Κόσμος Παρασκευή 31/05/2024, 14:31
ΚΟΣΜΟΣ

Υεμένη: Πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικού αεροπλανοφόρου ισχυρίζονται οι Χούθι

Υεμένη: Πυραυλική επίθεση κατά αμερικανικού αεροπλανοφόρου ισχυρίζονται οι Χούθι

Οι Χούθι της Υεμένης εξαπέλυσαν πυραυλική επίθεση εναντίον του αμερικανικού αεροπλανοφόρου «Αϊζενχάουερ» στην Ερυθρά Θάλασσα ως απάντηση στα αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα στην Υεμένη, δήλωσε σήμερα Παρασκευή ο στρατιωτικός εκπρόσωπος των Χούθι, Γιαχία Σαρί.

Σε τηλεοπτική του δήλωση ο Σαρί ανέφερε ότι  έξι αμερικανικά και βρετανικά πλήγματα έχουν σκοτώσει 16 ανθρώπους και έχουν τραυματίσει 41, μεταξύ των οποίων και άμαχους.

Τα πλήγματα στην επαρχία Χοντέιντα είχαν στόχο το λιμάνι Σαλίφ, ένα ραδιοφωνικό κτίριο στη συνοικία Αλ-Χαουκ, τον καταυλισμό Γκαλίφα και δύο σπίτια, πρόσθεσε ο ίδιος.

Ο αμερικανικός και ο βρετανικός στρατός είχαν δηλώσει ότι εξαπέλυσαν πλήγματα εναντίον στόχων των Χούθι στην Υεμένη χθες Πέμπτη για να αποτρέψουν την ομάδα των μαχητών να διαταράξει περαιτέρω τη ναυσιπλοΐα στην Ερυθρά Θάλασσα.

Η Κεντρική Διοίκηση των ΗΠΑ ανέφερε ότι οι αμερικανικές και βρετανικές δυνάμεις έπληξαν 13 στόχους σε περιοχές της Υεμένης που ελέγχονται από τους Χούθι.
Σύμφωνα με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας η κοινή επιχείρηση στόχευσε τρεις τοποθεσίες στην πόλη-λιμάνι της Ερυθράς Θάλασσας Χοντέιντα, οι οποίες, όπως είπε, φιλοξενούσαν μη επανδρωμένα αεροσκάφη και όπλα εδάφους-αέρος.

«Όπως πάντα, ελήφθη η μέγιστη δυνατή προσοχή κατά τον σχεδιασμό των χτυπημάτων ώστε να ελαχιστοποιηθεί οποιοσδήποτε κίνδυνος για τους πολίτες ή τις μη στρατιωτικές υποδομές», ανέφερε το βρετανικό υπουργείο Άμυνας.

«Η διεξαγωγή των χτυπημάτων κατά τις ώρες του σκότους θα έπρεπε επίσης να έχει μετριάσει ακόμη περισσότερο οποιουσδήποτε τέτοιους κινδύνους», τονίζεται.
Ο εκπρόσωπος των Χούθι, Μοχάμεντ Αμπντελσαλάμ, δήλωσε ότι τα πλήγματα αποτελούν «βάναυση επίθεση» κατά της Υεμένης ως τιμωρία για την υποστήριξή της στη Γάζα.

Στην Τεχεράνη, το Ιράν, σύμμαχος των Χούθι, καταδίκασε τα πλήγματα ως «παραβιάσεις της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Υεμένης…, των διεθνών νόμων και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων», μετέδωσαν τα ιρανικά κρατικά μέσα ενημέρωσης.

«Οι επιτιθέμενες κυβερνήσεις των ΗΠΑ και της Βρετανίας είναι υπεύθυνες για τις συνέπειες αυτών των εγκλημάτων κατά του λαού της Υεμένης», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ιρανικού υπουργείου Εξωτερικών Νασέρ Κανάνι.

Οι Χούθι, οι οποίοι ελέγχουν την πρωτεύουσα και τις πολυπληθέστερες περιοχές της Υεμένης, έχουν επιτεθεί στη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα από τον Νοέμβριο σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στον πόλεμο μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς, προκαλώντας αντίποινα από τις ΗΠΑ και τη Βρετανία από τον Φεβρουάριο.

moneyreview.gr με πληροφορίες από το Reuters

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News