δεν έχει άποψη στο ζήτημα.

Επίσης, σύμφωνα με την έρευνα, η οποία διενεργήθηκε σε 1.001 Ισραηλινούς από 3 Μαρτίου έως 4 Απριλίου, περίπου τα δύο τρίτα θεωρούν ότι το Ισραήλ είναι είτε πιθανό (27%) είτε σίγουρο (40%) πως θα επιτύχει τους στόχους που επιδιώκει μέσω του πολέμου. 

Βέβαια, προκύπτει επίσης ότι μεγάλο μερίδιο των ερωτηθέντων προβληματίζεται σε μεγάλο βαθμό για ορισμένες κρίσιμες πτυχές του πολέμου:

  • Το 61% δηλώνει ότι ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ για επέκταση του πολέμου και σε άλλες χώρες στην περιοχή.
  • Το 68% λέει ότι ανησυχεί πολύ ή πάρα πολύ πως ο πόλεμος θα διαρκέσει πολύ καιρό.

40% πιστεύει ότι το Ισραήλ πρέπει να κυβερνήσει στη Λωρίδα της Γάζας

Μεγάλες αποκλίσεις αποτυπώνονται στις απόψεις των Ισραηλινών σε ό,τι αφορά τη διαχείριση της κατάστασης μετά τη λήξη του πολέμου. Το 40% των ερωτηθέντων πιστεύει ότι το Ισραήλ θα έπρεπε να κυβερνά στη Λωρίδα της Γάζας. Σύμφωνα πάντοτε με την έρευνα της Pew Research, μικρότερα μερίδια των Ισραηλινών θεωρούν ότι οι κάτοικοι της Λωρίδας της Γάζας θα έπρεπε να αποφασίσουν ποιος κυβερνά (14) ή θα ήθελαν να υπάρξει κυβέρνηση Παλαιστινιακής Αρχής είτε με (6%) είτε χωρίς (12) τον πρόεδρο Μαχμούντ Αμπάς επικεφαλής.

Επιπλέον, το 26% των Ισραηλινών θεωρεί ότι μπορεί να βρεθεί τρόπος ειρηνικής συνύπαρξης του Ισραήλ και ενός ανεξάρτητου παλαιστινιακού κράτους. Πριν από τον πόλεμο το ποσοστό αυτό ανερχόταν στο 35%, ενώ ήταν σχεδόν διπλάσιο το 2013.

Τι πιστεύουν για την ανάμειξη των ΗΠΑ

Η έρευνα διενεργήθηκε πριν αλλάξει η στάση του Αμερικανού προέδρου Τζο Μπάιντεν απέναντι στο Ισραήλ λόγω των πυραυλικών επιθέσεων που σκότωσαν επτά εθελοντές, καθώς και πριν την απειλή των ΗΠΑ ότι δεν θα δώσουν όπλα εάν γίνει επίθεση ευρείας κλίμακας στη Ράφα. Επίσης, η έρευνα της Pew Research ολοκληρώθηκε πριν τις μεγάλες επιθέσεις στη Ράφα. Λαμβάνοντας τα παραπάνω υπόψιν, η στάση των Ισραηλινών απέναντι στη στήριξη των ΗΠΑ έχει ενδιαφέρον:

  • Το 60% των Ισραηλινών αποδοκιμάζει τη διαχείριση που κάνει ο Μπάιντεν στον πόλεμο
  • Το 41% πιστεύει ότι ο Μπάιντεν εξισορροπεί την κατάσταση μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων. Ωστόσο, το 27% θεωρεί ότι ευνοεί υπερβολικά τους Ισραηλινούς, ενώ περίπου αντίστοιχο ποσοστό (25%) πιστεύει ότι ευνοεί υπερβολικά τους Παλαιστινίους.

Οι περισσότεροι Ισραηλινοί εμπιστεύονται τον Μπάιντεν για να διαχειριστεί τις διεθνείς σχέσεις και αξιολογούν θετικά την εμπλοκή των ΗΠΑ. Ωστόσο, ο Μπάιντεν και των ΗΠΑ έχουν πέσει τουλάχιστον 10 ποσοστιαίες μονάδες στις δημοσκοπήσεις σε σύγκριση με πέρυσι.

