Κόσμος Τρίτη 28/05/2024, 20:59
ΚΟΣΜΟΣ

Ο εκπαιδευτής αστυνομικών στην κυβερνοασφάλεια… ήταν κυβερνοεγκληματίας

Ο 23χρονος Λιν Ρούι-Σιάνγκ έκανε διπλή ζωή. Με το ψευδώνυμο «Pharoah» έστηνε κομπίνες πολλών εκατομμυρίων στο dark web την ώρα που ως υπεύθυνος IT της πρεσβείας της Ταϊβάν έδινε διαλέξεις για «τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και τα κρυπτονομίσματα»

Ο εκπαιδευτής αστυνομικών στην κυβερνοασφάλεια… ήταν κυβερνοεγκληματίας

Για ένα διάστημα σχεδόν τεσσάρων ετών, ο 23χρονος Λιν Ρούι-Σιάνγκ από την Ταϊβάν κατηγορείται ότι «έτρεχε» μια πλατφόρμα αγοραπωλησίας ναρκωτικών στο dark web με την ονομασία Incognito.

Σύμφωνα με το υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, μέσα από την εν λόγω πλατφόρμα πουλήθηκαν ναρκωτικά (MDMA, ηρωίνη κ.ά.) συνολικής αξίας τουλάχιστον 100 εκατομμυρίων δολαρίων, με τους αγοραστές να πληρώνουν σε κρυπτονομίσματα (bitcoin, monero κ.ά.).

 

Ο 23χρονος Λιν συνελήφθη τελικώς πριν από λίγες ημέρες, από πράκτορες του FBI, στο αεροδρόμιο JFK της Νέας Υόρκης.  

Αυτό που εντυπωσιάζει στην περίπτωσή του, ωστόσο, δεν είναι η σύλληψή του ούτε η εγκληματική του δράση, αλλά όσα μεσολάβησαν… την περίοδο που εκείνος εργαζόταν ως ειδικός στο ηλεκτρονικό έγκλημα παραδίδοντας μαθήματα σε αστυνομικούς.

Ο εκπαιδευτής αστυνομικών στην κυβερνοασφάλεια… ήταν κυβερνοεγκληματίας-1

Ο 23χρονος Λιν Ρούι-Σιάνγκ έκανε για χρόνια διπλή ζωή. Η μία πλευρά του «ζούσε» στο dark web, με το ψευδώνυμο «Pharoah» ή «faro».

Οπως αναφέρει σε σχετικό άρθρο του το περιοδικό Wired, «στη σύντομη καριέρα του, ο Pharoah έστησε το Incognito, μια δημοφιλή μαύρη αγορά κρυπτονομισμάτων στο dark web, αλλά στη συνέχεια εκείνος έκλεψε τα χρήματα των πελατών και των εμπόρων ναρκωτικών που χρησιμοποιούσαν την εν λόγω αγορά, και άρχισε να τους εκβιάζει με απειλές ότι θα δημοσιοποιούσε τα στοιχεία των συναλλαγών τους».

To Incognito στήθηκε το 2020 και άρχισε να έχει κίνηση από τα τέλη του 2021 και έπειτα, κίνηση που κορυφώθηκε το καλοκαίρι του 2023 όταν οι μηνιαίες πωλήσεις μέσω της εν λόγω πλατφόρμας προσέγγισαν τα 5 εκατ. δολ. Τον Μάρτιο του 2024 ωστόσο, το εν λόγω site ξαφνικά χάθηκε παίρνοντας μαζί του τα ηλεκτρονικά πορτοφόλια όσων το χρησιμοποιούσαν για τις αγοραπωλησίες τους… προτού επανεμφανιστεί μερικές ημέρες μετά ζητώντας από τους χρήστες χρήματα προκειμένου να μη διαρρεύσει την εγκληματική τους δράση online. «Ναι, αυτό είναι εκβιασμός», ανέφερε το σχετικό μήνυμα που είχε αναρτηθεί τότε στην ιστοσελίδα.  

Ο εκπαιδευτής αστυνομικών στην κυβερνοασφάλεια… ήταν κυβερνοεγκληματίας-2

Ο Λιν βρίσκεται πια, εν έτει 2024, αντιμέτωπος με την ποινή της ισόβιας κάθειρξης στις ΗΠΑ, καθώς κατηγορείται όχι μόνο για ξέπλυμα βρώμικου χρήματος και υποθέσεις ναρκωτικών αλλά και ως επικεφαλής αμάδας οργανωμένου εγκλήματος.

Πριν από μόλις λίγους μήνες ωστόσο, ο ίδιος άνθρωπος έδινε διαλέξεις με θέμα «τα εγκλήματα στον κυβερνοχώρο και τα κρυπτονομίσματα» μπροστά στις αστυνομικές δυνάμεις της Σάντα Λουτσία στην Καραϊβική, με τις ευλογίες της πρεσβείας της Ταϊβάν στην οποία εργαζόταν ως υπεύθυνος IT.  

Ο ίδιος δεν δίσταζε, μάλιστα, να ανεβάζει την είδηση αυτών των παρουσιάσεων μαζί με σχετικές φωτογραφίες και στο προσωπικό του προφίλ στο LinkedIn.

Πηγή: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News