Κόσμος Τρίτη 28/05/2024, 18:39
ΚΟΣΜΟΣ

Β. Μακεδονία: Ο Άφριμ Γκάσι αλβανικής καταγωγής, νέος πρόεδρος της Βουλής

Β. Μακεδονία: Ο Άφριμ Γκάσι αλβανικής καταγωγής, νέος πρόεδρος της Βουλής

Συγκροτήθηκε σήμερα Τρίτη σε Σώμα το νέο κοινοβούλιο της Βόρειας Μακεδονίας, όπως αυτό προέκυψε από τις βουλευτικές εκλογές στις 8 Μαΐου.

Νέος πρόεδρος της Βουλής εξελέγη ο αλβανικής καταγωγής Αφρίμ Γκάσι, αρχηγός ενός εκ των τεσσάρων κομμάτων που απαρτίζουν τον συνασπισμό της αλβανικής αντιπολίτευσης, με την επωνυμία «Αξίζει». Η υποψηφιότητα του Γκάσι, που ήταν ο μοναδικός υποψήφιος για τη θέση του προέδρου της Βουλής, εγκρίθηκε με 76 ψήφους “υπέρ”.

Υπέρ του ‘Αφριμ Γκάσι ψήφισαν οι βουλευτές του κόμματος VMRO-DPMNE, οι βουλευτές του συνασπισμού «Αξίζει» και οι βουλευτές του νεοσύστατου κόμματος «Ξέρω».Οι τρεις αυτοί πολιτικοί σχηματισμοί θα συνεργαστούν για τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης συνασπισμού στη Βόρεια Μακεδονία.

Η νέα κυβέρνηση, επικεφαλής της οποίας θα είναι ο αρχηγός του VMRO-DPMNE, Χρίστιαν Μίτσκοσκι, αναμένεται να σχηματιστεί περί τα μέσα Ιουνίου. Τις επόμενες ημέρες, η πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα, αναμένεται να επιδώσει στον Χρίστιαν Μίτσκοσκι την εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.

Ο Χρίστιαν Μίτσκοσκι έχει αποκλείσει κάθε ενδεχόμενο μετεκλογικής συνεργασίας με το DUI, το οποίο τα τελευταία 20 χρόνια συμμετέχει σε όλες τις κυβερνήσεις συνασπισμού της χώρας.

moneyreview.gr με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News