Κόσμος Σάββατο 1/06/2024, 22:51
ΚΟΣΜΟΣ

Νότια Αφρική – εκλογές: Πύρρειος νίκη για το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC) ήρθε μεν πρώτο… αλλά με το χαμηλότερο ποσοστό που έχει λάβει ποτέ σε εθνικές εκλογές.

Νότια Αφρική – εκλογές: Πύρρειος νίκη για το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα

Το Αφρικανικό Εθνικό Κογκρέσο (ANC), το κόμμα του Νέλσον Μαντέλα, έχασε την κοινοβουλευτική πλειοψηφία για πρώτη φορά έπειτα από 30 χρόνια.

Η ψηφοφόροι της Νότιας Αφρικής προσήλθαν στις κάλπες την περασμένη Τετάρτη, 29 Μαΐου, και με καταμετρημένο πια σχεδόν το 100% των ψήφων η παράταξη ANC παρουσιάζεται να εξασφαλίζει περίπου 40%, ποσοστό το οποίο την υποχρεώνει όμως να αναζητήσει κυβερνητικούς εταίρους προκειμένου να σχηματίσει κυβέρνηση, όπως αναφέρει η Κ.

Συγκριτικά, στις προηγούμενες γενικές εκλογές του 2019, το ANC είχε, τότε υπό τον Σίριλ Ραμαφόζα όπως και τώρα, λάβει 57,5%. Ενώ ακόμη παλαιότερα, το 2014, είχε, υπό τον Τζέικομπ Ζούμα, εξασφαλίσει 62,1%.

Στη δεύτερη θέση, πίσω από το ANC, ήρθε η Δημοκρατική Συμμαχία (DA) του Τζον Στίνχεϊζεν με 22%, και πιο πίσω, στην τρίτη θέση, η παράταξη MK ιδρυτής της οποίας είναι ο προερχόμενος από το ANC Τζέικομπ Ζούμα, με 15%.

Σημειώνεται ότι το κόμμα MK του Ζούμα έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να ενταχθεί σε κυβέρνηση υπό το ANC και τον Ραμαφόζα.

Moneyreview.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News