Κόσμος Πέμπτη 30/05/2024, 22:45
ΚΟΣΜΟΣ

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Fico πήρε εξιτήριο και επιστρέφει σπίτι του

Σλοβακία: Ο πρωθυπουργός Fico πήρε εξιτήριο και επιστρέφει σπίτι του

Ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας Robert Fico πήρε εξιτήριο από το νοσοκομείο της κεντρικής πόλης Banska Bystrica, όπου ανάρρωνε μετά από απόπειρα δολοφονίας, και μεταφέρθηκε στο διαμέρισμά του στην Μπρατισλάβα την Πέμπτη, μετέδωσαν τα σλοβακικά μέσα ενημέρωσης.

Η απόπειρα σημειώθηκε την Τετάρτη 15 Μαΐου 2024 την ώρα που ο Φίτσο χαιρετούσε υποστηρικτές του έπειτα από κυβερνητική συνεδρίαση που έγινε στην πόλη Χάντλοβα, στην κεντρική Σλοβακία.

Ο πυροβολισμός του πρωθυπουργού αποτελεί την πρώτη απόπειρα δολοφονίας σε βάρος Ευρωπαίου εθνικού ηγέτη από το 2003, όταν σκοτώθηκε ο Σέρβος πρωθυπουργός Ζόραν Τζίντζιτς.

Ο Φίτσο περπατούσε μέσα στο πλήθος μετά τη σύγκληση κυβερνητικής συνεδρίασης στην πόλη Χάντλοβα στην κεντρική Σλοβακία όταν αυτόπτες μάρτυρες άκουσαν τέσσερις πυροβολισμούς και είδαν τον πρωθυπουργό να πέφτει στο έδαφος. Ο φερόμενος ως δράστης συνελήφθη και τέθηκε υπό κράτηση από την αστυνομία. Η κυβέρνηση είπε ότι ο Φίτσο νοσηλεύεται «σε σοβαρή κατάσταση» σε ένα κοντινό νοσοκομείο στην Μπάνσκα Μπίστριτσα. Το κοινοβούλιο της Σλοβακίας στην Μπρατισλάβα ανέστειλε τη συνεδρίασή του καθώς ηγέτες σε όλο το πολιτικό φάσμα επέπληξαν την επίθεση, την πρώτη του είδους της στην ιστορία της χώρας. 

 

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News