Σε κάθε περίπτωση, μια μεγάλη πλειονότητα (72%) θέλει οι ΗΠΑ να συνεχίζουν να παίζουν βασικό διπλωματικό ρόλο για τη λύση του πολέμου, υψηλότερο ποσοστό από άλλες κυβερνήσεις και οργανισμούς που ερωτήθηκαν σχετικά, όπως η Αίγυπτος (45%), η Σαουδική Αραβία (29%), το Κατάρ (27%) και τα Ηνωμένα Έθνη (24%).

Διαφορετικές οι στάσεις Εβραίων και Αράβων του Ισραήλ

Η στάση απέναντι στον πόλεμο διαφέρει ανάλογα με τις απόψεις των ερωτηθέντων για την τρέχουσα κυβέρνηση, την πολιτική τους ιδεολογία, τη θρησκεία και άλλους παράγοντες. Τεράστια απόκλιση υπάρχει ανάμεσα στους Άραβες υπηκόους του Ισραήλ και τους Εβραίους:

  • Οι Άραβες του Ισραήλ είναι λιγότερο πιθανό να θεωρούν ότι το Ισραήλ θα επιτύχει τους στόχους του στον πόλεμο (38% έναντι 76%) και λιγότερο αισιόδοξοι σε ό,τι αφορά το μέλλον της εθνικής ασφάλειας της χώρας (21% έναντι 63%).
  • Οι Άραβες του Ισραήλ είναι είναι πολύ πιο πιθανό να πουν ότι η αντίδραση του στρατού στην επίθεση της Χαμάς είναι υπερβολική
  • Σχεδόν κανένας από τους Άραβες του Ισραήλ που ερωτήθηκαν (3%) δεν θέλει το Ισραήλ να κυβερνήσει στη Λωρίδα της Γάζας μετά τον πόλεμο έναντι περίπου 50% των Εβραίων του Ισραήλ. Η πλειονότητα αυτών θα ήθελε οι κάτοικοι της Γάζας να αποφασίσουν (37%) έναντι 8% των Εβραίων.
  • Οι Άραβες του Ισραήλ αξιολογούν πολύ πιο αρνητικά την εμπλοκή των ΗΠΑ (29% έναντι 90% των Εβραίων) και δείχνουν λιγότερη εμπιστοσύνη στον Μπάιντεν (21% έναντι 66%). Επίσης, είναι πολύ πιο πιθανό να αποδοκιμάσουν τη διαχείριση που κάνει ο Μπάιντεν στον πόλεμο (86% έναντι 53%) και να θεωρήσουν ότι ευνοεί υπερβολικά τους Ισραηλινούς.
  • Παρότι η πλειονότητα των Αράβων του Ισραήλ (63%) θέλει οι ΗΠΑ να παίξουν σημαντικό διπλωματικό ρόλο στην επίλυση του πολέμου, ένα ακόμα μεγαλύτερο ποσοστό των Εβραίων συμφωνεί (74%). Και περίπου δύο τρίτα των Αράβων του Ισραήλ είναι ανοιχτοί στην εμπλοκή του Κατάρ και της Αιγύπτου έναντι μόλις τεσσάρων στους δέκα Εβραίους.
  • Περίπου εννέα στους δέκα Άραβες του Ισραήλ (92%) έχουν αρνητική στάση απέναντι στον πρωθυπουργό Μπεντζαμίν Νετανιάχου έναντι 48% των Εβραίων. Αντίστοιχες αποκλίσεις εμφανίζονται και απέναντι στα υπόλοιπα δύο μέλη του πολεμικού συμβουλίου, τον Μπένι Γκάντζ και τον Γιοάβ Γκάλαντ.

moneyreview.gr

Διαβάστε επίσης:

Τι απέγινε η οικονομία της Γάζας;

Γάζα: Τα νέα δεδομένα μετά το σχέδιο για εκεχειρία

Τζο Μπάιντεν: Το σχέδιο τριών φάσεων για εκεχειρία στη Γάζα

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News