Κόσμος Τρίτη 28/05/2024, 15:00
ΚΟΣΜΟΣ

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει επισήμως το παλαιστινιακό κράτος

Η Ιρλανδία αναγνωρίζει επισήμως το παλαιστινιακό κράτος

Η Ιρλανδία αναγνώρισε επίσημα το παλαιστινιακό κράτος, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της κυβέρνησης της χώρας, αψηφώντας το Ισραήλ.

Η κυβέρνηση ενέκρινε την αναγνώριση σε συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου το πρωί της Τρίτης.  «Η κυβέρνηση αναγνωρίζει την Παλαιστίνη ως κυρίαρχο και ανεξάρτητο κράτος και συμφώνησε να καθιερώσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ του Δουβλίνου και της Ραμάλα», ανέφερε η ανακοίνωση.

«Θα διοριστεί πρεσβευτής της Ιρλανδίας στο κράτος της Παλαιστίνης μαζί με μια πλήρη πρεσβεία της Ιρλανδίας στη Ραμάλα», σημειώνεται.

Ο Ιρλανδός πρωθυπουργός Σάιμον Χάρις δήλωσε ότι η κίνηση αυτή αφορά τη διατήρηση της ελπίδας για ειρήνη.

«Αυτή η απόφαση της Ιρλανδίας αφορά τη διατήρηση της ελπίδας ζωντανής. Πρόκειται για την πεποίθηση ότι η λύση των δύο κρατών είναι ο μόνος τρόπος για το Ισραήλ και την Παλαιστίνη να ζήσουν δίπλα-δίπλα σε ειρήνη και ασφάλεια», ανέφερε.

«Καλώ και πάλι τον πρωθυπουργό Νετανιάχου του Ισραήλ να ακούσει τον κόσμο και να σταματήσει την ανθρωπιστική καταστροφή που βλέπουμε στη Γάζα», πρόσθεσε.

Στην Ευρώπη η Ισπανία και η Ιρλανδία είναι οι μεγαλύτερες και με τη μεγαλύτερη πολιτική επιρροή χώρες των 27 μελών της ΕΕ που αναγνωρίζουν το παλαιστινιακό κράτος, όπως έχουν ήδη κάνει η Σουηδία, η Κύπρος, η Ουγγαρία, η Τσεχία, η Πολωνία, η Σλοβακία, η Ρουμανία και η Βουλγαρία.

moneyreview.gr με πληροφορίες από reuters και euronews

Διαβάστε επίσης:

Ράφα: Για «σφαγή» εκτοπισμένων μιλούν οι Παλαιστίνιοι – Χτύπησε «τρομοκράτες» λέει το Ισραήλ

Γ. Γεραπετρίτης: Συμμετείχε στη συνάντηση για την Παλαιστίνη στις Βρυξέλλες

Ακολουθήστε το Money Review στο Google News